Nutrienți recomandați pentru problemele de creștere – 10 nutrienți care nu trebuie sa lipsească din dieta copiilor

0
153
Nutrienți recomandați pentru problemele de creștere – 10 nutrienți care nu trebuie sa lipsească din dieta copiilor

Care sunt cauzele problemelor de creștere? De cele mai multe ori glanda pituitară nu funcționează normal și astfel apar tulburări hormonale, printre care si dereglări ale distribuirii în corp a hormonului de creștere numit somatropină. Acesta are rol în creșterea oaselor și mușchilor la copii. Există probleme genetice de creștere dar pot fi și anomalii cauzate de absorbția slabă a produselor alimentare sau de producerea unor tulburări hormonale.

Termenul de nanism se referă la faptul că glanda pituitară secretă o cantitate prea mica de hormon de creștere și acest lucru duce la o statură foarte scundă. Dacă hormonul de creștere ar fi secretat în exces se ajunge la gigantism. Problemele de creștere pot să apară și din cauza disfuncțiilor glandei tiroide. Hipotiroidismul congenital se caracterizează prin absența unei cantități de tiroxină și duce la probleme de creștere dar și la înapoiere mintală, membre superioare și inferioare disproporționate.

Dezvoltarea corpului poate fi afectată dacă glanda timus nu funcționează normal. Sindromul Cushing provocat de anumite anomalii poate duce la o hipersecreție de corticosteroizi. Întârzierea creșterii intrauterine sau creșterea lentă a fătului în uter, în timpul sarcinii, este un alt factor al acestor probleme. Dacă la naștere copilul este mai mic decât ar trebui să fie în mod normal din punct de vedere al lungimii și greutății corporale poate fi vorba despre o anomalie cromozomială.

La fete apare îndeosebi sindromul Turner care este o tulburare genetică și face ca statura să fie scundă. Bolile sistemice afectează întregul organism și astfel pot cauza și probleme de creștere a corpului. Dintre acestea fac parte bolile tractului digestiv, diabetul, bolile pulmonare, bolile de inimă, bolile de rinichi. Înălțimea și creșterea pot fi afectate de mai mult de 45 de boli ale oaselor, dintre acestea foarte multe sunt genetice.

Există și o boală de oase numită acondroplazie care face ca membrele superioare și inferioare să fie scurte, capul mare, iar astfel statura este mai scundă. Astfel de persoane au inteligența normală, dar pot suferi frecvent de obezitate, oboseală, afecțiuni respiratorii, neurologice, probleme ortopedice. Întârzierea pubertății poate fi un factor care duce la apariția problemelor de creștere. Maturitatea întârziată apare în general la cei care au statura mai mică decât media.

Citește și:  Nutrienți eficienți pentru tratamentul seboreei – tratament fără medicamente

nutrienti pentru copii

Nutrienți recomandați pentru problemele de creștere

Calciul și magneziul sunt suplimente necesare pentru creșterea normală a oaselor și prevenirea problemelor de creștere. Tot pentru creșterea normală a oaselor se recomandă suplimentele de L-lizină, zinc, dar și de L-ornitină. Aceasta din urmă ajută la eliberarea de către glanda pituitară a hormonului de creștere în organism. Vitaminele din complexul B ajută în dezvoltarea normală a organismului, la absorbția aminoacizilor necesari pentru combaterea atacului nociv al radicalilor liberi.

Nutrienții care conțin un complex de acizi grași esențiali sunt ideali pentru o creșterea normală a corpului. Uleiul de ficat de cod este recomandat pentru problemele de creștere deoarece are vitamina A și D, care sunt necesare dezvoltării corpului, consolidării țesuturilor și oaselor. Pentru copii cu astfel de probleme de dezvoltare se folosește și țesut glandular crud de glandă pituitară care stimulează creșterea. O sursă de nutrienți, vitamine și minerale este lucerna.

Aceasta ajută la buna funcționare a glandei pituitare și poate fi administrată la copii. Se poate folosi sub formă de suplimente (pastile sau tablete), dar este recomandată și în formă de lăstari. Un copil trebuie să se dezvolte normal din punct de vedere fizic, mental, spiritual. Încă de la naștere el este cântărit, măsurat, examinat cu atenție. O dezvoltare sănătoasă poate fi indicată și de creșterea fizică, de înălțimea corpului. Părinții care sunt îngrijorați de ritmul de creștere al copilului lor este bine să meargă cu el la medic.

Astfel vor putea afla care este cauza problemei de creștere și eventual vor putea evalua ce tratament se poate aplica pentru dezvoltarea sa normală. De multe ori și dezechilibrele nutriționale pot face ca statura copilului să fie mai mică decât media. Pentru evaluarea creșterii copilului se folosesc curbele de creștere, se va măsura și cântari copilul și se vor compara cu datele din acest grafic. Medicul va întreba părinții despre dieta copilului, despre activitatea fizică, apetitul alimentar, de ce boli a suferit și ce simptome a avut, dar și despre problemele de sănătate mintală ale acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.