Gripa a produs decesul unor persoane în acest an! Cum ne putem proteja de gripă?

0
590
1-sezonul-de-gripa

Gripa poate duce la deces atunci când produce complicații grave. Acest lucru a fost constatat deja în acest an în țara noastră, sunt pacienți care au murit din cauza complicațiilor bolii. Este vorba despre virusul gripal de tip A, de subtipul H1 pdm09.

Un lucru este cert: în fiecare an, din ce în ce mai multe persoane sunt victime ale răcelii și gripei în sezonul rece. Dacă un om are gripă sau răceală, câte zile trebuie să ne ținem la distanță de el, pentru ca să nu ne molipsim? Cum putem să ne protejăm de virusul gripal de tip A și de alte tipuri de virusuri de gripă?

Află tot ceea ce trebuie să știi despre gripă în cele ce urmează.

Navigare rapidă în articol:

Ce este gripa?

Gripa este o infecție virală deosebit de contagioasă a căilor respiratorii superioare. Infecția se produce la nivelul gâtului și nasului și poate ajunge și la plămâni, la bronhiile acestora care sunt sensibile, dar și la ochi și urechea medie.

Noul tip de virus gripal de tip A, de subtipul H1 pdm09 este foarte contagios și a produs deja epidemie de gripă în țara noastră. Gripa este o infecție imprevizibilă și poate afecta pe oricine, indiferent de cât de sănătoasă este acea persoană sau de vârsta pe care o are. Așa că vaccinarea ar putea fi o soluție foarte bună de prevenire, medicii o recomandă oamenilor. Vaccinurile sunt ușor de găsit, deci cei care vor să-și reducă riscul de îmbolnăvire ar trebui să le folosească.

Care sunt simptomele gripei?

Este foarte important să știm să facem diferența între gripă și răceală. Unele simptome se aseamănă foarte mult. De exemplu dacă îți curge nasul, ai o stare generală de rău, te simți slăbit și ai ocazional puțină febră este posibil să ai o răceală și nu neapărat gripă. În cazul gripei, nu te mai simți în stare să mergi la muncă, trebuie să stai acasă. La răceală ai puterea de a-ți continua activitatea de zi cu zi.

Principalele simptome ale gripei sunt:

  • Oboseală, o stare de slăbiciune generală
  • Dureri de cap sau cefalee, dureri musculare, dureri de oase și articulații
  • Senzație de nas înfundat, strănut, congestie nazală
  • Apar stările febrile, temperatura corpului poate depăși 38 de grade Celsius
  • Senzație de usturime în gât, dar și de greață și vomă
  • Apar frisoane sau transpirații din cauza căldurii
  • Multe persoane au gâtul uscat, tușesc frecvent și altele.

Medicii sfătuiesc oamenii să meargă la spital dacă au simptome de gripă. Dacă observă că au febră, le curge nasul, au secreții în gât, o stare de oboseală, tuse seacă, dureri de cap, dureri musculare, dureri de articulații și nu au putere să meargă la serviciu, este indicat să consulte un medic pentru a afla cauza acestor stări proaste.

În cazul în care astfel de simptome apar la persoanele care deja au boli grave, cum este de exemplu cancerul, bolile de inimă, bolile de rinichi sau diabetul, trebuie chemată salvarea. La bolnavii care au deja sistemul imunitar slăbit pot apărea mai repede complicații și riscul de deces este mai mare.

Când este sezonul de gripă?

Gripa sezonieră începe aproximativ în luna octombrie și ține toată iarna. Potrivit specialiștilor, agenții patogeni, respectiv virusurile gripale se transmit mai ușor în sezonul rece, iarna. Gripa nu se transmite mai ușor din cauza deficitului de vitamina D sau slăbirii sistemului imunitar al oamenilor.

În fiecare an, în lunile reci de iarnă crește numărul de cazuri de afecțiuni și boli respiratorii acute. În acest an sunt mai multe cazuri clinice comparativ cu anul trecut, în aceeași perioadă. Virusurile gripale preferă aerul rece și uscat, astfel, când umiditatea este scăzută și aerul rece, aceste virusuri trăiesc mai mult și se transmit mai ușor.

Potrivit cercetătorilor cantitatea de apă din aer poate influența timpul cât virusurile gripale rămân contagioase în afara corpului. Ei spun că riscul de infectare crește când umiditatea aerului scade, iar acest lucru se întâmplă în lunile de iarnă. Agenții patogeni pot supraviețui mai mult timp în condiții reci și uscate, decât în mediu cald și umed. Durata lor de viață este 2-3 ori mai mare când umiditatea aerului scade și este frig, decât atunci când este cald și umiditatea crește.

