Infectiile alimentare sunt cauzate de diferite bacterii patogene, virusuri sau paraziti

0
484
Infectiile alimentare sunt cauzate de diferite bacterii patogene, virusuri sau paraziti

In ultimii ani, mii de persoane din toata lumea sunt infectate anual cu agenti patogeni din alimente, in timp ce mananca. Din categoria acestora fac parte bacteriile, virusii si parazitii. Daca la persoanele adulte, mai rezistente, apar stari de greata, diaree si crampe stomacale, la cei care au un sistem imunitar mai putin consolidat – cum sunt copiii, batranii sau femeile insarcinate – pot sa apara afectiuni mai grave ce le afecteaza viata.

Shigella

Este bacteria care poate infecta tractul digestiv, produce toxine ce afecteaza negativ mucoasa intestinului gros si creeaza ulceratii si inflamatii la nivelul peretelui intestinal. Principalele simptome care apar in cazul acestei infectii sunt: stari de greata si varsaturi, crampe si dureri intestinale, diaree, dizenterie, deshidratarea corpului, febra mare, pierderea apetitului alimentar, dureri de cap si oboseala.

Salmonella

Este o bacterie care produce infectii alimentare in mod frecvent in America. Aceasta bacterie poate sa apara in oua contaminate, lapte nepasteurizat, branza, nuci crude, carne, fructe, verdeturi si legume contaminate. Produce simptome de greata, varsaturi, diaree, febra si crampe la nivelul stomacului.

Cryptosporidium

Este o boala produsa de protozoare care intra in corp prin inghitirea apei contaminate din piscine, lacuri, parcuri de agrement cu bazine de apa si se fixeaza in peretii intestinului subtire de unde mai tarziu se elimina prin fecale. Aceasta infectie afecteaza negativ sistemul imunitar, produce stari de diaree.

Balantidium coli

Este un agent patogen din categoria protozoarelor care poate provoca infectii la nivel intestinal la om, simptome de diaree ce alterneaza cu cele de constipatie sau stari neplacute caracteristice colitei cronice. De asemenea afecteaza cavitatea peritoneala si tractul genito-urinar. Apare de regula la persoanele care au contact direct cu porcii (deoarece paraziteaza mai ales aceste animale), sau care sunt subnutrite, au sistemul imunitar scazut si prezinta o igienta deficitara.

Klebsiella pneumoniae

Reprezinta o bacterie care poate afecta persoanele cu inumitatea scazuta. Apare la nivelul cavitatii bucale, in gat, faringe, dar si la nivelul pielii si in intestin. Majoritatea pacientilor se infecteaza cu aceasta bacterie in spitale atunci cand sunt internati pentru alte probleme de sanatate.

infectiile alimentare

Clostridium difficile

Este o bacterie care provoaca inflamatii intestinale si diaree. Infectia se produce prin alimentele contaminate ce ajung pe cale bucala in intestin si care pot proveni de exemplu de la pacientii infectati din spitale. De multe ori o astfel de infectie afecteaza persoanele care urmeaza un tratament indelungat cu antibiotice, care distrug flora intestinala si astfel intestinul este mai putin protejat impotriva atacului agentilor patogeni. Dintre antibioticele de acest fel fac parte ampicilina, cefalosporina, clindamicina, amoxicilina si altele. Cei care au sistemul imunitar consolidat nu ajung sa sufere de astfel de infectii dupa consumul de antibiotice.

Citește și:  De ce cade părul și care sunt afecțiunile ce produc modificări ale părului?

Cand apar astfel de infectii alimentare trebuie sa se urmeze o dieta care sa contina alimente ce sa diminueze modificarile inflamatorii de la nivelul tractului gastro-intestinal, sa normalizeze digestia, activitatea functionala a intestinului si sa protejeze mucoasa intestinala. Alimentele trebuie sa fie usor de digerat, moi, sa nu irite mucoasa intestinala din punct de vedere chimic si mecanic, sa fie cat mai variate, sa nu contina sare, carbohidrati si grasimi in exces.

Este bine sa fie bogate in proteine si sa fie preparate prin fierbere sau in aburi. In cazuri grave este indicat sa se manance mai putin, desigur volumul de alimente va fi stabilit in functie de nevoile fiziologice ale fiecarei persoane in parte.

Exista o serie de alimente care trebuie excluse din dieta si anume: fructe de padure crude si acre, legumele crude, produsele de patiserie, dulciurile, portocalele, prunele, strugurii, mandarinele, varza acra, castravetii, ridichea, sfecla, fasolea, fulgii de ovaz, carnea grasa (de rata, gasca, miel, porc si somon). In general produsele care duc la aparitia proceselor de fermentatie in intestin trebuie evitate, de aceea este contraindicat sa se bea lapte integral in cazuri de infectii intestinale, el poate produce stari de diaree si balonare.

Simptomele care apar la pacientii cu intoxicatii alimentare pot fi reduse prin consumul de branza, peste cu continut redus de grasimi, carne slaba (de curcan, vita, iepure), supe, galbenus de ou, iaurt. Consumul de legume si fructe coapte contribuie la normalizarea scaunului si recuperarea in cazuri de astfel de intoxicatii.

Mai mult decat atat, fructele si legumele au actiune bactericida si ofera organismului necesarul de vitamine, caroten, fructoza si glucoza. De asemenea suplimentele de vitamine B si C sunt recomandate deoarece imbunatatesc digestia, absorbtia de calciu si azot, stimuleaza functia intestinului si ajuta la asimilarea nutrientilor din alimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.