În sezonul rece afecțiunile respiratorii sunt frecvente, iar oamenii se bazează deseori pe puterea vindecătoare a preparatelor din plante medicinale. În medicina naturistă se folosesc destul de mult două plante medicinale – mușețelul și gălbenelele – care sunt considerate printre cele mai eficiente plante în tratamentul afecțiunilor caracteristice anotimpului rece. Preparatele din aceste plante sunt adevărate medicamente antiinflamatorii, antibacteriene, antispastice și de aceea sunt eficiente în tratamentul afecțiunilor respiratorii, racelilor, gripei, tusei, etc.
Gălbenele sunt adesea folosite pentru reducerea inflamațiilor gâtului, nasului, gurii, sunt remedii naturiste eficiente pentru problemele ce afectează integritatea mucoaselor. Datorită substanțelor saponozide, carotenoide și flavonoide pe care le conțin, gălbenelele au efect protector, antinflamator, cicatrizant, antipuriginos. Pot fi utilizate în tratamentul eczemelor, acneei, fistulelor, fisurilor, inflamațiilor nazale, bucale, gastrice, faringiene, duodenale, în afecțiuni provocate de arsuri, înțepături de insecte, etc.
Această plantă are proprietăți antiinfecțioase, antifungice, antibacteriene, antivirale, antitumorale. De asemenea, are efect sudorific, antispastic și depurativ, ameliorează secrețiile nazale, este un bun remediu contra infecțiilor bacteriene și virale, Conține sterol, substanțe saponozide, alcooli triterpenici, substanțe cumarine, rezine, taninuri, vitamina C, săruri minerale, mai ales mangan.
Mușețelul este o plantă medicinală foarte bună pentru tratamentul afecțiunilor tractului respirator și ameliorarea secrețiilor nazale. Se fac inhalații cu aburi calzi de flori de mușețel. Se pun două lingurițe de flori de mușețel la infuzat într-un litru de apă fierbinte și se fac inhalații cu aburii calzi, ținând un prosop pe cap (pentru direcționarea acestora spre nas) timp de 5-10 minute.
Se inspiră și se expiră profund, lent și liniștit. Cei care doresc un efect și mai bun pot adăuga și 2-3 picături de ulei esential de mușetel. Acești vapori vor intra în căile respiratorii, vor contribui la ameliorarea inflamațiilor, lichefierea mucusului din sinusuri dar și din tractul respirator. Mușețelul este un excelent antiseptic, are proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene, analgezice, calmate, antialergice, antipiretice, antireumatice.
Este foarte bun pentru sistemul nervos, pentru tractul respirator și gastro-intestinal, are acțiune antivirală, omoară viermii intestinali, consolidează sistemul imunitar al organismului. Această plantă este utilizată și în cosmetică, pentru realizarea unor preparate care reduc inflamațiile, iritațiile, îngrijesc pielea hipersensibilă.
Gargara cu infuzie de mușețel este eficientă în tratamentul afecțiunilor cavității bucale, bolilor inflamatorii. Pentru gargară, se pune o lingură de mușețel la o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 5 minute. Se face gargară măcar o data pe zi, apoi se scuipă, nu se înghite niciodată.
Ceaiul de mușețel calmează tusea, deci ajută în tratamentul bolilor de plămâni. Mod de preparare a ceaiului de mușețel: se pun 20 g de flori de mușețel la 1 litru de apă clocotită și se lasă să stea 30 minute, apoi se strecoară și se bea neîndulcit. Inhalațiile cu aburi calzi de flori de mușețel nu sunt recomandate persoanelor care suferă de astm.