Oamenii de stiinta au realizat o serie de descoperiri, au gasit si au studiat noi metode care au efecte calmante incredibile asupra starilor emotionale, apeland la muzica ca o metoda de tratament, numita meloterapia. Din cele mai vechi timpuri omul a utilizat muzica in scopuri terapeutice, de multe ori si in activitatile religioase. Orice persoana se simte atrasa de muzica si spiritul sau este influentat de aceasta.
Exista multe cantece religioase care au reusit sa ridice spiritual fiinta umana – acest lucru devenind foarte interesant. De asemenea, muzica reuseste sa aduca individul la o stare de echilibru, ea fiind un mijloc de armonizare si vindecare a fiecarui individ cu sine. Prin muzica omul este determinat sa-si schimbe anumite obiceiuri si atitudini rele. Astfel s-a ajuns la concluzia ca sunetele armonioase au influenta in scaderea tensiunii individului si deci elimina reactiile nervoase.
Meloterapia este o metoda de tratament folosita in medicina, insa ea a existat dintotdeauna. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca muzica elimina stresul. Muzica relaxanta scade tensiunea arteriala si echilibreaza pulsul. Muzica este vibratie, de aceea oamenii reactioneaza la ea imediat. Trebuie sa se stabileasca o diferenta intre vibratiile negative ce denota furie, teama, tristete si vibratiile care creeaza optimism, dragoste, bucurie. Acestea sunt usor de recunoscut si se gasesc in cele mai importante compozitii muzicale.
Cercetatorii care au studiat meloterapia au aratat ca din cele mai vechi timpuri, oamenii reactioneaza la sunete. Vibratii de incredere, bucurie, placere, furie, frica etc sunt legate de structura bioenergetica a omului si creeaza o rezonanta anumita, care stiintific s-a demonstrat ca este in legatura cu intregul sistem nervos.
Prin meloterapie, utilizand in mod frecvent muzica, pana la terminarea tratamentului, persoanele deprimate care se simt rau, ajung sa isi schimbe starea emotionala individuala in bine. Astfel, persoanele cu o stare emotionala rea nu ar trebui sa asculte de la inceput muzica vesela, revigoranta, dimpotriva este bine sa inceapa cu o muzica melancolica. Cei care au temeri nu trebuie de exemplu sa asculte Simfonia nr.7 a compozitorului Beethoven, care este vesela si inspira optimism si incredere.
Lor le sunt recomandate pentru inceput compozitiile lui Bach. In consecinta, foarte important este de a alege muzica pentru fiecare individ in parte, bazata pe starea persoanei ce trebuie sa fie tratata. Melodiile trebuie sa reprezinte starea lor de spirit. Treptat, prin muzica se va induce o stare de incredere mai mare pacientului.
Meloterapia este un tratament prin muzica, care se face in mod progresiv, prudent si continuu. Nu trebuie sa se faca schimbari bruste si abrupte. Meloterapia poate fi de mare ajutor pentru omul modern. Daca se aplica in mod corect, ea permite fiecarui individ sa-si mentina un control perfect asupra starii emotionale si chiar in stadii mai avansate, in timp starea lui de spirit va deveni mai armonioasa.
In prezent, oamenii sunt foarte stresati si apasati de probleme diferite, se confrunta cu un amestec de stari emotionale – in aceste cazuri ei pot fi ajutati eficient si echilibrati cu ajutorul muzicii potrivite. Meloterapia are in vedere urmatoarele contraste complementare: bucurie-tristete, triumf-sentimentalism, grandoare-compasiune, vigoare-blandete.
Muzica creeaza o stare mai buna de spirit si schimba atitudinile negative. Daca o persoana are sentimentul de tristete, mai intai ii sunt potrivite tonurile muzicale care exprima nostalgie, apoi treptat va asculta o muzica putin mai vesela. Este important sa se tina cont in melotarapie, ca fiecare trecere sa fie facuta usor, in timp.
Compozitii muzicale recomandate pentru anumite stari emotionale
Tristete si melancolie: Debussy: Clar de luna; Brahms: Concertul pentru pian nr.2, partea a III-a, opus 83; Saint-Saens: Carnavalul animalelor; Mahler: Simfonia nr.4, partea a III-a; Uvertura Tanhauser de Wagner.
Sentimentalism: Debussy: Nocturne, Ceaikovski: Concertul pentru vioara nr. 2, Cantoneta, opus 35; Rahmaninov: Concertul nr. 2, Adagio, opus 27; Vivaldi: Anotimpurile, Iarna; Diabelli: Romanta; Bach: Concertele brandemburgice nr. 1 si 3; Schuman: Arabesc; Beethoven: Simfonia nr. 9, partea a 3-a.
Bucurie: Rachmaninov: Simfonia nr. 2, allegro molto, opus 27; Beethoven: Simfonia a saptea, partea intai, opus 92; Haydn: Simfonia militara nr. 100, partea intai, Ceaikovski: Frumoasa din padurea adormita; Concertul nr.1 vioara de Bruch.
Blandete: Massenet: Simfonia nr. 4; Hayden: Concertul pentru violoncel din Do, partea intai; Beethoven: Concertul nr. 3 pian, partea a III-a, Holst: Planetele, Neptun; Mahler: Scene din Alsacia.
Vigoare: Mahalia Jackson: Abide with me; Gounot: Slujba religioasa pentru Sfanta Cecilia; Bach: Concertul brandemburgic nr.2; Strauss: Moarte si transfigurare, Transfigurare.
Triumf: Sibelius: Finlandia; Ravel: Bolero; Beethoven: Simfonia a 5-a; Pink Floyd: Atom Heart Mother.
Pentru liniste interioara: Ceaikovsky: Lacul lebedelor; Schumann: Reverie; Schubert: Ave Maria, Rosamunda.
Pentru calmarea durerilor fizice: Beethoven: Pastorala; Ravel: Bolero.
Pentru relaxare: Paganini: Concertul nr. 4 in Re Minor; Debussy: Sonata pentru pian si harpa; Ceaikovski: Frumoasa din padurea adormita.