Iată ce boli ascunde secreția uretrală și secreția vaginală – Când trebuie să mergeți la medic?

0
467
Iată ce boli ascunde secreția uretrală și secreția vaginală – Când trebuie să mergeți la medic

Atât femeile cât și bărbații pot suferi de uretrită, o boală care apare datorită infecției cu bacterii, ciuperci și alți paraziți la canalul urinar (sau la uretră). Când se produce această infecție apare o secreție uretrală ce poate semnala boala. În scopul depistării bolii trebuie mers la medic. Acesta va face un consult medical, va analiza rezultatele examinării la microscop a probei ce se recoltează din secreția urinară sau din scurgerea uretrală.

Pentru ca analiza să iasă corect, recoltarea se face dimineața, întotdeauna înainte de urinare, pentru că urina poate spăla canalul urinar și astfel poate diminua microbii. După recoltare, proba se duce la laborator pentru analiza microscopică și bacteriologică, pentru depistarea microorganismelor: a stafilococilor, streptococilor, candidei, gonococilor sau a parazitului Trichomonas vaginalis.

Secreția vaginală este specifică femeilor, se face analiza ei la microscop (înainte de recoltare nu se spală vaginul, nu se folosesc dezinfectante, medicamente, anticoncepționale, ovule). Prin analiză se pot descoperi agenți infecțioși, Tricomonas vaginalis, Candida. De asemenea, examenul medical de acest gen poate duce la depistarea unor elemente ce cauzează vaginita, uretrita sau alte infecții.

Pentru cercetarea celulelor din secreția vaginală se face examenul citovaginal și astfel se vede activitatea hormonilor genitali feminini și se pot depista tumorile genitale. Medicul recurge la analiza de laborator a unei lame din sticlă cu secreție vaginală (care să cuprindă celule vaginale și celule uterine). Examenul citohormonal va permite evaluarea activității hormonilor genitali feminini.

uretrita

Analiza de laborator presupune observarea secreției recoltate la microscop. Acesta se tratează cu coloranți speciali și abia apoi se face examinarea microscopică. Prin intermediul modificărilor de structură, formă și culoare ce apar sub influența hormonală (a estrogenilor sau progesteronilor) se stabilesc anumite tipuri de celule existente. Astfel pot fi celule ce arată că funcționarea ovariană este bună și că secreția de hormoni genitali este normală, de obicei astfel de celule sunt mature și poligonale.

Citește și:  Articulatii dureroase

Dacă se observă că celulele sunt mici, rotunde sau ovale și de asemenea tinere sau imature, este posibil să existe o insuficiență ovariană, anumite tulburări menstruale, modificări survenite după scoaterea ovarelor sau după menopauză. Astfel de celule sunt întâlnite la fetițele aflate la pubertate. În cazul unor afecțiuni sau în diferite faze ale ciclului menstrual apar celule intermediare, situate între cele mature și imature, prezentate mai sus.

În scopul depistării cancerului uterin se recoltează de asemenea o mostră de secreție vaginală, dar în afara perioadei ciclului menstrual. Se face examinarea microscopică în laborator și se pot depista celule normale sau celulele cu diferite grade de anormalitate. Analiza microscopică permite depistarea cu exactitate a celulelor normale și a celor anormale sau canceroase și dacă acest lucru se face din timp, chiar dinainte de apariția simptomelor bolii, tratamentul are mai multe șanse de reușită.

Medicii sfătuiesc toate femeile cu vârsta peste 30 de ani să facă un control anual al secreției vaginale pentu depistarea din timp a unei tumori și pentru aplicarea unui tratament corespunzător pentru prevenirea complicațiilor și restabilirea sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.