Iarna se apropie si odata cu ea vine sezonul gripelor si al racelilor, prin urmare se impun masuri pentru a intari sistemul imunitar, bariera de protectie a corpului nostru impotriva virusilor care ne ataca organismul nemilos ori de cate ori imunitatea este scazuta. In cazul unui om sanatos care duce o viata echilibrata imunitatea organismului functioneaza la parametri normali, dar exista si momente cand sistemul natural de aparare al organismului nu functioneaza la capacitate maxima datorita unor factori ca stresul, oboseala, alimentatia incorecta.
Dar ca de fiecare data natura ne ofera acele mai eficiente solutii pentru refacerea organismului intr-un mod natural, firesc fara a agresa organismul, asa cum se intampla in cazul medicamentelor alopate. Sistemul imunitar poate fi fortificat prin remedii naturale, la indemana oricui, pregatirea si consumarea acestora presupunand un efort minim, fiind mai mult o chestiune de obisnuinta. In fiecare bucatarie traditionala romaneasca se afla cel putin 3 alimente care au ca efect ridicarea imunitatii organismului si consumarea acestora in mod corect ne aduce numai beneficii.
Romanii sunt mari consumatori de usturoi; fie ca pregatim o mancare delicioasa de legume, un gratar sau o friptura savuroasa, doi – trei catei de usturoi adaugati in mancare potenteaza aroma ingredientelor, dandu-le un gust deosebit. Consumand usturoi regulat contribuiti la refacerea sistemului imunitar fara sa cheltuiti bani in plus pe suplimente nutritive scumpe de a caror compozitie suta la suta naturala nu sunteti siguri. Dar este bine sa stiti ca usturoiul este un aliment valoros pentru organismn daca este consumat in mod corect; prajit sau fiert isi pierde din calitati creand o stare de disconfort abdominal, ingreunand activitatea bilei si a ficatului.
Preparatele din carne pot fi consumate cu usturoi in stare cruda, ca atare sau sub forma de mujdei. Un sos delicios care poate insoti orice tip de mancare cu carne sau peste se obtine din 2-3 catei de usturoi, tocati marunt care amesteca cu o rosie proaspata, bine coapta taiata cubulete. Totul se stropeste cu o lingura de ulei de masline si se asezoneaza cu un praf de sare. Pentru efecte maxime cumparati usturoiul romanesc; nu il ocoliti in piata in favoarea celui chinezesc!
Sistemul imunitar are un aliat de nadejde, parfumat, ieftin si usor de procurat, prezent de asemenea in orice bucatarie romaneasca. Cimbrul este o planta minune, condiment si medicament in acelasi timp. Aroma sa puternica insoteste gustul preparatelor de carne traditionale si confera un gust irezistibil mancarurilor de varza sau fasole. In orice camara care se respecta atarna mandra si infoiata o legatura de cimbru, nerabdatoare sa ii multumeasca pe toti ai casei cu aroma ei puternica.
Cimbrul este foarte apreciat nu numai in gastronomie, ci in zona medicinei naturiste pentru calitatile sale imunostimulative, antiinflamatorii si antiseptice. Consumata in mancare sau sub forma de infuzie, planta actioneaza ca un antibiotic natural, inhiband dezvotarea agentilor patogeni. Infectiile virale specifice sezonului rece sunt ameliorate prin consumul de cimbru sub forma de infuzie sau tinctura. Papilele gustative si sistemul imunitar iti vor multumi daca in ceaiul de cimbru, atat de parfumat, adaugi o lingurita de miere si o felie de lamaie.
Ambrozia pamantenilor, mierea, are un rol esential intr-o alimentatie sanatoasa si de ce nu, gustoasa; cunoscuta si consumata din Antichitate, mierea reprezinta un aliment si un medicament valoros pentru organism. Gustul si parfumul sau deosebit fac din miere un produs usor de consumat atat de cei mici, cat si de cei mari. Am putea spune ca mierea este buna la toate – dulciurile si mancarurile vor capata o savoare deosebita, daca folositi miere la pregatirea lor; pielea, parul vor deveni mai stralucitoare si mai sanatoase prin folosirea mierii in preparate cosmetice naturale.
Medicina naturista recomanda consumul zilnic de miere pentru a intariri sistemul imunitar. Mierea are efect antibacterian, antiviral si antifungic deosebit; in plus mierea contine minerale precum potasiul, fierul, calciul si magneziul. Prin consumul zilnic de miere se aduce organismului aportul necesar de enzime, acizi organici si vitaminele A,B,C,D si K. Avand efect laxativ, mierea se recomanda in curele de detoxifiere ale organismului si in curele de slabire.
Consumand o lingurita de miere zilnic, de preferat dimineata pe stomacul gol, oferiti organismului portia zilnica de minerale si vitamine esentiale necesare functionarii corespunzatoare a mecanismului natural de aparare- sistemul imunitar. Daca consumati mierea in lapte sau ceai, tineti cont de urmatorul aspect- mierea isi pierde din proprietati daca este amestecata cu un lichid a carui temperatura este mai mare 40 de grade; temperaturile mai mari de 40 de grade distrug toate elementele valoroase continute de miere.
O reteta pentru intarirea imunitatii organismului este urmatoarea: un kilogram de miere se amesteca cu un kilogram de lamai proaspete, taiate felii dupa ce au fost decojite; amestecul se pune intr-un borcan la macerat, la rece timp de o saptamana. Dupa o saptamana se streacoara amestecul si se pastreaza la rece. In fiecare zi se consuma 3 lingurite din acest preparat, cate una inainte de mesele principale cu un pahar mare de apa. Aceasata cura este o adevarata revigorare pentru sistemul imunitar proprietatile curative ale mierii fiind combinate cu vitamina C continuta de lamaie, rezultatul fiind un elixir de sanatate.
Bucataria romaneasca va ofera posibilitatea de a va bucura in acelasi timp de placerea gustului si de sanatate. Acum cand sarbatorile de iarna se apropie ganditi-va la preparatele delicioase care pot fi gatite folosind alimente gustoase si deosebit de valoroase pentru imunitate. O capatana de usturoi, o legatura de cimbru, un borcan de miere, alimente banale si la indemana oricui, specifice bucatariei romanesti va vor oferi savoarea unor preparate gustoase si sanatoase.