Îngrijirea părului la persoanele mai în vârstă

0
66

Indiferent de vârstă, fiecare femeie vrea să fie cât mai elegantă și atractivă. Odată cu înaintarea în vârstă apar ridurile, semnele de îmbătrânire, iar părul încărunțește, slăbește și devine mai fragil. Pentru a-și menține frumusețea, femeile mai în vârstă caută metode de îngrijire adecvate și tunsori la modă, elegante.

Află în acest articol de ce ar trebui să folosești un șampon fără sulfați, ce efecte are acesta asupra părului și scalpului.

Navigare rapidă în articol:

  1. De ce să eviți șampoanele care conțin sulfați
  2. Alte sfaturi pentru îngrijirea părului

1. De ce să eviți șampoanele care conțin sulfați

Numeroase șampone conțin sulfați pentru a crea spumă și a ajuta la curățarea părului și a scalpului. Aceștia pot fi în general: sodium lauryl sulfate (SLS) și sodium lureth sulfate (SLES). Unele produse au și amonium laurel sulfate (ALS). Aceste componente din produsele cosmetice și de curățare au și dezavantaje (produc iritații, uscăciune și mâncărime pielii).

SLS apare de obicei în șampoane pentru că ajută la formarea spumei. Totuși dacă este folosit mult timp, acest ingredient poate provoca uscăciunea scalpului și iritație.

Despre ALS se spune că ajută la spălarea părului și formarea spumei, dar poate cauza iritații pielii dacă nivelul său depășește 2%.

În ceea ce privește ingredientul SLES care ar fi mai puțin iritant decât SLS, putem spune că este un înlocuitor pentru agenții tensioactivi.

Pentru o îngrijire adecvată și sănătoasă a părului, folosește șampoane fără sulfați, care nu conțin ingrediente ce au un impact negativ asupra pielii capului. Merită să ții cont de acest aspect, dacă vrei să-ți menții echilibrul hidrolipidic al pielii.

Dacă se folosește un șampon cu ingrediente naturale, fără sulfați, poți obține următoarele avantaje:

  • Părul va fi mai frumos, mai bogat și mai sănătos
  • Se previne uscăciunea părului, iritațiile și mâncărimea scalpului
  • Se protejează culoarea părului
  • Nu apar reacții alergice, iritații produse de sulfați sau alte substanțe chimice.

2. Alte sfaturi pentru îngrijirea părului

Stiliștii recomandă flosirea unor produse adecvate de îngrijirea părului, cum sunt șampoanele hidratante, care nu conțin parabeni, sulfați și alte substanțe chimice ce pot afecta și îngreuna părul. Ei recomandă șampoanele cu elemente nutritive, cu vitamina E, cu ingrediente ce au proprietăți antiinflamatoare, hidratante, antioxidante.

De asemenea, specialiștii au și alte sfaturi pentru persoanele care doresc să aibă o podoabă capilară cât mai frumoasă și sănătoasă și anume:

Tunderea părului în mod regulat

Specialiștii recomandă tunderea părului mai des, pentru ca acesta să arate mai sănătos și mai bogat. Tunsorile frecvente fac părul mai scurt. Totuși firele de păr au grosimea neuniformă, sunt mai subțiri la vârfuri. Dacă sunt tăiate periodic, atunci părul va deveni mai frumos, cu fire mai groase.

Dacă părul nu a fost tuns de mult timp, este posibil să aibă un aspect tern cu vârfurile despicate, deci o vizită la coafor ar fi indicată.

Cu ajutorul tunsorilor la modă, femeile vor arăta mai frumoase și pot avea un aer mai tineresc. Tunsoarea se alege în funcție de lungimea și structura părului, dar și în funcție de stilul îmbrăcămintei și forma feței.

