Mușețel – Proprietăți uimitoare ale uneia dintre cele mai accesibile plante medicinale

0
1035

Mușețelul este una din cele mai frumoase plante medicinale, care se recoltează în lunile mai-iunie. Crește în poienițe însorite și are proprietăți terapeutice deosebite. Este o încântare să admiri aceste flori minunate de mușețel la care vin albinuțe și insecte pentru a obține polenul. Dacă aveți ocazia să ajungeți într-o astfel de poeniță sau câmp cu flori, nu uitați în acest an să recoltați mușețel, pentru a pune la uscat pentru ceai.

Navigare rapidă în articol:

  1. Mușețel – Recoltare
  2. Mușețel – Beneficii pentru sănătatea organismului

1. Mușețel – Recoltare

Pentru a recolta florile de mușețel aveți nevoie de un coșuleț și un foarfece. Nu este nevoie să rupeți floare cu floare, pentru că le puteți presa între degete. Cel mai bine este să tăiați cu foarfeca câte o crenguță de mușețel, bogată în flori, dar să lăsați desigur rădăcina în pământ. Tăiați doar partea superioară a plantei, faceți buchețele din flori și legați-le cu sfoară.

Nu puneți mușețelul în pungi de plastic, pentru că florile se pot umezi și degrada și astfel nu vor mai avea aroma lor naturală. În plus, dacă se încing, se înnegresc și își pierd din proprietăți. Florile de mușețel au nevoie de aer, trebuie să fie uscate pe o hârtie sau agățate într-un loc aerisit, într-un spațiu umbrit. Cel mai bine este să recoltați mușețelul în buchete, într-un coș din răchită.

Puteți cumpăra mușețel și din piață, în mai-iunie, când vin oamenii cu aceste plante medicinale pentru a le vinde, sau cel mai bine faceți o plimbare pe câmp pentru a recolta singuri planta. De asemenea, pliculețe cu flori de mușețel se găsesc la farmacie, la plafar.

Mulți oameni preferă să culeagă florile de mușețel și să le pună la uscat, pentru a se se bucura și de o plimbare frumoasă.

Mușețelul uscat se păstrează apoi într-o pungă de hârtie, sau într-un borcan din sticlă dacă planta este foarte bine uscată. Se poate folosi astfel tot timpul anul, până în vara următoare.

2. Mușețel – Beneficii pentru sănătatea organismului

Mușețelul este cea mai populară plantă medicinală din țara noastră. Asta se datorează probabil proprietăților sale medicinale, dar și eficienței în tratamentul multor afecțiuni. Mușețelul este o plantă comestibilă, de la care se consumă mugurii, florile și frunzele. Este un ingredient popular în ceaiurile care se beau înainte de culcare. Ceaiul promovează somnul și relaxarea fizică.

Când vine vorba de mușețel, mulți oameni consideră că este bine să aibă această plantă în casă. Bogăția aromei florilor este apreciată de oameni, dar și beneficiile ceaiului de mușețel pentru sănătate.

Iată care sunt acestea:

Insomnie, stres și anxietate

Mușețelul are o aromă specială datorită substanțelor volatile pe care le conține, ulei eteric și elemente active: acizi organici, substanțe flavonoide amare, quercitină, acid clorogenic, apigenină, vitamine B1, minerale, oligoelemente.

Această plantă medicinală are acțiune antispasmodică bună, de aceea poate fi un bun remediu în cazuri de anxietate, stres, insomnie.

Ceaiul de mușețel are flavonizi, antioxidanți, apigenină – substanțe care au efect calmant, sedativ, deci ajută în combaterea insomniei. Oamenii pot folosi acest sedativ ușor în loc de medicamente, atunci când au dureri de cap sau probleme de somn. Se pune o linguriță mică de flori de mușețel la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară și se bea. Se poate îndulci cu miere în loc de zahăr.

Dureri de gât

Ceaiul din flori de mușețel este bun în calmarea durerilor de gât, deci poate fi eficient în cazuri de gripă, răceală și amigdalită. Ceaiul ajută și în ameliorarea durerilor de gât provocate de coronavirus. Are acțiune antiinflamatorie, deci poate ajuta în reducerea inflamațiilor tractului respirator.

Mușețelul și gălbenelele sunt plante medicinale pentru eliminarea secrețiilor nazale.

Dureri de dinți

Ceaiul este eficient pentru calmarea durerilor de dinți și reducere infecțiilor. Pentru bolile cavității bucale este indicat și decoctul din flori de mușețel pentru că:

  • Reduce inflamațiile, sângerarea gingiilor, sensibilitatea dinților
  • Combate infecțiile cu bacterii patogene și microorganisme
  • Ajută la vindecarea rănilor, la calmarea durerilor de dinți, de gingie și senzațiilor neplăcute în gură
  • Este un adjuvant în tratamentul gingivitei, stomatitei, parodontitelor.

