Nevroza cardiaca nu este o boala a inimii! Afla ce simptome are si cum se trateaza

0
17099
Nevroza cardiaca nu este o boala a inimii! Afla ce simptome are si cum se trateaza

Adesea, medicii au pacienti care spun ca prezinta o anumita suferinta cardiaca. Varsta acestor pacienti poate fi diferita. Desigur astfel de suferinte ce sunt numite de persoanele in cauza tulburari cardiace trebuie analizate cu atentie de medicul specialist. Acesta va vedea exact daca nu este vorba despre o boala cardiaca propriu-zisa, despre o angina pectorala, de o afectiune a valvelor inimii, de un prolaps mitral, si asa mai departe.

In cele din urma descopera ca este vorba despre anumite stari nevrotice caracterizate de tulburari psihice minore, astfel stabileste un diagnostic de nevroza cardiaca. Asemenea tulburari psihice pot fi: stari inexplicabile de teama, probleme de adaptabilitate la mediul social sau la cel familial, labilitate psihica, stari de anxietate, emotivitate excesiva, stari depresive, stari de nervozitate, si altele.

Dar ce se intelege prin nevroza cardiaca? Este vorba despre anumite dereglari ale organismului care prin modul cum se manifesta, cum apar si dispar anumite simptome ale lor, sunt percepute de pacienti ca o afectiune cardiaca.

Medicul va face anumite analize pentru a pune un diagnostic corect si in urma lor va observa ca inima nu a suferit nici un fel de leziune, deci, nu este vorba despre o boala a inimii.

Cum apare nevroza cadiaca si ce simptome are?

Aceasta boala se dezvolta pe fond nervos. Oamenii cei mai predispusi la nevroza cadiaca sunt cei care au sistemul nevos dezechilibrat. Orice emotie mai intensa la astfel de oameni poate afecta centrele hipotalamice si cortexul cerebral, producand dezechilibre la nivelul acestora.

Principalele simptome care apar la o persoana ce are nevroza cardiaca sunt:

  • durerea localizata in zona toracica, in partea stanga chiar sub san, sau in regiunea laterala a toracelui din partea stanga, iar in cazuri mai rare chiar sub clavicula din stanga; o astfel de durere este locala, nu iradiaza, este de forma unei intepaturi sau presiuni intense in zona respectiva; poate sa tina cateva secunde, minute sau chiar ore;
  • oboseala intensa simtita mai ales la sfarsitul zilei;
  • stari de greata si de neliniste;
  • stari de ameteala;
  • dureri de cap;
  • stari depresive, de nervozitate si de anxietate;
  • cresterea tensiunii arteriale;
  • dificultati de respiratie, de forma unui ,,nod in gat”, senzatia de a respira mai adanc ca si cum ar fi un oftat sau senzatia de lipsa de aer care poate sa apara in pozitie culcata sau de repaus;
  • tulburari de somn, treziri frecvente in timpul noptii;
  • sensibilitate la lumina intensa, la sunete puternice si schimbari bruste de temperatura;
  • senzatia de comprimare usoara a inimii sau de palpitatii in anumite cazuri, senzatia de ,,vid” in piept, batai neregulate ale inimii, batai repezi sau batai puternice care apar mai ales in pozitia de repaus sau de culcat in pat;
  • senzatie de teama, tremuraturi, transpiratie si lesin provocate de faptul ca pacientul poate crede ca are probleme grave la inima si este in pericol sa moara.

Cauzele nevrozei cardiace

Astfel de simptome apar seara la sfarsitul unei zile de munca sau dupa ce s-a facut efort intens. De asemenea anumite situatii conflictuale sau emotii puternice pot declansa astfel de simptome. Cei care muncesc foarte mult si sunt in incapacitatea de a se relaxa si de a face pauza pot ajunge sa sufere de nevroza cardiaca. Orice situatie stresanta sau de disperare poate afecta o persoana sensibila si ii poate declansa astfel de stari proaste in organism.

Citește și:  Știați că lipidele protejează organele interne - inima, rinichii, ficatul și splina?

Exista si o serie de factori care pot duce la nevroza cardiaca si anume: stari de teama, probleme de adaptabilitate la mediul social sau familial, labilitate psihica, stari de anxietate, emotivitate excesiva si depresie, tulburari ale glandei tiroide, spasmofilia, tulburari ovariene. De asemenea pot fi boli cronice care declanseaza sau agraveaza nevroza cardiaca si anume: anemii cronice, colecistopatii grave, reumatism cronic, constipatie grava, etc.

nevroza cardiaca

Alimentatia necorespunzatoare poate avea o influenta negativa asupra acestor pacienti. Ne este indicat sa se manance in graba, dar nici mesele sa fie neregulate sau alimentatia sa fie prea bogata in calorii deoarece poate duce la obezitate. De asemenea suprasolicitarea nervoasa este un alt factor cauzator al nevrozei cardiace. Orice om trebuie sa duca o viata echilibrata, sa munceasca dar sa se si odihneasca.

Intotdeauna trebuie sa nu uite sa se relaxeze, sa aiba perioade reconfortante de activitati placute. Tonusul moral si fizic este important in mentinerea sanatatii, astfel organismul se va adapta mai usor la conditiile de mediu. Anumite vicii, abuzuri alimentare, medicamentele, cafeaua, alcoolul, tutunul – toate pot accentua simptomele nevrozei cronice.

Metode de tatament

Psihoterapia este foarte importanta. Cu ajutorul ei pacienta va intelege faptul ca suferinta nu are un substrat lezional, nu este bolnava, nu este in pericol de a ajunge sa nu mai poata desfasura o activitate fizica sau mai rau ca i-ar fi amenintata viata. Altfel spus ea va trebui sa inteleaga ca nu sufera de o boala de inima si nici de o alta boala cronica. Pacienta va fi invatata sa faca fata acestor stari de teama, sa scape de anxietate, sa faca fata fricii ca viata i-ar fi cumva in pericol din cauza vreunei boli.

Pentru calmarea durerii, medicul va prescrie pacientei medicamente calmante, de exemplu antinevralgic. De asemenea medicul poate recomanda in anumite cazuri medicamente antidepresive, tranchilizate, betablocante, si altele care au rolul de eliminare a simptomelor de nevroza cardiaca.

Astfel de medicamente ocupa un loc secundar in tratamentul nevrozei cardiace, deoarece locul principal este ocupat de sugestie si autosugestie. Pacientul trebuie convins ca nu este grav bolnav. Medicamentele se iau intotdeauna la recomandarea medicului si numai in cazuri in care simptomele afecteaza foarte tare desfasurarea normala a activitatii fizice si intelectuale. In functie de evolutia simptomelor, medicamentatia poate fi oprita sau schimbata.

In general persoanele care au nevroza cadiaca sunt destul de vulnerabile in sensul ca acorda o atentie excesiva starii lor de sanatate, au stari depresive, au mereu senzatia ca se simt rau, ca sunt obosite si asa mai departe.

Pentru a preveni nevroza cardiaca trebuie sa se duca o viata echilibrata, in caz contrar pot sa apara astfel de dereglari neuro-psihice care dau simptomele descrise mai sus. De asemenea activitatea fizica echilibrata este importanta, mersul pe jos, gimnastica si sporturile de agrement ajuta in prevenirea si combaterea simptomelor de nevroza cardiaca.

Cert este ca nevroza cardiaca nu este o boala a inimii, deoarece dupa cum spun medicii nu are un substrat lezional care ar putea afecta tesuturile muschiului cardiac si arterele inimii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.