Iată care sunt beneficiile pe termen scurt, mediu și lung ale hidratării organismului

0
272
Hidratarea organismului, Foto: labelinginnovation.com

Multe din problemele de sănătate apar din cauza deshidratării organismului, a deficitului de apă în interiorul celulelor acestuia. Corpul are nevoie de apă deoarece este compus din 75% apă și restul substanțe solide. Apa este vitală pentru sănătatea noastră, deshidratarea cu siguranță poate fi o cauză a apariției bolilor. Apa naturală nu trebuie înlocuită însă cu alte lichide (ceai negru, băuturi carbogazoase, alcool, sau cafea) deoarece acestea au și alte substanțe nesănătoase și agenți de deshidratare. Necesarul zilnic de apă este de 2,5 litri.

Hidratarea organismului, Foto: labelinginnovation.com

Apa afectează structura și funcționarea organismului!

Nu trebuie să se bea apă doar când apare senzația de sete, deoarece recunoașterea acestei stări apare ca urmare a faptului că organismul are deja un grad de deshidratare ceea ce grăbește procesul de îmbătrânire al celulelor și deci de îmbătrânire prematură a organismului.

Lipsa de apă în organism poate crea și senzația de durere în organism: durere de inimă, durere de cap, durere de spate, arsuri retrosternale, durere reumatoidă, dureri de picioare, migrenele. Simptomele de durere arată în primul rând o deshidratare în acea zonă a organismului. Echilibrul acido-bazic este monitorizat prin intermediul nervilor care transmit schimbarea centrilor dureroși din creier. Acumularea mare de acid din metabolism poate afecta negativ membranele, structura celulelor și de aceea acest lucru trebuie evitat prin prevenirea deshidratării. Apa are capacitatea de a elimina toxinele din organism ceea ce este vital pentru sănătate. În cazul în care lipsa de apă crește și cantitatea de reziduri toxice de asemenea, durerea se intensifică iar mobilitatea zonei este treptat îngreunată. Dacă organismul este deshidratat, apare un dezechilibru de concentrație care se încearcă în mod natural a fi rezolvat prin activarea histaminei. Lipsa de apă duce la producerea histaminei și a prostaglandinelor, dar și a altor substanțe (ex. kinine) care toate cauzează senzație de durere în organism. Mai mult decât atât astfel de substanțe ce reglează apa în organism și histamina dacă devin prea active sunt cauza unor dureri cronice dar și a alergiilor și astmului bronșic. Dacă apar dureri neinfecțioase sau dureri cronice trebuie să se aplice în primul rând un tratament de rehidratare deoarece deficitul de apă în organism este cauza principală a acestor simptome.

Senzația de sete, Foto: akhbarona
Senzația de sete, Foto: akhbarona

Deficitul de apă în organism poate duce la hipertensiune arterială. Deci înainte de a lua medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale trebuie să se bea suficientă apă pentru a preveni senzația de sete – semnal al deshidratării deja instalate. Lipsa de apă are efect asupra rețelei de capilare din organism. Când volumul de fluid scade, lumenul vaselor de sânge se mișcorează pentru reglarea circulației sângelui, iar unele capilare chiar se închid. În concluzie, dacă organismul nu are suficientă apă se deshidratează, pierde apă din celule, din apa extracelulară și din apa din sistemul circulator iar aceasta duce la îngustarea lumenului anumitor vase de sânge sau chiar închiderea lui și creșterea tensiunii arteriale. Este foarte important să bem zilnic suficientă apă pentru a preveni și trata hipertensiunea arterială.

Citește și:  Consumul de alimente naturale poate imbunatati starea de bine si poate reda sentimentul de calm si relaxare

Lipsa de apă în organism determină corpul să rețină sarea. Decizia unor oameni de a mânca fără sare este greșită (dacă nu au o problemă de sănătate care impune acest lucru) deoarece pot ajunge la o carență de sare în organism, ceea ce nu este deloc bine deoarece aceasta cauzează dureri artritice. Sarea și potasiul au un rol important în organism. Lipsa de sare poate crește aciditatea în anumite celule, fapt ce afectează ADN-ul și poate declanșa cancerul.

Persoanele care au un nivel de colesterol crescut au și organismul deshidratat. Specialiștii în domeniul medical spun că celulele organismului se protejează împotriva deshidratării prin fabricarea și depozitarea colesterolului în exces. Acesta face membrana celulară să devină impermeabilă și astfel permeabilitatea ei față de apă este în acest fel reglată. Dacă nu se bea destulă apă sângele este prea concentrat și va afecta primele organe la care ajunge – inima și plămânii. Dacă se bea mai multă apă înainte de masă și se mănâncă moderat se poate scădea nivelul de colesterol din sânge și preveni creșterea în greutate.

Limonadă, Foto: fonstola.ru
Limonadă, Foto: fonstola.ru

Plămânii au nevoie de apă fiindcă previne uscarea căilor respiratorii în momentul circulației aerului. Acestea trebuie să fie umede, proces ce se realizează cu ajutorul apei și a secreției de mucus (care este mai gros în caz de deshidratare, pentru prevenirea acesteia). Apa și sarea sunt importante pentru funcționarea plămânilor, pentru generarea de energie și mecanismele de neurotransmisie. Sarea previne formarea în exces a mucusului în plămâni, îl face mai apos și ajută la eliminarea acestuia prin căile respiratorii.

Oamenii ajung să aibă prea multe kg în plus și din cauza deficitului de apă din organism. Cum se întâmplă acest lucru? Prin fapul că ei nu fac diferența între senzația de sete și de foame care apar din cauza lipsei de energie în organism. Astfel de senzații sunt generate în același timp și oamenii au tendința de a mânca în exces și astfel devin suprapoderali. Pentru a scădea în greutate trebuie să se bea mai multă apă, mai ales între mese. Oamenii fac greșeala de a mânca foarte mult pentru a oferi creierului energie și pentru a scăpa de fapt de una din cele două senzații create (de lipsa de apă din organism). Dacă se bea apă suficientă și se mănâncă normal nu mai apar senzațiile de care spuneam mai sus și depozitarea de grăsime nu se realizează, iar astfel este prevenită obezitatea.

Deshidratarea persistentă duce la îmbolnăvirea organismului.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.