Incontinența urinară mai prezentă la femei decât la bărbați – Care sunt tipurile de incontinență urinară?

0
153
Incontinența urinară mai prezentă la femei decât la bărbați – Care sunt tipurile de incontinență urinară

Incontinența urinară este o boală care apare des la oameni, îndeosebi la femei, la bărbați se manifestă mai rar. Cea mai importantă cauza este infecția urinară însă există și alți factori de risc ai bolii. Boala apare frecvent la persoanele cu vârsta mai mare de 50 de ani deoarece la acestea se poate produce pierderea controlului asupra vezicii urinare din cauza înaintării în vârstă și slăbirii musculaturii. De asemenea cu această situație se confruntă și femeile însărcinate.

Incontinența urinară poate fi de stres sau efort, funcțională, de urgență, de reflex sau totală.

Incontinența urinară la efort este o pierdere involuntară de urină prin uretra normală, datorită unei contracții musculare ce poate crește presiunea abdominală și intravezicală. Pierderea de urină depinde de efortul realizat, poate fi doar de câteva picături sau mai mare. Această afecțiune poate fi asociată și cu prolapsul genital datorită faptului că au în comun traumatismul obstretical.

Poate fi vorba despre o cădere a joncțiunii uretro-vezicale, de un traumatism vezical ce produce relaxarea involuntară a vezicii, de plasarea joncțiunii uretro-vezicale la un nivel mai jos decât vezica. La efort poate să apară incontineța urinară dacă joncțiunea cisto-uretrală nu mai are poziția înaltă, normală, intraabdominală. Acest lucru face ca tonusul uretral să nu poată face față presiunii abdominale create la efort și astfel să apese asupra vezicii și să se producă incontinența.

Citește și:  Ce tip de tunsori cu breton ridicat pentru barbati se poarta in acest an?

Pentru tratamentul acestei afecțiuni este indicată intervenția chirurgicală de ridicare a vezicii și a uretrei la nivelul normal. O poziție corectă a vezicii urinare, la nivelul normal, poate asigura funcționalitatea corectă a sfincterului urinar și transmiterea egală a presiunii vezicii și uretrei proximale.

Incontinența funcțională apare din cauza stresului și reprezintă nevoia incontrolabilă de a goli vezica înainte de a ajunge la baie. Se produce și datorită faptului că persoana respectivă are restricții de mobilitate sau este în incapacitatea de a ajunge la baie.

Incontinența de urgență apare datorită contracțiilor involuntare ale mușchiului detrusor ce se află în jurul vezicii și poate face ca micțiunile să fie foarte frecvente și vezica mult mai activă. Alte cauze ale incontinenței urinare sunt consumul exagerat de alcool și cafea, chirurgia abdominală, dezvoltarea unor infecții și inflamații pelvine.

Incontinența totală se caracterizează prin pierderea imprevizibilă de urină în diferite momente datorită unor tulburări neurologice, operații la nivel abdominal și probleme ale coloanei vertebrale.

Pentru realizarea unui tratament corect al incontinenței urinare trebuie stabilit diagnosticul, tipul de incontinență și ales procedeul medical adecvat fiecărui caz în parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.