Care sunt simptomele infectiilor cu bacteria Salmonella si cum pot fi prevenite?

0
1330
Care sunt simptomele infectiilor cu bacteria Salmonella si cum pot fi prevenite

Toxiinfectiile alimentare cu bacteria Salmonella sunt unele dintre cele mai des intalnite afectiuni (mai ales in timpul verii) si sunt legate de produse contaminate precum carnea, ouale, laptele si derivatele acestuia, tinute la temperaturi ridicate sau nepreparate suficient. Salmonella este o bacterie patogena, apartinand familiei Enterobacteriaceae, denumita dupa numele veterinarului de origine americana Daniel Elmer Salmon, cel care a descoperit si izolat Salmonella choleraesuis porcina, in anul 1884.

Inrudita cu Escherichia coli, Salmonella este implicata in dezvoltarea unui spectru larg de alte afectiuni, precum febra tifoida/enterica (data, in special, de Salmonella typhi si Salmonella paratyphi), bacteriemii, infectiile endovasculare, infectii focale, precum osteomielita si enterocolitele (produse de Salmonella typhimurium, Salmonella enteritidis si Salmonella heidelberg).

In anul 2000, consumarea unor oua contaminate cu Salmonella a dus la infectarea a peste 180.000 de persoane numai in Statele Unite ale Americii. Fructele si legumele nespalate, dar si scoicile pot fi si ele surse ale contaminarii cu Salmonella. In primavara anului 2008, peste 1500 de persoane din mai multe tari s-au imbolnavit, avand ca sursa de infectie ardeii grasi si ardeiul iute, care, probabil, au fost spalati cu apa contaminata.

Este important de stiut ca, practic, orice aliment poate genera infectarea cu bacteria Salmonella, incluzand aici si untul de arahide, care a dus la imbolnavirea a peste 6000 de persoane, intr-un singur an, in Canada. Sursele de apa trebuie controlate cu mare atentie, deoarece acest mediu este propice dezvoltarii si transmiterii acestei bacterii. Pe langa sursele mentionate, infectia se poate transmite si de la om la om si de la animal la om, persoanele care detin gaini, rate, pui de gaina, pisici etc. sunt si ele expuse.

Chiar daca infectiile variaza foarte mult, in functie de tulpinile de Salmonella existente, pentru ca maladia sa se declanseze este nevoie de un inocul foarte mare, care sa reziste mediului acid de la nivelul stomacului. In general, sunt necesare peste 100 de celule bacteriene, pentru a se produce infectia, si de o aciditate gastrica scazuta, asa cum se intampla in cazul peroanelor in varsta sau al celor care folosesc medicatie antiacida.

Infectia este cauzata de ingerarea alimentelor/apei cu Salmonella, de contactul cu sursele mentionate anterior (la bebelusi, chiar prin inhalarea prafului contaminat), bacteriile atasandu-se pe peretele intestinal, pe anumite celule, dupa care are loc duplicarea celulelor de Salmonella si transportul catre alte straturi ale intestinului.

Severitatea infectiei este determinata atat de gradul de virulenta al tipului de bacterie, cat si de caracteristicile organismului gazda. Intr-un studiu recent, efectuat de cercetatorii din  Massachusetts, riscurile cele mai mari exista in cazul persoanelor diabetice, infectate cu HIV, in situatiile de terapie antimicrobiana sau imunosupresiva (care inhiba procesele de imunizare), in antecedente de malarie si de anemie pernicioasa (carenta de vitamina B12). Nou-nascutii infectati sunt predispusi la afectiuni ale sistemului nervos central, ca rezultat al bacteriemiei date de Salmonella, sau la alterarea tractului urinar si biliar.

Simptomele infectiei cu Salmonella

bacteria Salmonella

Simptomele acestei infectii depind foarte mult de starea de sanatate generala a individului infectat (de exemplu, exista o foarte mare diferenta intre persoanele cu un sistem imun normal si cele cu unul scazut) si de tipul particular de Salmonella care infecteaza organismul gazda. De cele mai multe ori, pacientii contacteaza specii ca Salmonella enteritidis si Salmonella cholerasuis, care duc la aparitia diareei, a gretei, varsaturilor, durerilor de cap, uscaciune a gurii si a pielii, slabiciune generala.