Afecțiuni oculare

Mușețelul este un bun remediu pentru afecțiunile ochilor. Dacă aveți probleme cu ochii – ulcior, durere, mâncărime – se poate folosi infuzia de mușețel pentru că este foarte bună. Această infuzie este folosită în tratamente populare, alternative, calmează durerea și ajută în cazuri de mâncărime, inflamații, ochi uscați și alte probleme similare.

Se aplică comprese din tifon sterile cu infuzie de mușețel pe ochi și se lasă să acționeze timp de câteva minute.

Mușețelul are proprietăți multiple: calmante, anestezice, cicatrizante, antiseptice, emoliente, antiinflamatorii, sudorifice și antialergice.

Ceaiul de mușețel oferă strălucire părului

Tinctura din mușețel calmează iritațiile pielii capului și ajută în combaterea mătreții. Este recomandată pentru tratamentul părului, îl face mai puternic și mai îngrijit.

Mușețelul se poate utiliza în tratamente pentru păr, pentru că oferă luminozitate, strălucire și în plus, păstrează culoarea părului. Acesta este un alt lucru grozav pe care îl puteți face. Veți fi foarte încântați de rezultat, de efectul pe care îl are mușețelul asupra podoabei capilare.

Folosiți de exemplu urzică și mușețel pentru a face o infuzie concentrată. Apoi clătiți părul cu această fiertură și veți vedea că rădăcinile firelor de păr devin mai puternice, iar părul mai strălucitor. Urzica conține vitamine și oligoelemente necesare pentru restabilirea sănătății părului, conferă un aspect mătăsos și întărește rădăcinile.

Mușețelul protejează părul de efectele nocive ale razelor ultraviolete, astfel acesta nu se decolorează, își menține culoarea naturală.

Alte combinații de plante eficiente pentru sănătatea părului sunt:

  • Ceai de mușețel concentrat amestecat cu miere și lămâie
  • Masca de păr din ceai de mușețel și lămâie este recomandată pentru părul fragil, deteriorat și subțire. Acest preparat simplu hidratează, restabilește structura naturală a firului de păr, strălucirea și sănătatea podoabei capilare. Se aplică masca pe păr, se lasă să acționeze 15-20 minute, apoi se clătește bine cu apă. Masca se folosește de 2 ori pe săptămână.
  • Ceai de mușețel și rozmarin concentrat. Acest ceai are proprietăți antibacteriene, detoxifiante, antiinflamatorii. Ceaiul poate fi un bun remediu și în combaterea acneei, în tratamentele afecțiunilor feței, pentru că are efect benefic asupra porilor și poate reduce inflamația.
Citește și:  Care sunt cele mai bune remedii naturale împotriva insomniei și tulburărilor de somn?

Pentru a avea un păr frumos și sănătos nu ezitați să folosiți astfel de plante medicinale în tratamentele pentru păr, sub formă de decoct, infuzie, ceai, mască pentru păr.

Aromaterapie

Mușețelul este folosit și în aromaterapie, eliberează furia, stările de nervi și frustrarea, combate insomnia, migrenele, durerile de cap și este un sprijin în stările de nervi și supărare.

Apa din flori de mușețel poate fi pulverizată pe corp, păr sau în cameră. Aroma delicată de mușețel are efect bun asupra psihicului, calmează, relaxează, elimină stresul, ajută în cazuri de depresie.

Ceaiul are beneficii pentru sănătatea mintală, scade șansele de anxietate și depresie. Studiile cercetătorilor au demonstrat că prin consumul a 3 căni de ceai de mușețel pe zi se reduce riscul de a dezvolta depresie cu 37%.

Cancer

Apigenina din mușețel induce apoptoza celulelor cancerului hepatic, tiroidian, gastric, de prostată, de colon și col uterin. De asemenea, poate stopa răspândirea celulelor canceroase ovariene.

Un studiu de pe NCBI arată că apigenina poate opri dezvoltarea celulelor cancerului de sân.

Un studiu, care s-a realizat pe un număr de 2.569 de femei, a arătat că riscul de cancer de sân se poate reduce prin creșterea aportului de substanțe flavone și intermediare numite flavonoli; unele dintre acestea se găsesc și în mușețel. De exemplu:

  • Substanțe flavone pot fi luteolină, apigenină, tangeretin
  • Din categoria de flavonoli fac parte guercitina, kaempferol, myricetin, patuletin.
  • Acestea apar în diferite plante medicinale.

Inflamații

Ceaiul de mușețel este potrivit pentru orice tip de piele, chiar și pentru tenul sensibil. Poate fi folosit și la copiii mici, care au pielea foarte sensibilă. Ceaiul elimină iritațiile, inflamațiile, calmează durerea și mâncărimea. Este eficient și pentru bărbați, după bărbierit, pentru că are efect calmant asupra pielii.

Uleiul din mușețel poate fi bun în tratamentul herpesului genital. Se aplică local. Este recomandat și în cazuri de dermatită de contact. Află aici și proprietățile vindecătoare ale uleiului de mușețel.

