Pepenele galben este un fruct delicios dar și un ingredient excelent pentru măștile faciale de îngrjire a tenului. Are efect benefic asupra feței, o hrănește cu oligoelemente și vitamine și o protejează de excesul de radiații ultraviolete.
Pepenele galben conține 95% apă, vitamine (A, B, C, PP), magneziu, potasiu, fier, materii azotate, zahăr, celuloză. Vitamina A are efect antioxidant foarte puternic, combate inflamațiile și previne îmbătrânirea pielii. Vitamina B5 este numită și vitamina frumuseții deoarece are efect benefic asupra pielii, de netezire, vitalitate și catifelare a suprafeței acesteia.
De asemenea, vitamina B5 accelerează vindecarea și cicatrizarea leziunilor care apar la nivelul pielii. Vitamina PP protejează pielea de razele puternice ale soarelui. Vitamina C întinerește pielea, susține procesele ce sunt responsabile de elasticitatea pielii, are efect antioxidant, combate radicalii liberi care distrug echilibrul celulelor, le degradează prematur și astfel îmbătrânesc tenul înainte de vreme. Potasiul din pepenele galben menține sănătatea celulelor, umiditatea acestora, grăbește vindecarea țesuturilor în cazuri de arsuri sau alte probleme de la nivelul pielii.
Masca facială din pepene galben îmbunătățește cu siguranță aspectul pielii, elementele active din compoziția acestui fruct au efect bun asupra celulelor și țesuturilor. Este potrivită pentru toate tipurile de ten și ajută la combaterea inflamațiilor, coșurilor, îndepărtarea punctelor negre, prevenirea ridurilor, oferă un aspect proaspăt, sănătos și bine hidratat.
Pentru un astfel de tratament cu pepene galben este nevoie doar de un astfel de fruct. Se îndepărtează coaja și semințele, iar pulpa fructului se folosește ca atare. Se aplică pulpa fructului (mărunțită sub formă de piure) pe față și se lasă să acționeze timp de 15-20 de minute. Apoi se clătește fața cu apă rece.
Cei care au pielea sensibilă pot amesteca pulpa de pepene galben cu puțină brânză de vaci, zeamă de lămâie și miere de albine. Îngredientele se pun în cantități agale, se amestecă bine, apoi se întinde compoziția în strat gros pe față. Se stă timp de 15 minute, pentru ca masca să aibă efectul dorit asupra pielii, apoi se clătește fața cu apă rece.
Pentru tenul normal sau uscat este recomandată masca facială din pepene galben și ulei de măsline. Se amestecă piure din pulpă de pepene galben cu ulei de măsline în proporție de 1:1, apoi se aplică pe piele în strat consistent, se lasă să acționeze timp de 15 minute și se clătește cu apă călduță.
Masca pentru îndepărtarea celulelor moarte de pe piele se realizează astfel: se amestecă o lingură de piure din pulpă de pepene galben cu o lingură de ulei vegetal (recomandat este cel de măsline), cu o lingură de miere, un gălbenuș de ou și un varf de cuțit de sare fină de masă. Se aplică pe piele, se masează ușor, se lasă să acționeze 10 minute, apoi se clătește cu apă călduță.