Potrivit Ministerului Sănătății, în ultimele zile, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu 20%. Comparativ cu anul trecut când erau 80 de cazuri în luna ianuarie, acum sunt 1.155 de pacienți diagnosticați cu gripă.

România are foarte multe cazuri de gripă. Mereu vezi prin oraș oameni care își suflă nasul sau care strănută. Acest lucru arată că sunt persoane care au luat gripa, sau care au o altă afecțiune respiratorie, o răceală. Din păcate valul de gripă este deosebit de puternic în acest sezon și acest lucru a fost deja constatat, este un început de epidemie de gripă. Acest lucru trebuie evitat, dar din păcate nu s-a reușit și iată că deja până azi sunt 25 de persoane care au murit din cauza complicațiilor acestei boli.

Cât timp este contagioasă această boală?

După cum spun medicii gripa este o boală extrem de contagioasă. Infecția se răspândește foarte repede, prin căile respiratorii superioare, astfel ea poate ajunge și la plămâni. Virusul gripal se transmite de obicei în zone aglomerate sau unde sunt grupuri de oameni, printre care se află și persoane bolnave.

Gripa se transmite pe cale aeriană de la om la om, prin strănut, vorbit sau tuse. De asemenea, se transmite și prin contactul direct cu anumite obiecte contaminate sau dacă se stă în apropierea unui bolnav. Virusul gripei se transmite și prin micile picături care apar la strănutul unei persoane contaminate. Deci mare atenție când mergeți cu mijloacele de transport în comun, este bine să evitați persoanele bolnave, care tușesc, strănută sau le curge frecvent nasul.

Citește și:  Cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii nazale, iarna

Deși o parte din simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele de la o răceală, cu siguranță simptomele de gripă sunt mai intense și riscul de complicații este mai mare.

Perioada de incubație – gripa

Virusurile gripei sunt A, B și C. Acestea însă pot suferi mutații și astfel se dezvoltă tulpini noi. Cel mai adesea dezvoltă noi tulpini virusul gripal A. După cum s-a observat majoritatea epidemiilor severe de gripă se produc din cauza mutațiilor virusului gripal de tip A.

Perioada de incubație este de obicei de 1-4 zile. Desigur perioada poate varia de la un bolnav la altul. O parte dintre oameni dezvoltă simptome chiar după 2 zile, alții după 4 zile după ce au luat virusul gripal.

După ce are loc contaminarea, deci odată ce o persoană are deja virusul gripal ea îl poate răspândi la alte persoane din jur. Unele persoane pot transmite virusul și fără să-și de-a seama, pentru că dacă nu au simptome după 2 zile, nu pot ști că s-au îmbolnăvit. Când începe să simtă simptomele este sigură că are virusul, deci că este contagioasă.

Cum putem să ne protejăm împotriva gripei?

După cum spun medicii cea mai bună metodă de a preveni îmbolnăvirea este vaccinul antigripal.

Complicațiile gripei sunt: infecțiile sinusurilor, infecțiile urechii, pneumonia, deshidratarea corpului, agravarea unor boli, a unor afecțiuni cronice, agravarea asmului, insuficiența cardiacă congestivă, agravarea diabetului și altele.

Cu siguranță vaccinarea este cea mai sigură cale de prevenirea gripei.

Persoanele care deja sunt bolnave trebuie să aibă grijă să nu îmbolnăvească și oamenii din jur. Trebuie să stea la distanță de aceștia, să se spele pe mâini cu apă și săpun după ce strănută sau tușesc chiar dacă folosesc o batistă pentru a-și acoperi nasul și gura. Desigur este indicat să stea acasă, să nu meargă în locuri aglomerate, în supermarketuri, magazine și alte zone publice, la școală sau la muncă. Doar așa pot evita contaminarea altor persoane din vina lor.

Alte măsuri prin care ne putem proteja împotriva gripei și a microbilor în general, sunt:

  • Având în vedere că microbii se răspândesc destul de repede, trebuie mare atenție la igienă. De exemplu dacă o persoasă atinge un obiect contaminat (care poate fi chiar un bancomat folosit de o persoană bolnavă) nu trebuie să ducă imediat mâna la gură sau la nas.
  • Folosirea alcoolului sanitar pentru curățarea mâinilor și a lucrurilor contaminate.

