Potrivit unui specialist în domeniul medical de la St. Charles Medical Center din SUA există o teorie legată de originea endometriozei ca fiind un defect din naștere și nu o anomalie ce este în strânsă legătură cu refluxul menstruației. David Redwin spune că mecanismele care controlează procesul dezvoltării fetale a formării celulelor organelor reproductive trebuie să funcționeze bine pentru ca să nu apară consecințe de implantare a celulelor endometriale în alte locuri pe mucoasa uterului.
Dezvoltarea acestor celule care sunt plasate greșit duce la apariția unor țesuturi sau leziuni caracteristice endometriozei. Excrescențele endometriale sunt albe, roșii, maronii și sunt depistate mai ales la femeile cu vârsta peste 30 de ani. Ele însă apar chiar înainte de naștere, sunt mici și nu au un colorit închis.
Cavitatea pelvină și peritoneală a femeii trebuie examinată laparascopic de către medic pentru depistarea unor eventuale leziuni endometriale și apoi pentru înlăturarea lor. Indentificarea se face de către medic, iar examenul de laborator pe mostră și biopsia au un rol important în stabilirea diagnosticului. Din păcate mulți chirurgi îndepărtează doar leziunile endometriale tipice care sunt maronii sau negre și astfel multe paciente ajung să sufere după un timp de recidive ale bolii. Dacă se elimină leziunile tipice și atipice se poate ajunge la vindecare în 75% din cazuri.
Endometrioza poate fi asociată cu infertilitatea dar nu este strict cauza acesteia. Țesutul endometrial se poate răspândi și în afara cavității uterine, pe ovare, în vezica urinară, în trompele lui Fallopio, în peritoneu sau membrana pereților cavității abdominale, în musculatura uterului și în intestine.
Simptomele endometriozei sunt: menstruațiile dureroase, apariția adeziunilor și cicatricilor pelvine, durerea locală, chisturile, excrescențele anormale pe mucoasa uterului. Cauzele dezvoltării endometriozei pot fi: dezechilibrele hormonale, nivelurile crescute de estrogen, avorturile, obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, tulburările glandelor endocrine, infecțiile organelor genitale, bolile infecțioase, nașterile cu probleme, malnutriția, probleme patologice ale trompelor uterine, stresul.
Metode de tratament și recomandări care ajută la reducerea endometriozei
Pentru reglarea echilibrului hormonal sunt necesare suplimentele de acizi grași esențiali și de vitamina E. Pentru realizarea coagulării normale a sângelui se folosesc suplimente de lucernă și vitamina K. Stresul este eliminat cu ajutorul vitaminei B5 care are efect calmant. Zincul este recomandat pentru consolidarea sistemului imunitar și pentru refacerea țesuturlor.
Vitaminele din complexul B sunt de asemenea indicate pentru regenerarea celulară și restabilirea echilibrului hormonal. Pentru refacerea organismului și vindecarea corpului sunt foarte bune suplimentele de minerale și multivitamine.
Medicul recomandă medicamente pentru ameliorarea simptomelor care trebuie luate în doza exactă, stabilită de acesta. Pentru verificarea modului cum evoluează boala sau pentru combaterea unor complicații sau efecte secundare pacienta trebuie să facă controale dese la medic și să explice acestuia toate simptomele de care suferă, dacă are dureri abdominale, dureri pelvine, dureri ale membrelor inferioare, dificultăți de respirație, etc.
În cazuri grave se poate recurge la histerectomie, mai ales dacă tratamentul cu medicamente nu dă rezultate, iar în plus femeia nu vrea copii. Pentru îndepărtarea chisturilor, implanturile endometriale se utilizează operația laparascopică.
Un studiu realizat de Daniel W. Cramer cu privire la această boală a demonstrat că printr-o activitate fizică regulată se scade riscul de îmbolnăvire. Exercițiile fizice trebuie să fie realizate încă din tinerețe, de la vârsta de 25 de ani și mai mult de 7 ore pe săptămână. Alte studii recente au arătat că ar exista o legătură între endometrioză și dezvoltarea cancerului ovarian, melanomului și cancerului de sân.
Dieta bogată în alimente care conțin fibre, minerale și vitamine ajută în controlul endometriozei. Trebuie evitate dulciurile, grăsimile, prăjelile, carnea, alcoolul și țigările. Fructele, legumele și cerealele integrale trebuie să facă parte din alimentația zilnică.
Pentru realizarea echilibrului hormonal se folosește rădăcina de brusture iar pentru prevenirea dezvoltării tumorilor și infecțiilor este util usturoiul, gențiana și astragalusul. Simptomele bolii pot fi ameliorate prin medicamente antiinflamatorii, homeopate, contraceptive orale. Acestea au efect și în reducerea țesutului endometrial.
MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ….PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….