Optimismul se referă la o gândire mai ales pozitivă și are multe beneficii pentru sănătate. Ce se întâmplă însă când oamenii exagerează din acest punct de vedere și au tendința de a gândi într-un mod nerealist?
Navigare rapidă în articol:
1. Care sunt beneficiile optimismului
Optimismul și speranța
Aceste două stări nu sunt la fel, dar ambele sunt stări mentale pozitive, care motivează oamenii spre un viitor mai bun și implică anumite așteptări favorabile cu privire la rezultate. Optimismul are o perspectivă mentală pozitivă și crede că lucrurile vor merge mai bine în viitor. Speranța este un sentiment de încredere în ceea ce se va întâmpla în viitor.
Cercetătorii au efectuat studii pentru a analiza diferențele dintre optimism și speranță. Ei au ajuns la concluzia că speranța este diferită de optimism, prin faptul că este o emoție care oferă mai puțin control personal. Speranța apare atunci când șansele să se întâmple ceea ce se dorește sunt scăzute, spun cercetătorii.
Oamenii care sunt optimiști tind să vadă partea plină a paharului, ceea ce este bun în viață și să creadă într-o desfășurare favorabilă a evenimentelor. Asta este un mod de a prezice efectele acțiunile lor – lucru foarte important în luarea deciziilor și îndreptarea comportamentului în acea direcție, încât să aducă rezultate pozitive.
Creșterea stimei de sine
Oamenii optimiști au o stimă de sine crescută, iar asta duce la fericire, succes și împlinire. Oamenii de știință au precizat că motivul din spatele mâniei, tristeții și ostilității este chiar stima de sine scăzută. Lipsa stimei de sine poate duce și la tulburări mintale la oameni, cum ar fi: anxietate, depresie, dificultăți de concentrare.
Multe cercetări științifice arată că optimismul și pesimismul sunt legate de emisferele creierului. Percepția pozitivă a realității este asociată cu activitatea fiziologică a emisferei stângi. Dacă aceasta este mai activă, atunci se manifestă optmismul. De asemenea, cercetătorii spun că optimismul nu este ereditar, el se învață mai ușor în perioada copilăriei. Nivelul de optimism crește și pe parcursul vârstei de adult, în tinerețe, apoi se stabilizează și începe să scadă spre bătrânețe.
Sănătate mintală mai bună
Oamenii optimiști au o sănătate mintală mai bună. Există studii științifice care arată că ostilitatea, depresia și cinismul cresc riscul de diabet. Conform studiului, oamenii mai optimiști au un risc cu 12% mai mic de a dezvolta diabet, comparativ cu cei care au un nivel scăzut de optimism.
Stresul, anxietatea și depresia apar mai mult la persoanele mai pesimiste, iar asta le afectează starea de sănătate.
Despresia este o boală care afectează foarte multă lume în ziua de azi, din cauza știrilor negative cu privire la pandemia de coronavirus. Oamenii suferă de depresie prelungită, de tristețe pe termen lung, de tulburări de somn, de gânduri negative, au sentimente de vinovăție, iar asta le scade performanța și funcțiile cognitive.
Tristețea merge mână în mână cu depresia și pentru vindecare este nevoie de terapie cu medicamente. Despresia clinică este considerată de foarte mult timp un factor de risc pentru bolile de inimă.
Oamenii optimiști trăiesc mai mult, știu să facă față stresului
Despre oamenii optimiști se spune că au inima mai sănătoasă și un risc mai mic de diabet. Prin urmare, ei au șanse să trăiască mai mult, pentru că șansele să dezvolte aceste boli este mai mic.
Conform unui studiu realizat de cercetători, optimismul are un efect în menținerea sănătății cardiovasculare. Asta se explică prin faptul că acești oameni optimiști au o bunăstare psihologică care poate îmbunătăți și sănătatea cardiovasculară. Oamenii care sunt pesimiști au mai puține șanse decât optimiștii, de a avea o sănătate cardiovasculară bună.
De asemenea, se spune despre optimiști că știu mai bine să facă față stresului decât pesimiștii.
Alte beneficii ale optimismului
Multe studii ale cercetătorilor arată că oamenii care sunt optimiști au o sănătate mai bună comparativ cu cei pesimiști, iar asta le crește și durata de viață. Cercetătorii au precizat în urma analizei rezultatelor studiilor efectuate, că oamenii mai optimiști au o rată a mortalități mai scăzută, decât cei pesimiști. De asemenea, ei au spus că oamenii care au gânduri și emoții pozitive au tensiunea arterială mai scăzută.
Un alt aspect precizat de ei, este că bărbații pesimiști au un risc de două ori mai mare de a suferi de boli de inimă, decât bărbații optimiști.
Oamenii optimiști duc un stil de viață mai sănătos și sunt mai sociabili. Ei știu să facă față situațiilor dificile, să combată stresul, iar astfel au un nivel mai scăzut de hormoni de stres.
Unele studii ale cercetătorilor arată că oamenii optmiști sunt mai veseli, râd mai mult, iar asta îi ajută să-și mențină sănătatea inimii mai mult timp, decât oamenii pesimiști și morocănoși.
2. Cum ne afectează optimismul nerealist
A fi prea plin de optimism nu este bine, spun cercetătorii. Oamenii care au o stare excesivă și nerealistă de optimism, pot ajunge să evalueze greșit unele situații și astfel să ignore eventualele capcane. Ei cred cu tărie că nu li se poate întâmpla nimic, că sunt mai puțin expuși la evenimente negative, iar asta îi poate face chiar să ia decizii proaste în anumite situații.
Există studii ale cercetătorilor care arată că la oameni, prea mult optimism poate duce la mai puțină fericire în timp. Cercetătorii spun că unii oameni au un grad înalt de optimism, iar asta îi face să nu perceapă lumea așa cum este ea cu adevărat. Astfel de oameni se cred invicibili, sunt prea încrezători în performanța și abilitățile lor, iar asta îi face să creadă că evenimentele se vor desfășura mereu în favoarea lor. Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa și deci, în cazul lor, este vorba despre un optimism nerealist.
Anumite sondaje au arătat că oamenii care sunt realiști și chiar au o stare oarecum pesimistă, în sensul că își fac griji cu privire la viitor, au mai multe șanse de a trăi mai mult și mai sănătos. Este vorba despre grija pentru sănătate, despre autogestionarea care are un rol important pentru boli precum: hipertensiune arterială, diabet și altele. Aceste boli sunt frecvente în rândul persoanelor în vârstă.
A fi realist și puțin pesimist pare să ajute în sensul de a fi mai atent în îngrijirea sănătății. Oamenii care sunt așa reușesc să fie mai atenți, să-și mențină un stil de viață sănătos și să meargă la timp la medic pentru a urma un tratament, care să-i ajute în ameliorarea simptomelor și vindecarea bolilor de care suferă.