La unele spitale medicii au redus durata vizitelor la pacienții cu gripă. Timpul de vizită este de 5-10 minute pentru fiecare vizitator, iar acesta este obligat să poarte halat de protecție. Virusul gripal poate ataca orice persoană, indiferent de vârstă, pot fi bebeluși, copii, adulți, bătrâni. 

Tratament pentru vindecarea gripei

Se recomandă repaus la pat, într-o cameră în care temperatura este confortabilă și este liniște. Trebuie atenție la hidratarea organismului de aceea este bine să se bea multe lichide, mai ales sucuri proaspete și supe calde. Sunt eficiente în reducerea simptomelor de gripă anumite infuzii sau ceaiuri de plante medicinale. De exemplu se pot folosi pentru tratament:

  • Infuzia de traista-ciobanului – Se infuzează o cantitate de 2 lingurițe de plantă în 250 ml apă clocotită, se strecoară și se bea. Sunt indicate 2 căni de infuzie pe zi.
  • Infuzia din cimbru – Se adaugă o linguriță de plantă uscată la o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 10-15 minute. Se bea câte puțin pe parcursul zilei. Cimbrul calmează tusea și este un remediu bun împotriva infecțiilor virale, bacteriene ale căilor respiratorii. Este recomandat în cazuri de tuse, febră, frisoane, dureri de gât. Este indicat și în cazuri de bronșită, nu doar răceală și gripă.
  • Bronșita acută poate fi vindecată și cu sirop de cimbru. Specialiștii recomandă mai ales combinația dintre cimbru și iederă deoarece ei spun că reduce crizele de tuse cu 20%. Cu siguranță siropul de tuse din cimbru și iederă este bun pentru gripă, pentru calmarea tusei, reducerea infecțiilor căilor respiratorii și ameliorarea altor simptome.
  • Infuzia de potbal – Se adaugă două lingurițe de plantă la o cană de apă fierbinte, se lasă la infuzat 5-10 minute, se strecoară și se bea. Sunt recomandate 2-3 căni pe zi. 
  • Infuzia de mentă – Aceasta ajută la eliminarea congestiei nazale, desfundarea nasului.
  • Ceaiul de flori de soc – Acest ceai intensifică transpirația și elimină toxinele din organism.
  • Socul are proprietăți antivirale și poate ajuta în ameliorarea simptomelor care apar în cazuri de gripă.
  • Floarile de tei sunt indicate pentru ceaiuri pentru că scad febra și reduc tusea.

Alte recomandări de tratament

Pentru a scăpa de gripă trebuie consolidat sistemul imunitar al organismului. De aceea sunt recomandate mineralele și vitaminele, alimentația sănătoasă și ușor digerabilă.

Suplimentele de nutrienți ajută în ameliorarea simptomelor. Se poate administra vitamina A și beta-caroten pentru creșterea imunității. Vitamina A este un bun antioxidant. De asemenea vitamina C îmbunătățește imunitatea organismului și are efect bun asupra globulelor albe. Pentru stimularea imunității este indicat zincul, acesta fiind bun și pentru celule. Sucul de citrice taie efectul zincului, deci nu trebuie luate în același timp.

Usturoiul are proprietăți antivirale, iar seleniul crește rezistența organismului și capacitatea sistemului imunitar de a elimina infecția. Uleiul de eucalipt elimină congestia nazală. În perioada de tratament nu se beau băuturi alcoolice.

De asemenea trebuie un tratament cu medicamente recomandate de medic. Acestea sunt pentru reducerea simptomelor: calmarea durerii și usturimii din gât, ameliorarea congestiei nazale, scăderea febrei, eliminarea tusei. Medicamentele analgezice ajută în calmarea durerilor de cap, a ducerilor musculare și de articulații. Sunt medicamente antivirale eficiente, care sunt recomandate de medic. Acestea se pot folosi pentru inhalații și ajută mult în calmarea simptomelor.

Persoanele care sunt sensibile, care au sistemul imunitar slăbit sau care suferă din cauza altor boli trebuie să fie atente să nu se îmbolnăvească de gripă. În cazul în care acest lucru se întâmplă trebuie să meargă de urgență la medic pentru a primi un tratament. În aceeași situație sunt și bătrânii sau persoanele care au vârsta peste 65 de ani. Ele se pot îmbolnăvi mai rapid, au sistemul imunitar mai slăbit. Medicii le recomandă să facă tot posibilul să nu se îmbolnăvească de gripă pentru că această boală are complicații serioase. Dacă sunt mai atente și evită locurile aglomerate, pot avea norocul să nu ia virusul gripal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.