Citește și:  Rinichiul și afecțiunile renale în hipertensiunea arterială

Febra poate sa fie prezenta, dar, in general, va dura intre una si trei zile. Simptomele generale vor disparea in decurs de o saptamana, maximum zece zile, si poarta denumirea de gastroenterita, data de toxinfectia alimentara, pentru ca nu este intotdeauna singura sursa de infectare, aceasta putand fi si E.coli, Giardia si chiar anumite rotavirusuri (responsabile de aparitia diareei, in special la copii).

Cei care au un sistem imun slabit (nou-nascutii si persoanele in varsta) pot dezvolta simptome mult mai severe, in urma infectiei cu bacteria Salmonella, ca, de exemplu, bacteriemia sau sepsisul (reactie inflamatorie generalizata, manifestata prin frisoane, febra, hipotensiune etc.), care pot duce la moarte.

Simptomele care dureaza mai mult de zece zile sunt semnele unei infectii cu tipuri mult mai virulente de Salmonella, ca S. typhi sau S. paratyphi. Salmonella typhi conduce la aparitia febrei tifoide, care include dureri abdominale, febra foarte ridicata, peste 40 de grade, confuzie si transpiratii abundente.

Peste 50% dintre cei infectati manifesta bradicardie (incetinirea pulsului sub 60) si aparitia unor pete colorate la nivelul toracelui si al abdomenului. S. paratyphi poate provoca febra paratifoida, o afectiune similara cu febra tifoida, dar cu simptome mai putin severe. Anumiti pacienti infectati cu bacteria Salmonella typhi sau paratyphi se pot vindeca in decursul unei luni, fara complicatii, in timp ce altii pot dezvolta infectii multiorgan, sepsis si chiar deces.

Tratamentul infectiei cu Salmonella

Tratamentul indicat in combaterea acestei bacterii este destul de controversat, pentru ca, in acest moment, exista dovezi conform carora pacientii care primesc tratament se vindeca in aceeasi perioada de timp ca si cei care nu primesc tratamentul, existand, de asemenea, si date care atesta ca pacientii cu tratament antibiotic se pot transforma in organisme purtatoare de Salmonella, pentru o mai mare perioada de timp.

Majoritatea medicilor vor recomanda, in cazul infectiei cu bacteria Salmonella, antibiotice, ca cefalosporinele si floroquinolonele, in administrare orala, pentru cateva zile, pana cand febra cedeaza. Daca tulpinile de Salmonella sunt izolate, se poate determina si care sunt antibioticele la care bacteria este rezistenta si care sunt cele eficiente.

Acest lucru se face, in special, in cazul tulpinilor care implica febra tifoida si paratifoida, pentru ca tratamentul, pentru acesti pacienti, este unul foarte specific. Folosirea unor antibiotice eficiente este extrem de importanta, pentru ca durata terapiei, in cazul febrei tifoide si paratifoide, poate fi pana la 14 zile, pentru infectiile severe, si pana la 3 luni, in cazul organismelor purtatoare.

Masuri de preventie a infectiei cu Salmonella

  • Respectarea stricta a igienei, prin care sa se evite ingerarea bacteriei;
  • Spalarea frecventa a mainilor, inclusiv atunci cand se trece de la atingerea alimentelor crude la cele preparate;
  • Spalarea insistenta a mainilor dupa contactul cu un animal de casa;
  • Evitarea consumului alimentelor crude (oua, carne, lapte nepasteurizat) si preparea acestora la o temperatura care sa elimine orice pericol;
  • Pastrarea alimentelor in frigider, la o temperatura de minimum 4 grade Celsius;
  • Spalarea fructelor si a legumelor;
  • Evitarea contactului cu persoane infectate cu Salmonella.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.