Principalul beneficiu al medicinei traditionale, respectiv al tratamentelor care actioneaza pentru regenerarea si echilibrarea organismului in mod neinvaziv, este ca trateaza integrativ organismul (atat corpul fizic, cat si structurile energetice si componenta psiho-afectiva).
Autorul acestui articol este Dr. Codruț Țuțu – Specialist acupunctura si apifitoterapie. Pentru programari sau intrebari puteti contacta centrul de medicina PIRASAN la Telefon/Fax: 021 619 11 17 sau Mobil: 0745 430 351 / 0723 629 675.
Ca metode de diagnosticare pentru stabilirea tratamentului folosesc interpretarea pulsului. Pulsul tibetan se masoara in cinci puncte energetice – care reflecta prin ritmicitate, frecventa, temperatura si intensitate, starea energetica a organismului si implicit a structurilor anatomice. La nivel fizic, pot stabili daca organele bolnave sunt suprasolicitate (inflamate) sau incarcate cu toxine si celule moarte (obosite). Raportul dintre yin si yang, a energiei + si – ca polaritate, poate fi aflat tot prin aceasta metoda de interpretare a pulsului. Alte localizari pentru masurarea pulsului sunt artera radiala, tibiala posterioara, jugulara, femurala.
In afara de interpretarea pulsului, pentru stabilirea unui diagnostic, trebuie sa analizez zonele reflexogene ale organelor, localizate la nivelul intregului corp (fata, ureche, maini, abdomen, spate). In principiu, cele mai des analizate sunt mainile, urechile si fata.
Corpul fizic se trateaza cu ajutorul plantelor medicinale, care au rolul de a mentine si sustine ADN-ul uman. In stabilirea unei formule din plante medicinale, ca specialist fitoterapeut, trebuie sa tin cont de substantele active, de procentajul care se absoarbe din substantele active in organul ce trebuie tratat, de compusii care favorizeaza absorbtia plantei, de compusii care transporta elementele bio-informationale din planta catre organul tinta, cat si de plantele catalizator (care favorizeaza absorbtia elementelor curative in organul tinta).
In trecut formulele fitoterapeutice contineau intre doua sau trei plante, pentru ca toxicitatea mediului era cu mult mai scazuta. In prezent, formulele trebuie adaptate pentru conditiile de mediu, cand toxicitatea mediului este cu mult mai mare: apa poluata, atmosfera cu nivel scazut de oxigen si nivel crescut de noxe si dioxid de carbon, alimente modificate genetic si care contin diversi conservanti si potentiatori de gust.
Cand se stabileste o formula de tratament, medicul specialist in medicina traditionala, trebuie sa aiba in vedere si principiile din acupunctura, respectiv ciclul de formare si de distrugere a celor cinci elemente principale in corpul uman: foc, pamant, metal, apa, lemn. Daca bolnavul sufera de o afectiune hepatica, trebuie stimulate inima si rinichii (care vor ajuta la refacerea testului hepatic) si sa se diminueze activitatea plamanilor si a splinei-pancreasului (care ar intretine afectiunea hepatica).
Tratamentul cu plante medicinale trebuie insotit si de un regim alimentar, care sa fie personalizat in functie de stilul de viata al pacientului si de afectiunile prezente in organismul sau.
Actiunea tratamentului este controlata la nivel energetic prin utilizarea a diverse tehnici de tratament precum acupunctura si termoterapie. Pe langa echilibrarea energetica, unul dintre efectele acestor tehnici este directionarea si amplificarea actiunii plantelor medicinale.
