Iată cele mai frecvente cauze care provoacă constipația

0
333
Iată cele mai frecvente cauze care provoacă constipația

Constipația reprezintă o creștere a densității de fecale, o senzație de tranzit incompletă, de blocare a rectului, de a depune mult efort sau forță pentru golirea rectului, evacuări intestinale la o perioadă de timp ce depășește 48 de ore, scaune dure, evacuare dificilă a fecalelor, mai puțin de 3 scaune pe săptămână. Această afecțiune poate fi acută sau cronică.

Constipația apare din cauza unor boli inflamatorii intestinale, a cancerului de colon, tumorilor ovariene, stenozei maligne sau beningne, diverticulozei, bolii Hirschsprung, colonului iritabil, lipsei bile din intestin (ex. icter constructiv), tulburărilor hormonale, hemoroizilor inflamați, fistulelor anale, tumorilor la nivelul regiunii anale, apendicitei cronice, prostatitei și altor boli. Incălcarea funcției motorii a rectului și colonului provoacă constipație.

Slăbirea musculaturii ridicătorilor anali, a diafragmului și peretelui abdominal reprezintă o altă cauză a constipației și se produce din pricina înaintării în vârstă, obezității, denutriției, asteniei severe și a unor boli debilitante. Anumite medicamente folosite pentru tratamentul unor boli și afecțiuni produc efecte secundare de constipație și dintre acestea fac parte: codeina, botulismul, morfina, anticolinergicele, antiacidele, suplimentele de fier, opioidele, excesul de laxative, clismele, antidepresivele, anticolinergicele, etc.

Motilitatea intestinală poate fi afectată sau modificată și de afecțiuni psihice și astfel să se ajungă la constipație. Astfel de leziuni peristaltice apar din pricina leziunilor nervoase subcorticale și medulare. Medicamentele psihotrope ce se administrează la persoanele cu tulburări psihice pentru combaterea obsesiilor și a depresiilor pot duce la constipație. De asemenea dieta neechilibrată, sau cu alimente ce nu oferă fibre, poate fi un factor de risc al constipației. Deshidratarea sau limitarea consumului de lichide, eliminarea consumului de grăsimi sunt de asemenea factori de nutriție ce pot da constipație.

alimentatie corespunzatoare

Viața sedentară și repausul la pat mult timp reprezintă cauze ale constipației. Persoanele vârstnice imobilizate la pat pot suferi de constipație ce este produsă de fecalom (aglomerare de fecale uscate în colon) și de obicei au simptome de: dureri rectale, dificultatea de a defeca, scaune dure, necesitatea de a depune efort pentru a elimina scaunul, crampe la nivel abdominal. Malformațiile și anomaliile colonului sunt de asemenea cauze importante ale constipației.

Citește și:  Care sunt cele mai eficiente metode și tipuri de înfășare a plăgilor din diferite zonele ale corpului omenesc

Reducerea vitezei de tranzit intestinal duce la constipație și este cauzată de boala Crohn, sarcină, cancer, malformații (ex. megacolon), vasculită și alte boli vasculare, hipotirodism, hipercalcemie, diabet zaharat, colecistită, ulcer peptic, etc. Constipația apare și din cauza demenței, depresiei, schizofreniei sau a altor boli mintale. Defecarea poate fi dureroasă în cazuri de boli inflamatorii ale regiunii anale, ulcer rectal, hemoroizi, abcese, fistule și fisturi anale.

Pentru diagnostic se fac teste de aflare a cauzelor ce fac evacuarea fecalelor prin colon să fie lentă, teste de identificare a eventualelor boli ale intestinului gros, dar și teste pentru a exclude anumite tulburări sau modificări ale funcției anale ori rectale. Se fac investigații medicale: hemoleucogramă, aflarea VSH-ului, TSH-ului, glicemiei, colononoscopie și ecografie abdominală.

Tratamentul constă în reglarea scaunului cu ajutorul dietei și nu folosirea laxativelor în exces (acestea pot da dependență). De asemenea nu este indicat să se facă clismă în mod frecvent, trebuie să se renunțe la obiceiul acesta, pe care îl au unii pacienți. Clisma se recomandă îndeosebi în cazul fecaloamelor (care apar la bătrânii imobilizați la pat). Foarte importantă este și corecarea stării psihologice spre a normaliza reflexul de a elimina fecalele.

Se poate renunța la medicamentele care provoacă constipație (cu acordul medicului). Trebuie să se schimbe stilul de viață, să se facă mai multe exerciții fizice, plimbări pe jos, masaj, îmbogățirea alimentației cu cereale sau alimente ce au fibre dietetice, dar și hidratarea corectă a organismului (să se bea suficiente lichide).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.