Mușețelul conține alfa-bisabol și pantenol care vindecă roșeața pielii. Acesta este motivul pentru care planta este utilizată ca ingredient în produsele cosmetice. Decoctul de mușețel ameliorează roșeața, care apare în cazuri de rozacee.

Ceaiul de mușețel vindecă bolile respiratorii.

Stimulează sistemul imunitar al organismului

Antioxidanții din mușețel stimulează sistemul imunitar și astfel ajută organismul să poată combate infecțiile și atacul nociv al radicalilor liberi.

Dacă vreți să vă consolidați imunitatea, alegeți ceaiul de mușețel. Este foarte simplu de făcut. Se bea cald sau la temperatura camerei. Este recomandat mai ales seara, pentru că promovează un somn bun.

Probleme de stomac, tulburări digestive

Ceaiul de mușețel ajută în calmarea crampelor, senzației de balonare, tulburările digestive (datorită conținutului în mucilagi care reduce iritațiile mucoasei gastrice). Are efect calmant, antispasmodic, emolient, antiinflamatoriu și antialergic.

Ceaiul reduce și simptomele menstruației sau ale menopauzei, deci femeile scapă astfel de acel sentiment de anxietate cauzat de stările rele ce apar în fiecare lună. De asemenea, ceaiul poate fi folosit pentru a calma colicele sugarilor. Mușețelul se poate folosi și în combinație cu alte plante pentru calmarea colicilor la sugari.

Consumul de ceai de mușețel ajută și în tratamentul constipației.

Ceaiul de mușețel și mentă vă scapă de simptomele sindromului de intestin iritabil. De asemenea, acest preparat naturist:

  • Este benefic pentru infecții urinare, combate greața și crampele stomacale
  • Stimulează funcționarea vezicii biliare și a ficatului
  • Normalizează pofta de mâncare
  • Combate indigestia, calmează ulcerul.

Sănătatea ficatului

Cercetători din China, de la Spitalul Universitar Zhujiang, au descoperit că ceaiul de mușețel este bun pentru ficat. Persoanele care beau acest ceai au un risc mai mic să dezvolte boala ficat gras, cancer de ficat, boli hepatice cronice și ciroză.

Recomandat este consumul a 2-3 căni de ceai pe zi pentru a reduce probabilitatea de a suferi de aceste boli grave. Acest tratament este bun și pentru scăderea riscului de boli coronariene, infarct cerebral, hemoragie intracerebrală, boli cardiace.

Diabet

Studiile cercetătorilor au arătat că ceaiul de mușețel reglează cantitatea de insulină din sânge și scade nivelul de zahăr din sânge. Acest ceai este bun pentru persoanele care suferă de diabet.

Cercetătorii de la Universitatea din Toyoma, din Japonia, au spus că mușețelul îi ajută pe diabetici să se simtă mai bine, planta reduce simptomele diabetului de tip 2.

Pierderea în greutate

Ceaiul de mușețel vă ajută să slăbiți. Are proprietăți dietetice, ajută la eliminarea toxinelor din organism, menține sănătatea tractului digestiv, stimulează imunitatea și are efect bun în problemele de obezitate. Dacă aveți probleme cu greutatea corpului, urmați o dietă cu ceai de mușețel pentru că este eficientă în arderea grăsimilor. În plus, ceaiul are numeroase proprietăți vindecătoare pentru organism.

Dureri musculare

Mușețelul este o plantă folosită în ceai și infuzie pentru calmarea durerilor musculare. Planta elimină senzațiile neplăcute, reduce crampele musculare și crampele abdominale, induce o stare de relaxare în corp. Mușețelul este benefic în luxații, tendoane inflamate, dureri, mușchi încordați, articulații umflate.

Calmează greața

Ceaiul de mușețel poate fi utilizat și de copii și de adulți, nu are efecte adverse. Despre mușețel s-a spus că are efect bun în calmarea stărilor de nervi, ameliorarea stărilor de greață și vărsături ocazionale, combaterea insomniei și a tulburărilor digestive. Poți scăpa de stările de nervi cu ajutorul ceaiului din trei-frați-pătați și mușețel.

Dacă sunteți însărcinată, recomandat este să cereți sfatul medicului d-voastră dacă puteți bea ceai de mușețel. De asemenea, întrebați medicul dacă este bine să beți ceai de mușețel în combinație cu anumite medicamente, pe care probabil le luați. De exemplu, ceaiul de mușețel nu se ia în combinație cu heparină sau warfarină, deci persoanele care fac astfel de tratamente este bine să evite mușețelul. Cercetătorii au descoperit că mușețelul are anumiți compuși care subțiază sângele.

Desigur doar persoanele alergice la mușețel nu trebuie să folosească planta, însă asemenea cazuri de alergie sunt rare. În ceea, ce privește polenul florilor, este posibil ca unii oamenii să sufere de alergie la polen în general. Ei nu trebuie să se expună la zone în care sunt multe flori, iar cantitatea de polen din aer este mai mare.

Vezi aici un video despre mușețel:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.