Mângâierea animalelor – efect terapeutic în tratamentul stresului

0
435
Mângâierea animalelor – efect terapeutic în tratamentul stresului

Animalele de companie pot ajuta foarte mult în tratamentul stresului, depresiei și a singurătății, iar terapia de acest fel pentru copii și bătrâni a devenit destul de frecvent folosită. În prezent tot mai multe familii care locuiesc la case iși iau un animal de companie, un câine sau o pisică.

Cei care trăiesc în mediul rural au chiar mai multe astfel de animale pe lângă casă. Sentimentul de prietenie pe care îl oferă aceste animale alungă singurătatea oamenilor și le restabilește starea de spirit.

Animalele de companie ajută oamenii să scape de stres și stările depresive. Câinii de terapie sunt tot animale de companie și au o activitate care pare a fi un hobby însă, în realitate, comportamentul lor calm și foarte prietenos se dobândește prin dresaj și are rolul de a ajuta persoanele cu probleme de sănătate.

Câinii petrec timp cu astfel de oameni care au probleme de mobilitate, cu pacienții din spitale, centre de bătrâni, cămine de copii, cabinete medicale. Fiind foarte bine dresați, nu prezintă niciun pericol, dimpotrivă sunt câini foarte calmi și prietenoși cu oamenii și cu alte animale. Prin terapie, mângâierea animalelor pe blăniță, plimbarea în natură, jocul cu mingea, astfel de pacienți ajung să facă anumite mișcări și să se recupereze din boală.

Citește și:  Zone reflexogene pentru tratamentul stresului

un copil atinge un caine, terapie

Animalele de companie ajută copiii cu probleme de concentrare și învățare. Un câine calm și prietenos care are răbdare să stea în compania unui copil îl poate ajuta și încuraja să facă un anumit lucru. El are impresia că animalul îl înțelege și îl ascultă și astfel îi poate citi cu voce tare ceva dintr-o carte, care până în momentul respectiv îi parea de-a dreptul plictisitor.

Mângâierea animalelor are efect terapeutic în tratamentul stresului. Acest gest atât de simplu poate fi reconfortant și poate acționa benefic asupra sistemului nervos. Specialiștii în domeniul medical spun că prin actul de a mângâia un animal de companie se eliberează oxitocină, care acționează asupra creierului.

Oxitocina este un neurotransmițător la nivelul creierului, are denumirea de ,,hormonul iubirii”. Are efect excelent în combaterea stresului deoarece ajută la scăderea nivelului de cortizol (numit și ,,hormonul stresului”). Prin intermediul oxitocinei se creează o stare pozitivă, de bine, de fericire și empatie.

În plus prin mângâierea animalelor crește starea de încredere în sine, starea de bine, de generozitate. Este suficient să iubești animalele de companie și să petreci puțin timp în compania lor pentru ca starea ta interioară să se îmbunătățească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.