Obezitatea a devenit o adevărată boală în prezent

0
27

Află prin ce probleme a trecut o femeie care și-a dat seama că este foarte grasă și este necesar pentru sănătatea ei să slăbească. Obezitatea este o boală gravă – așa spun medicii – și poate provoca diverse complicații.

Obezitatea, Foto: dienkhanh.com.vn
Obezitatea, Foto: dienkhanh.com.vn

,,Cu siguranță mulți oameni au ajuns în situația mea, să sufere de obezitate. La un moment dat am constatat că sunt prea grasă, că nu mai aveam silueta de altădată, iar aspectul meu exterior lăsa mult de dorit. Grăsimea în exces se așezase mai ales pe abdomen și astfel imi împiedica oarecum mișcările diafragmei și deci respirația. De asemenea, grăsimea ajunsese și în jurul inimii, îngreunându-i activitatea, expansiunile ei se făceau mai greu pentru pomparea sângelui. Sufeream frecvent de oboseală, mersul meu se făcea cu greutate deoarece purtam plusul de grăsime ca o povară ce imi influența în rău articulațiile, ligamentele, toate acestea erau supuse unei presiuni și greutăți mari. În acest fel am ajuns să sufăr de varice și tulburări circulatorii. Eram în pericol să fac reumatism degenerativ sau artrozic (proces articular de uzură), deoarece aveam și un stil de viață sedentar alături de faptul că eram supraponderală.

Cel mai rău a fost că m-am îmbolnăvit de diabet. Această boală am dezvoltat-o tot din cauza obezității. Sufeream de o tulburare în metabolismul glucidelor dar și în cel al lipidelor. Când spun glucide mă refer la zahăr și glucoză, iar în ceea ce privește lipidele mă refer la grăsimi. Faptul că eram obeză îmi crea probleme în tratamentul diabetului, în sensul ca organismul avea prea multe grăsimi, care cereau o mai mare secreție de insulină. Pe de altă parte diabetul zaharat îmi dădea alte complicații. În primul rând avea o înfluență negativă asupra circulației sângelui, iar apoi mai exista riscul de arteroscleroză.

Citește și:  Cele mai frecvente boli care se manifestă prin dureri abdominale la persoanele în vârstă

Am hotărât să încep un regim pentru scăderea în greutate. Am apelat la un medic nutriționist care mi-a recomandat o alimentație specială, corespunzătoare problemelor mele de sănătate. Astfel am ajuns să am un control al greutății mele corporale. Nu am făcut excese alimentare ca altădată și nici nu mi-a mai fost lene să fac exerciții fizice. Am avut voință să-mi stăpânesc pofta de mâncare și astfel să ajung la greutatea corporală normală.

Deși se poate ajunge la obezitate din diferite cauze (cum sunt: probleme endocrine, boli la nivelul creierului și alte afecțiuni rare), la mine a fost vorba despre lipsă de voință, lene, viață sedentară, poftă de mâncare exagerată, alimentație excesivă. Dieta mea era neechilibrată, alcătuită din făinoase, glucide, zahăr, multe proteine, lipide, grăsimi. Glucidele se transformau și ele în grăsimi, iar la mine erau în cantitate mare. Acum știu că trebuie să elimin grăsimile din alimentația zilnică, dulciurile, zahărul, pentru a-mi ține greutatea sub control. De asemenea sunt convinsă de importanța sportului, mai multă mișcare ajută sănătății.˝

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.