Infecțiile – unul din factorii care provoacă umflarea limbii – ce trebuie să știi

0
11897
Infecțiile – unul din factorii care provoacă umflarea limbii – ce trebuie să știi

Limba reprezintă organul gustativ, format din mușchi, pe suprafața sa fiind rugozități sau proeminențe numite papile. Umflarea limbii este semn al unei afecțiuni care poate fi provocată de diferiți factori.

Orice persoană care are limba umflată parțial sau total se află într-o situație patologică și trebuie să meargă la un medic pentru a afla care este cauza. Specialiștii în domeniul medical spun despre numeroasele cauze ale umflării limbii, despre infecții, alergii, traumatisme, afecțiuni metabolice, inflamații, boli genetice și altele.

Unul din factorii care provoacă frecvent umflarea limbii este reprezentat de infecții. Din categoria lor fac parte herpesul, infecția streptococică, candidoza, sifilisul, infecția fungică. Herpesul poate duce la inflamația limbii dar pot exista și alte infecții cu bacterii și virusuri.

Dezvoltarea procesului infecțios este semnalat prin apariția simptomelor specifice, a umflării limbii, a senzației de arsură și durere pe limbă, prin slăbiciune, frisoane, dureri de mușchi și articulații, dar și prin alte traume la nivelul gurii. Herpesul este o infecție care poate să apară pe buze, nas, la ochi, în gură și gât și reprezintă un virus contagios. Infecția streptococică este o altă cauză a umflării limbii și de asemenea infecția fungică.

Candidoza orală se poate dezvolta din cauza administrării de antibiotice, de steroizi, folosirii exagerate a apei de gură, diabetului și slăbirii sistemului imunitar al organismului. Infecția se manifestă la nivelul cavității bucale, pe mucoasa acesteia apare o substanță albicioasă, iar în plus disconfortul este creat și de umflarea limbii și apariția senzației de arsură pe suprafața organului gustativ.

Sifilisul secundar provoacă simptome de umflare a limbii, febră, dureri de cap, dureri de articulații și mușchi, stare generală de oboseală în organism.

Citește și:  Cum afecteaza stresul sanatatea sanilor?

Alte cauze ale umflării limbii pot fi: reacțiile alergice la înțepătura unor insecte (viespe, albină), intoxicațiile alimentare, alergiile la anumite medicamente, reacțiile alergice la pasta de dinți. Astfel de alergii se manifestă și prin alte simptome precum sunt: durerile de limbă și de gât, leziunile și sângerarea pe limbă, durerile de gură în timpul vorbirii, stările febrile, durerile de cap, schimbarea culorii organului gustativ (devine roșu).

Amorțeala, senzația de gură uscată, pierderea gustului, prezența petelor albe pe suprafața limbii, senzația de limbă poroasă, durerea la gură, umflarea papilelor gustative. În cazuri grave apar și stări de greață, erupții cutanate, iritații la gât și cavitatea bucală, dificultatea de a vorbi și de a înghiți alimentele, tusea (uneori cu sânge), durerile de burtă, diareea, durerile accentuate de limbă și gură.

Factori care provoacă umflarea limbii pot fi: sindromul Down, tulburările hormonale, afecțiunile glandei pituitare sau ale glandei tiroide, bolile ereditare, anemia pernicioasă, inflamația papilelor gustative, cancerul de limbă, cancerul de gât, consumul de alimente fierbinți sau foarte picante, consumul exagerat de alcool, fumatul, mușcarea accidentală a limbii.

Prin tratament se încearcă ameliorarea simptomelor și eliminarea cauzei umflării limbii. Se pot face tratamente cu medicamente pentru combaterea infecțiilor microbiene, bacteriene sau cu virusuri, cu medicamente antihistaminice, anestezice, pentru vindecarea anemiei, a rănilor și leziunilor limbii, clătirea cu apă de gură și gargară cu infuzie de mușețel.

Pentru a preveni umflarea limbii trebuie respectată igiena dentară, trebuie efectuate controale regulate la medicul stomatolog pentru a preveni infecțiile la gingii și dinți, este necesar să nu se consume alimente prea sărate, iuți și fierbinți, să nu se facă abuz de alcool și tutun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.