In activitatea medicala, utilizez un stil de acupunctura tibetan, care imi permite sa stimulez direct centri energetici ai organelor ce trebuie tratate. Fiecare organ are minim trei centri energetici. In momentul in care un punct de acupunctura este stimulat, se produce un arc reflex somatic si energetic. Stimuland direct centri energetici ai organelor, se echilibreaza local activitatea energetica, iar la nivel fizic, datorita acestei stimulari, se reactiveaza medicul intern al organismului (localizat la nivel cerebral). Odata activat medicul intern, acesta “scaneaza” toate organele si functiile acestora si stabileste prioritatile de tratament. In acelasi timp, tinand cont si de informatiile pe care le introduc in sistemul energetic (prin tehnicile de acupunctura aplicate). Tratamentul pe care il aplic prin acupunctura si formule fitoterapeutice, impreuna cu procesele declansate de catre medicul intern, actioneaza la nivel tisular, in zonele sau organele bolnave, pentru inlocuirea celulelor afectate iremediabil cu unele noi si regenerarea celor disfunctionale. Echilibrarea energetica inseamna reglarea fluxului energetic si echilibrare intre yin si yang, pentru fiecare organ in parte, cat si pentru organism ca un tot unitar. Fiecare organ in parte are un ciclu de refacere celulara. In momentul in care un organ este bolnav, inseamna ca si ADN-ul lui este afectat, deci cand organul se reface, celule care vor fi produse din momentul alterarii ADN-ului vor prelua informatia genetica alterata, prin urmare vor fi celule disfunctionale. In acest fel se instaleaza in organism bolile cronice. De exemplu, in cazul hepatitei, celulele hepatice sunt incarcate cu virusuri hepatice. Ciclul normal de viata al unei celule hepatice este de 150 de zile, practic ficatul se regenereaza complet intr-un interval de cateva luni. Tratamentul traditional intrerupe acesta proliferare a celulelor cu informatie genetica alterata si actioneaza pentru producerea unor celule noi, cu informatie genetica corecta.
Termoterapia tibetana presupune incalzirea unei zone a corpului pacientului cu ajutorul focului. Aceasta terapie ajuta la reducerea inflamatiei, refacerea metabolismului, indepartarea celulelor moarte si de asemenea, reface fluxul energetic. Este o metoda terapeutica cu actiune antialgica semnificativa, in cazul afectiunilor care provoaca dureri. Celulele canceroase sunt distruse de temperaturi de peste 60 grade, ceea ce se poate realiza prin aceasta terapie, intrucat se introduce un flux de caldura direct in organul bolnav, dar care nu perturba activitatea celulelor sanatoase si nu afecteaza structura lor ci distruge doar celule moarte si pe cele maligne, cat si toxinele locale.
Din punct de vedere psiho-afectiv, pacientul trebuie sa inteleaga care sunt motivele aparitiei afectiunii si ca exista un fond care a favorizat instalarea afectiunii: stil de viata si mentalitate, alimentatie, mediul socio-profesional (stres, conflicte, etc.). In masura in care se poate interveni asupra acestor factori, medicul indruma pacientul pentru corectarea componentelor care au destabilizat starea sa de sanatate. Pacientul trebuie sa inteleaga ca organismul si creierul sau au capacitatea de trata afectiunile si de restabili starea de sanatate, dar si ca, o data restabilit acest echilibru, trebuie mentinut iar pacientul trebuie sa aiba grija de corpul sau si sa aiba un stil de viata corect (alimentatie sanatoasa, regim de odihna si activitate fizica echilibrata, etc.). In afara de aceste masuri, foarte importanta este igiena corporala si a mediului in care traim.
Unul dintre factorii principali ai declansarii unei afectiunii sunt celulele moarte, care, la un moment dat, se acumuleaza intr-o cantitate prea mare, ceea ce genereaza obturarea vaselor de sange si limfatice si canalelor energetice, sufocand celulele sanatoase. In momentul in care si caile de eliminare sunt suprasaturate – plamanii, intestinul gros si rinichii, organismul incepe sa elimine celule moarte si prin piele. Dupa cum se cunoaste, respiratia se realizeaza intr-un procent mai mare la nivel cutanat. Din acest punct de vedere, igiena are un rol foarte important pentru imunitate, deoarece igiena pielii ajuta foarte mult la eliminarea celulelor moarte si mentinerea sanatatii vaselor de sange, a vaselor limfatice si a canalelor energetice. O igiena corespunzatoarea, favorizeaza actiunea tratamentului si refacerea bolnavului, pentru ca la suprafata pielii sunt foarte multe micro-canale energetice, prin care energia trebuie sa circule liber, deoarece astfel se mentine o imunitate crescuta. (bineinteles si impreuna cu o circulatie sangvina si limfatica corespunzatoare).
De-a lungul secolelor tratamentele traditionale si-au dovedit eficienta si aplicabilitatea, cat si flexibilitatea, putand fi adaptate la nevoile fiecarui pacient in parte, in functie de patologia prezenta.
Dr. Codruț Țuțu
Specialist acupunctura si apifitoterapie
www.pirasan.ro