Lactatele sunt benefice dacă sunt de bună calitate – Avantajele consumului de lapte ecologic

0
277
Lactatele sunt benefice dacă sunt de bună calitate – Avantajele consumului de lapte ecologic

Lactatele au substanțe active benefice pentru organism dar trebuie să fie de bună calitate. Este foarte important să cumperi lactate de la o sursă ce vinde un produs de calitate deoarece doar așa te poți bucura de toate beneficiile lor. Laptele este o sursă de energie și de calciu, dar și de substanțe bioactive care ajută la creșterea organismului și consolidarea sistemului imunitar.

Cazeina și proteina din zer sunt necesare pentru dezvoltarea mușchilor, țesuturilor, pielii, oaselor, dinților, părului. Proteina din lapte are cazeină, globulină, albumină ce reprezintă o sursă de anticorpi, ajută în combaterea infecțiilor, au proprietăți antibiotice și consolidează sistemul imunitar al organismului. Cazeina ajută la stimularea circulației sângelui în creier, scade riscul de boli cardiovasculare.

Laptele ecologic are o concentrație mai mare de acizi Omega-3 și Omega-6 care sunt necesari menținerii sănătății sistemului cardiovascular. Acest lucru se datorează faptului că acest lapte provine de la vacile care consumă o cantitate mai mare de iarbă. Laptele organic are vitamina B și E, betacaroten, acizi grași, și este mai sănătos decât cel convențional. Vacile care produc acest lapte sunt hrănite ecologic, cu iarbă proaspătă, cu trifoi, iar acest lucru are efect benefic și asupra calității produsului.

Laptele are protene și substanțe nutritive importante pentru sănătate, astfel prin consum se crește imunitatea organismului și se stimulează procesele metabolice vitale. Calciul din lapte menține sănătatea oaselor și a dinților, are rol împortant asupra sângelui, în activitatea musculară și reglarea ritmului cardiac. Laptele conține vitamina B1, B2, B6. B12, D, E și K.

Vacile care sunt hrănite natural cu iarbă proaspătă ecologică sunt cu siguranță mai sănătoase. Laptele lor are o cantitate semnificativă de acizi grași Omega-3 și Omega-6, de grăsimi sănătoase. Lactatele convenționale nu au atât de multe elemente active, vitamine, carotenoizi, proteine și acizi grași. Laptele crud ce provine de la vaci care se hrănesc pe pășuni este mai sănătos decât cel convențional. Cei care au sensibilitatea la lactază trebuie să aleagă însă lapetele pasteorizat deoarece la acesta lactaza este distrusă prin procesul de pasteorizare.

Citește și:  Câtă apă trebuie să bei în timpul antrenamentului, sau atunci când faci mișcare

lactate

Există mai multe tipuri de lapte care diferă prin procesul de prelucrare. Laptele integral sau pasteorizat este unul dintre aceste tipuri și se obține prin încălzire la 75 de grade Celsius timp de câteva secunde, pentru eliminarea germenilor, pentru a fi mai bine conservat dar cu păstrarea aromei. Un alt tip de lapte care se poate cumpăra din supermarket este cel UHT care este obținut din lapte crud prin încălzire la 140 grade Celsius timp de câteva secunde în scopul eliminării bacteriilor din compoziția sa.

La acest lapte sunt distruse și vitaminele B, proteina din lapte este schimbată, insă produsul ține mai multe zile fără a se deteriora. Laptele crud este direct de la vacă dar se consumă doar după 24 de ore după muls. Acesta trebuie încălzit înainte de a fi băut. Există și un tip de lapte certificat care se ia doar de la ferme de vaci unde există un control strict al igienei.

Laptele fermentat conține bacterii sănătoase care ajută în menținerea echilibrului florei intestinale. Una dintre aceste bacterii este Lactobacillus acidophilus care îmbunătățește funcțiile digetive, scade nivelul de colesterol, previne efectele negative ale cancerului, crește flora intestinală prietenoasă, produce peroxid de hidrogen și acid lactic care stimulează digestia și inhibă dezvoltarea bacteriilor dăunătoare sănătății.

De asemenea, Lactobacillus acidophilus scade riscul de boli digestive, de colită ulcerativă, boala Crohn, de constipație, diaree, sindrom de colon iritabil. Aportul de Lactobacillus acidophilus este necesar mai ales în perioada când se administrează un tratament cu medicamente antibiotice pentru vindecarea altor boli. Astfel se asigură necesarul de bacterii benefice în tractul gastro-intestinal care împiedică dezvoltarea bacteriilor nocive pentru organism.

Laptele ajută în tratamentul bronșitei, tuberculozei, bolilor gastro-intesinale, tulburărilor sistemului nervos, etc. Laptele crud are peste 150 de minerale, acizi grași importanți: linoleic, linolenic și arahidonic. Conține enzime, hormoni, anticorpi, elemente active ce mențin sănătatea sistemului osos, endocrin și a altor organe și sisteme din corpul uman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.