Gulia sau gulioara in arta culinara – o leguma care nu ingrasa

0
1058
Gulia sau gulioara in arta culinara - o leguma care nu ingrasa

Stiati ca gulia a fost numita de Plinius ,,varza pompeiana” si de Carol cel Mare drept ,,planta repecaulum”? La noi in tara guliile sau gulioarele sunt folosite mai ales in Transilvania si Banat.

Gulia este o leguma bianuala de la care se mananca tulpina ingrosata (ca o umflatura carnoasa), ce este numita tubero-fruct si care se cumpara mai ales in perioada lunilor de toamna, iarna si primavara. In aceste sezoane apare frecvent la supermarketuri, provenienta sa fiind din culturile in sera.

Exista mai multe soiuri sau subspecii ale acestei plante. Acestea au fost diversificate si obtinute prin selectie de-a lungul timpului. Numele de gulie se refera la acea leguma cu perioada de vegetatie scurta, de numai 3 luni, iar numele de gulioara este pentru leguma ce are o perioada de vegetatie mai mare, de pana la 140 de zile.

Indiferent de soi, pe tubero-fruct apar frunzele cu petiol lung asezate in spirala, care sunt mai dese in partea superioara a umflaturii. Tubero-fructul poate fi de forma ovala, sferica sau sferica-turtita. Marimea acestuia variaza in functie de cat de mult s-a dezvoltat planta si de soiul respectiv. De asemenea soiurile de gulii se diferentiaza prin colorit, pot avea tubero-fructul albicios, mai verde sau in nuante de violet.

Cultivarea acestei plante se face prin rasad. Acesta se planteaza in stratul de suprafata si nu foarte adanc in pamant, pentru a facilita dezvoltarea tulpinii, respectiv ingrosarea acesteia. Daca se cultiva in sere, spatiile dintre rasaduri sunt mai mici decat distanta de 25×25 cm folosita in mod normal in gradina. Nu este o planta pretentioasa, rezista la conditii meteorologice nefavorabile.

In general partea inferioara a tubero-fructului este mai groasa, pentru ca ingrosarea tulpinii are loc de jos in sus. Pentru a fi utilizata in alimentatie, gulia trebuie curatata de aceasta parte si de epiderma ce o acopera. Poate fi consumata cruda sau in diferite preparate culinare. Din acestea fac parte: gulii umplute cu orez, gulii umplute cu legume, supa de gulii, mancarica de gulii, salata de gulii si alte legume, etc. Frunzele de gulii sunt foarte bune la sarmale, pentru invelirea compozitiei din orez, legume si carne.

Proprietatile guliei

Gulia

Gulia este o leguma foarte gustoasa si sanatoasa. Are un continut de elemente active importante pentru sanatate care o fac sa fie considerata un aliment valoros. Contine apa, saruri de potasiu, acid ascorbic, vitamine (B1, B2, PP), fructoza, glucoza, fibre si altele. Are mai multa vitamina C decat portocala.

Prin continutul de fibre ajuta la prevenirea bolilor de colon si combaterea depunerii de colesterol pe vasele de sange. Astfel ajuta in combaterea aterosclerozei.

Citește și:  Duda, fruct cu proprietati medicinale

Are efecte benefice asupra ficatului, tractului gastro-intestinal, sistemului digestiv, metabolismului, vezicii biliare, imunitatii organismului.

Este recomandata in regimurile pentru slabit dietetice, pentru normalizarea greutatii corpului.

Salata din gulii si morcovi

Se folosesc urmatoarele ingrediente:

  • 2 morcovi
  • o gulie
  • o ceapa rosie
  • 150 g smantana
  • 2-3 linguri de maioneza
  • condimente (sare, piper negru macinat).

Mod de preparare: se curata morcovii de coaja, se spala sub jet de apa, se rad pe razatoare si se pun intr-un bol incapator; se curata gulia de stratul de coaja, se spala cu apa si se rade pe razatoare, apoi se adauga peste morcovul ras, in bol; se curata ceapa de coaja, se spala sub jet de apa, se taie in rondele fine cu ajutorul unui cutit si se adauga la salata; deasupra se pune smantana, maioneza, sare si piper dupa gust si se amesteca bine pana se omogenizeaza; pentru decor se pun cateva frunze de patrunjel sau ceapa verde.

Gulii umplute

Sunt necesare ingredientele:

  • 2 gulii
  • o ceapa
  • un morcov
  • 50 g unt
  • 2 linguri de branza rasa sau 2 felii de branza (tip cascaval)
  • condimente (sare, piper negru macinat).

Mod de preparare: se curata de coaja cele doua gulii, se spala sub jet de apa, se decupeaza in interiorul lor o singura gaoace sau 2-3 mai mici in care se va pune umplutura; fundul guliei trebuie sa ramana destul de gros, macar de 1 cm; bucatelele de gulie ramase dupa ce s-au realizat gaoacele, se taie marunt si se folosesc pentru compozitie; morcovul se curata de coaja, se spala sub jet de apa si se taie in cuburi foarte mici; la fel si ceapa se curata de coaja, se spala cu apa si se taie cat mai marunt; intr-o tigaie se pune untul sa se topeasca la foc mic, se adauga ceapa, morcovul si bucatele ramase de gulie si se amesteca usor pentru a se inmuia; dupa ce s-au undit suficient se adauga condimentele, putina sare si piper dupa gust si se amesteca bine; se umplu gaoacele de gulii cu compozitie si se pun in tava, in putina apa (cam 250 ml apa) la cuptorul incalzit deja in prealabil la 180 grade Celsius; se tin la cuptor pana se moaie; la final se adauga branza, se pune cate o felie de branza pe fiecare gulie sau se presara branza rasa, dupa cum doreste fiecare; se mai tine in cuptor 10 minute si preparatul este gata. Pofta buna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.