Cele mai recomandate tunsori pentru femeile cu părul cărunt sunt:

  • Tunsoarea medie cu valuri simetrice libere
  • Tunsoarea Pixie
  • Tunsoarea bob gri
  • Tunsoarea Shaggy
  • Tunsoarea păr scurt cu șuvițe colorate
  • Tunsoarea bob dezordonat sau bob cenușiu
  • Tunsoarea de lux cu păr în șuvițe gri.
Citește și:  15 coafuri pentru par mediu care te vor face sa arati mai bine

Unele vedete, care au vârsta peste 50 de ani, au ales să poarte părul gri, să folosească șampoane speciale pentru a avea o coafură luxoasă. Părul gri se poartă în ziua de azi și chiar a devenit o modalitate de exprimare.

Aplicarea unui tratament de îngrijire a părului săptămânal

Îngrijirea părului trebuie făcută cu atenție, cu produse de calitate înaltă. Se spune că părul cărunt are o altă structură și este mai rigid, mai subțire, mai plictisitor decât părul pigmentat. De asemenea, specialiștii consideră că scalpul este mai sensibil la persoanele în vârstă, deoarece glandele sebacee produc mai puțin sebuum.

Aspectul părului este influențat și de vitamine. Dacă părul este lipsit de strălucire, atunci este posibil ca asta să indice o lipsă a vitaminelor (A, B, C, D, E, H), dar și a mineralelor (magneziu, zinc, seleniu).

Deficitul de biotină și vitamina B12 poate cauza apariția părului alb.

Pentru a avea un păr frumos sunt recomandate măștile cosmetice, care hrănesc și stimulează creșterea părului. Compoziția unei măști cosmetice de calitate trebuie să fie de exemplu complet vegană și testată de dermatologi. Ingredientele ei active ar fi bine să includă ulei de cocos, ulei de măsline, vitamine (E, B5) și altele. Aceste măști cosmetice de păr trebuie să elimine senzația de mâncărime a scalpului și să facă părul mai elastic, mai frumos și strălucitor.

Protejarea părului de soare

Protecția solară este importantă vara, mai ales în zilele caniculare. Părul cărunt nu este protejat în mod natural împotriva radiațiilor ultraviolete (UV) de melanină. Prin urmare, el are nevoie să fie protejat cu anumite produse sau să se poarte pălării de soare cu boruri largi, pentru a nu deveni fragil și uscat.

Există produse de îngrijire a părului care protejează părul împotriva uscării excesive, care previn ruperea, care oferă strălucire și o bună hidratare. Spray-urile de păr cu ingrediente naturale pot menține umditatea părului și îl pot feri de efectele nocive ale radicalilor liberi. Aceste produse pot conține ingrediente precum: uleiuri vegetale, extract de rozmarin, de madarine, proteine vegetale, gel de Aloe Vera.

Evitarea fumatului și a stresului

Despre fumat se spune că accelerează apariția părului cărunt, deci trebuie evitat.

De asemenea, stresul poate duce la încărunțirea părului. Stresul cauzează reacții autoimune și chiar poate duce la o boală ce produce căderea părului, numită alopecie.

Despre alopecia androgenică

Specialiștii spun că, după menopauză, la unele femei apare problema căderii părului. Ele suferă de alopecie androgenică, din cauza înaintării în vârstă și a declinului hormonal după menopauză. Părul femeilor se subțiază, se rărește, devine mai fragil, se îngrașă mai repede, foliculii de păr se micșorează. Astfel podoaba capilară își pierde volumul, datorită căderii părului, iar pe scalp apar zone de chelie.

Medicii spun că la unele femei apare o predispoziție ereditară la căderea părului. La asta pot contribui și alți factori: stilul de viață nesănătos, stresul, modificările hormonale. Pentru tratamentul alopeciei se merge la un medic endocrinolog. De regulă tratamentul constă în administrarea de vitamine, minerale, terapie cu laser asupra foliculilor de păr, injecții și alte metode de fizioterapie care pot crește rezistența părului.

Alți factori ce produc apariția părului alb sunt vitiligo, bolile glandei tiroide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.