Lectie de nutritie

0
335
Lectie de nutritie

Cand se face referire la nutritie se are in vedere evident modul in care ne hranim corect pentru a fi sanatosi, avand destula energie, astfel incat sa putem face fata tuturor activitatilor zilnice (fie fizice, fie intelectuale). De altfel, orice abatere calitativa sau cantitativa de la un regim alimentar echilibrat poate insemna o cauza de imbolnavire. Cei mai multi specialisti, fie ca sunt nutritionisti sau antrenori, fac pentru cei ce ii consulta diverse liste de alimente pe care pot sa le consume sau nu. Dar este posibil, daca detinem informatii corecte si complete, sa se realizeze personal un regim alimentar.

In nutritie sunt principii care urmate pot ajuta la un regim de viata sanatos din punct de vedere alimentar. Preluarea de informatii corecte, din punctul de vedere al specialistilor din acest domeniu, este cel mai indicat lucru pentru reorganizarea modului in care ne hranim.

Trebuie luat in considerare ca ratia alimentara zilnica este intocmita in functie de varsta, sex, ocupatie (munca sedentara sau una ce presupune efort fizic intens), clima. Principiile alimentare din nutritie vorbesc despre faptul ca organismul are nevoie de proteine, glucide, grasimi, saruri minerale, vitamine, enzime. Nu in ultimul rand, corpul are nevoie zilnic de 1-2 l de apa, poate uneori chiar si mai mult, in functie de efortul depus si de temperatura din mediul ambiant.

In raport cu proprietatile lor nutritive, alimentele sunt de trei feluri: vitalizante, plastice si energice. Cele vitalizante sunt legumele (de la salata la radacinoase precum morcovul si telina, rosiile, etc.), fructele care sunt zemoase (perele, merele, citricele, etc.). Acestea sunt foarte bogate in vitamine si oligoelemente (element prezent in organismul nostru ce are un rol de catalizator). Specialistii in nutritie stiu ca un consum prea mare de astfel de alimente poate induce o stare de nervozitate, iar intr-o cantitate prea mica duce la tulburari de crestere la copii si scaderea rezistentei organismului fata de infectii.

Alimentele plastice contin o mare cantitate de proteine, printre acestea numarandu-se carnea, laptele, branza, ouale, alunele, mazarea, lintea, etc. Daca se fac exces de astfel de alimente o persoana poate sa ajunga sa sufere de tulburari renale, hepatice, de boli de piele. Daca sunt reduse, poate provoca denutritie si intarzieri de crestere la copii.

In ceea ce priveste alimentele energice, in tratatele despe nutritie se specifica faptul ca acestea furnizeaza organismului cele mai multe calorii. Ce alimente se numara printe acestea? In primul rand, painea, cerealele, pastele fainoase, zaharul, strugurii, smochinele, castanele, grasimile vegetale si cele animale. Ele sunt cele ce cauzeaza obezitate, hiperaciditate gastrica, tulburari hepatice. Insa daca astfel de alimente sunt scoase total din regimul nostru alimentar, se poate suferi de constipatie, astenie sau denutritie.

Citește și:  Asparagina menține echilibrul sistemului nervos

In principiile de nutritie se vorbeste de calcularea necesarului zilnic de calorii, astfel incat sa nu fim predispusi la obezitate si a ne mentine sanatosi. Necesarul caloric depinde de greutatea corpului, de varsta si asa cum am mai spus si mai sus de munca depusa si clima. Se pare ca un om sanatos pentru a desfasura o munca intelectuala si fizica obisnuita are nevoie de 60-70 g proteine, 50-80 g lipide, 300-500 g glucide.

nutritie

Pentru o ratie alimentara zilnica, unii nutritionisti sunt adeptii formule 60/20/20. 60 este procentul de fructe si legume apoi cel de alimente plastice si energetice. Pe de alta parte, tot ei vorbesc de suprimarea din alimentatie a ciorbelor foarte grase, a conservelor, icrelor, a produselor lactate, a ficatului de gasca, a pestelui afumat sau conservat, a bomboanelor, caramelelor, siropurilor artficiale, etc.

Cei ce au o meserie sedentara nu ar trebui sa consume, potrivit nutritionistilor, intre 2300-2400 de calorii. Cei ce au meserii ce presupun o activitate moderata ar putea sa consume pana la 3000 de calorii. Daca activitatea fizica este intensa, atunci este recomandat un consum de 4000 de calorii. Sportivii pot ajunge si pana la a consuma alimente ce sa aiba un aport de 5000 de calorii.

Dar in nutritie nu doar aceste principii sunt importante. Mai sunt recomandate si urmatoarele:

  • Reducerea cantitatii de sare consumata;

  • Reducerea consumului de grasimi animale, asa cum sunt sunca, untura, carnea foarte grasa, si inlocuirea lor cu uleiul de floarea soarelui, cel de soia;

  • Reducerea consumului de zahar;

  • Diminuarea consumului de bauturi alcoolice;

  • Alimentele se mesteca mai mult timp in gura inainte de a fi inghitite, masa se serveste incet, fara graba, de preferat la masa si nu in pozitie culcata;

  • Este importanta respectarea orelor de masa, indeosebi dimineata cand este obligatoriu, pentru o viata sanatoasa, sa fie luat micul dejun;

  • Se recomanda cresterea consumului de legume verzi, crude, fierte sau conservate;

  • Consumul de apa trebuie sa fie crescut pentru a se asigura o diureza de minimum 1.5 litri pe zi.

Nu in ultimul rand, nutritionistii recomanda renuntarea la fumat si efectuare de exercitii fizice minim 10 minute pe zi indiferent de ce alegem sa facem (mers cu bicicleta, jogging, etc). Toate acestea pot asigura o viata sanatoasa si energie intreaga zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.