Gulia – 8 beneficii surprinzătoare, pentru o viață mai sănătoasă

0
576

Gulia este o legumă foarte populară, deoarece are numeroase beneficii pentru sănătate. Face parte din familia legumelor crucifere și are un gust deosebit, puțin dulceag. Gulia este o sursă importantă de nutrienți care sunt esențiali pentru creșterea rezistenței organismului. Este folosită în medicina tradițională ayurvedică mai ales datorită beneficiilor sale pentru sănătate. Conține în special vitamina C, B6, mangan, potasiu, folat, sodiu, zinc, magneziu, fibre și altele.

Navigare rapidă în articol:

  1. Gulia, o legumă pentru orice dietă
  2. Gulia – 8 beneficii pentru o viață mai sănătoasă

1. Gulia, o legumă pentru orice dietă

Mulți oameni care sunt vegani consumă gulie, mai ales că această legumă ajută printre altele și la scăderea în greutate. Gulia este perfectă pentru o dietă vegană sau vegetariană. Chiar și cei care au decis să consume mai puțină carne, din motive de sănătate, pot adăuga gulia în alimentația zilnică.

Gulia conține apă, vitamina B1, B2, B6, B9, C, PP, acid ascorbic, săruri de potasiu, mangan, folat, magneziu, sodiu, zinc, fibre, glucoză, fructoză și altele. Despre gulie se spune că are mai multă vitamina C decât portocala.

Dieta vegetariană care include diferite legume (printre care și gulia) oferă următoarele beneficii pentru sănătate:

  • Mai multă energie, reducerea nivelului de colesterol
  • Scăderea riscului de obezitate și de atac de cord
  • Îmbunătățirea digestiei și a metabolismului datorită aportului de fibre
  • Reducerea riscului de diabet și de depresie
  • Menținerea sănătății pielii, deoarece legumele verzi au minerale, antioxidanți, apă, vitamine.

2. Gulia – 8 beneficii pentru o viață mai sănătoasă

Scade tensiunea arterială

Gulia conține potasiu, care are efect vasodilatator. Prin consumul acestei legume se reglează tensiunea arterială. Nutriționiștii consideră că gulia trebuie să facă parte din dieta persoanelor care suferă de hipertensiune arterială.

Această legumă ajută la eliminarea acidului biliar din organism, susține funcția intestinală, reduce nivelul de colesterol rău din sânge, scade riscul de a dezvolta ateroscleroza și protejează împotriva tumorilor.

Crește imunitatea organismului

Gulia este bogată în elemente nutritive, care consolidează imunitatea. Prin consumul de gulie în mod frecvent se crește rezistența organismului, astfel acesta va avea capacitatea de a lupta împotriva înfecțiilor bacteriene și virale.

Prin aportul de vitamina B6, gulia reduce inflamațiile din organism, susține metabolismul proteinelor, ajută la producerea de globule albe în sânge și în prevenirea îmbolnăvirii. De asemenea, și prin ceilalți nutrienți importanți, gulia ajută la consolidarea sistemului imunitar.

Stimulează metabolismul

Consumul unei diete echilibrate este foarte important pentru creșterea imunității organismului și combaterea infecțiilor. Prin introducerea guliei în alimentația zilnică se oferă nutrienți esențiali organismului, care apoi sunt absorbiți de celule și țesuturi și transformați în energie.

Această legumă ajută la restabilirea sănătății fizice și mentale, alături de o dietă echilibrată, ce are la bază fructe și legume. O porție de gulii oferă ncesarul zilnic de vitamina C și o cantitate semnificativă de fibre dietetice, potasiu, mangan, magneziu, folat, vitamine B.

Gulia este o sursă de antioxidanți, antocianine, glucozinolați, izotiocianați, vitamina C. Toate aceste substanțe active ajută în lupta împotriva atacului nociv al radicalilor liberi și în prevenirea îmbolnăvirii organismului. Prin protejarea celulelor corpului de efectul nociv al radicalilor liberi se scade riscul de cancer și de boli cronice (cum ar fi diabet și hipertensiune arterială).

Citește și:  Dieta South Beach - un mod de viata

Potrivit cercetătorilor, legumele ușor de digerat (cum este și gulia) mențin sănătatea metabolismului. Consumul regulat de gulie (care este o sursă importantă de fibre) crește metabolismul și ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Ajută la eliminarea kg în plus

Gulia este o legumă care nu îngrașă.

Prin introducerea guliei în salate se oferă corpului nutrienți esențiali și se combate senzația de foame. În plus, această legumă are și un gust excelent.

Gulia are puține calorii și o cantitate bună de fibre dietetice, care nu pot fi digerate de enzimele corpului. Fibrele mențin sănătatea sistemului digestiv și normalizează nivelul de colesterol și glucoză din organism. Prin aportul de fibre se previn bolile coronariene și cancerul intestinal, deci se menține sănătatea. Medicii spun că o dietă săracă în fibre poate crește riscul de boli, precum sunt: diverticulita, constipația, hemoroizii, cancerul, sindromul de colon iritabil.

Gulia poate fi introdusă în orice dietă de slăbire, pentru că are un număr scăzut de calorii. O cantitate de 100 g gulie are 27 kcal. Prin urmare, consumul acestei legume nu va duce la creșterea în greutate sau la obezitate. Gulia are fibre care de fapt ajută la reducerea greutății și la menținerea senzației de sațietate, un timp mai îndelungat.

Consolidează sistemul osos

Gulia conține fier, mangan, calciu și alți nutrienți importanți pentru sănătatea și rezistența oaselor. Prin introducerea acestei legume în alimentația zilnică se oferă corpului o cantitate semnificativă de nutrienți, se previne slăbirea oaselor și osteoporoza. De regulă osteoporoza se dezvoltă la femei, după menopauză.

Scade riscul de cancer

Gulia este o sursă de antioxidanți care combat atacul nociv al radicalilor liberi și previn dezvoltarea bolilor cronice. Prin consumul de gulii se reduce inflamația, se previn multe afecțiuni, boli (chiar și cancerul). Gulia sprijină activitatea organismului și crește imunitatea acestuia datorită bogăției de minerale și vitamine.

Această legumă scade riscul de cancer la sistemul digestiv. Ea conține fibre care mențin sănătatea tractului digestiv, prevenind constipația, diferite boli și afecțiuni.

Îmbunătățește vederea

Gulia are beta-caroteni care sunt sintetizați în vitamina A și care astfel îmbunătățesc acuitatea vizuală și previn degenerescența maculară. Această afecțiune este de fapt o formă a pierderii vederii care apare odată cu înaintarea în vârstă.

Gulia are și luteină, care este o substanță ce îmbunătățește vederea. Luteina se acumulează în macula ochiului și menține acuitatea vizuală. În plus, ea protejează ochii și de atacul nociv al radiațiilor ultraviolete – UVA și UVB.

Combate anemia

Gulia are nutrienți prin care combate anemia și complicațiile acesteia. Și frunzele de gulie sunt comestibile, au gust bun și ajută în tratamentul anemiei, pentru că au mult fier. Frunzele acestei legume ajută și la detoxifierea organismului, reglarea peristaltismului intestinal, reducerea inflamațiilor din organism.

Gulia se consumă în general crudă pentru că așa ea va avea cea mai mare valoare nutritivă. De regulă se introduce ca ingredient în salate sau în supe. Având în vedere toate aceste beneficii pentru sănătate, merită să introduci această legumă în mod frecvent, în dieta ta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.