Efectele uimitoare ale fructelor asupra organismului

0
301
Efectele uimitoare ale fructelor asupra organismului

Fructele sunt sănătoase pentru organism, au arome intense și gust deosebit de plăcut. Substanțele odorante pe care le degajă fructele atunci când ajung la maturitate prin coacere naturală ne îmbie să le consumăm cu plăcere. Aromele fructelor creează gustul deosebit dar distrug și microbii, ajută în sporirea poftei de mâncare, facilitează secrețiile stomacului și ale intestinelor. Cu ajutorul fructelor introduse în alimentație se combate starea carențială de nutrienți sau hipovitaminoza deoarece ele conțin substanțe organice active necesare vieții (vitamina A, B, C, D, E, F, K, P). Fructele sunt alimente dar pot deveni și adevărate medicamente deoarece majoritatea dintre ele au utilizări terapeutice, în stare proaspătă.

Întreținerea tenului și combaterea ridurilor cu ajutorul fructelor

Cu un preparat natural realizat dintr-o linguriță de ulei de măsline, un gălbenuș de ou și două lingurițe tărâțe de grâu ce se aplică pe față se obține o piele suplă, fină, cu ridurile atenuate. Un excelent efect emolient o are și masca cosmetică din căpșuni amestecată cu smântână (în cantități egale). Pentru hidratarea tenului, calmarea și tonifierea acestuia se recomandă masca naturală din suc de piersici. La fel de eficientă este și masca cosmetică din căpșuni și caise. Astfel de produse se utilizează mai ales pentru îngrijirea tenului uscat.

În cazul tenului normal cele mai bune fructe revigorante sunt merele de aceea este indicat sucul de mere. De asemenea fructele bogate în vitamina A și caroteni sunt benefice pielii, de aceea se aleg murele, piersicile, caisele, ananasul, portocalele, bananele. Masca cosmetică din suc de grapefruit sau din alte citrice are acțiune astringentă și ajută în tratarea porilor dilatați și a tenului gras.

Cum ne păstrăm frumusețea mâinilor?

Pentru a avea mâini frumoase cu pielea catifelată se poate folosi zeama de lămâie. Persoanele care au negi pe piele pot folosi un macerat din oțet și coajă de lămâie timp de 3-4 zile deoarece efectele acestuia sunt bune în vindecarea excrescențelor cutanate. Se ține coaja de la 2 lămâi în 150 ml oțet timp de o săptămână, apoi se strecoară maceratul obținut și se aplică pe zona afectată.

Ce trebuie să facem pentru a avea dinți sănătoși?

Pentru a-ți păstra culoarea naturală a dinților este bine să mănânci mere și citrice proaspete. De asemenea pentru a-ți albi dinții și a preveni și combate formarea cariilor dentare trebuie să consumi căpșuni.

Cum ne întreținem podoaba capilară?

Un păr mătăsos, suplu și strălucitor poate fi obținut foarte ușor cu suc de lămâie. Acesta se adaugă în apa folosită pentru clătirea părului. La fel de util este și oțetul natural de mere care se amestecă tot în ultima apă de spălat. Oțetul de mere ajută și contra căderii părului, iar masca din ulei de măsline este de asemenea un bun remediu pentru pierderea părului, se frecționează pielea capului timp de 10 zile.

Remedii din fructe pentru tratamentul unor afecțiuni și boli

Transpirația excesivă poate fi jenantă pentru oricine o are și este cauzată de diferiți factori printre care se numără alimentația necorespunzătoare, consumul de cafea, de medicamente, dezechilibrele hormonale și altele. Pentru combaterea ei se poate utiliza infuzia din frunze de nuc (pe cale internă) deoarece aceasta are proprietăți antisudorifice, antialergice și antiinflamatorii. Se prepară astfel: se infuzează o linguriță cu frunze de nuc mărunțite în 250 ml apă clocotită timp de 5 minute.

Citește și:  Stiati ca dieta cu capsuni este una din cele mai rapide si eficiente diete de slabit?

rodie

Bărbații care suferă de inflamația glandei prostatice pot urma o cură cu pere deoarece aceste fructe sunt recomandate în bioterapia prostatitei. Se consumă 500 g pere pe zi, timp de o săptămână. Pentru combaterea paraziților intestinali se aleg fructe cu proprietăți vermifuge și anume: alune, piersici, cătină albă, măsline, măsline și miere de albine, semințe de dovleac, afine și fragi.

Dacă ai câteva kg în plus sau suferi de obezitate trebuie să urmezi o cură de slăbire care constă în sucuri de fructe și salate de legume. Cele mai bune în cazuri de obezitate sunt: cura de struguri, cura de mere, cura de cireșe, cura de vișine, cura de lămâi, infuzia din frunze de soc. Cura de struguri este ușor de ținut, se consumă 2 zile pe săptămână 1-2 kg de struguri pe zi.

În cazul în care se preferă merele, se mănâncă 1 kg din aceste fructe pe zi. Merele combat anemia, surmenajul fizic, psihic, migrenele, stările febrile, obezitatea, reumatismul, infecțiile intestinale, gastritele și alte afecțiuni intestinale. Nevrozele și durerile de cap se ameliorează cu ceai din flori de tei, infuzie din flori de păducel, infuzie din cătină și inhalații cu oțet de mere.

Sucurile din fructe proaspete – mere, coacăze, afine, pere – previn infecțiile urinare și ajută în ameliorarea simptomelor lor. Fructele ajută și în tratamentul insomniei, din categoria lor fac parte caisele, merele, bananele, piersicile. Siropul din coacăze negre este bun pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială. De asemenea alte fructe cu acțiune hipotensoare sunt lămâile, agrișele, coacăzele, căpșunile, strugurii, vișinile, cireșele. Sucul de portocale are efect bun asupra pielii afectate de erupții cutanate, se aplică local pe zona ce prezintă herpes sau bășicuțe pline cu lichid.

De asemenea aplicarea locală de felii de mere poate ajuta în combaterea herpesului sau a altor eupții de acest fel. Lămâile, portocalele și în general citricile au proprietăți antigripale sunt bogate în vitamina C. Gingivita se poate trata cu fructe ce au proprietăți antiinflamatorii și anume cu suc din coacăze negre, din mure, afine și portocale. Strugurii, coacăzele, caisele, piersicile și portocalele sunt recomandate celor care suferă de afecțiuni gastrointestinale, de inflamații ale mucoasei stomacului (cum este gastrita hiperacidă). Cataplasmele cu smochine proaspete pot ajuta în tratamentul furunculozei.

Dereglarea intestinală (ce este recunoscută prin scaune moi) se poate trata prin consumul de cireșe amare, gutui care au efect constipant, sunt astringente. De asemenea alte remedii pentru diaree sunt infuzia din mentă, afine, frunze de gutui, căpșun, mur și zmeur. În caz de constipație se aleg fructe cu acțiune laxativă ca de exemplu: caise, prune, cireșe dulci, struguri, portocale, mure, mere, piersici, vișine, căpșuni. Pentru persoanele care suferă de astenie se recomandă fragii, zmeura, caisele, piersicile, merele, prunele, perele, portocalele și strugurii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.