Osteoporoza și cauzele pierderii densității osoase

0
283
Osteoporoza și cauzele pierderii densității osoase

Osteoporoza este o boală prin care oasele își reduc densitatea și astfel riscul de fracturi crește. Osteoporoza se mai numește ,,boala oaselor casante” deoarece oasele sunt mai fragile și chiar casante. Cele mai afectate de această maladie sunt femeile cu vârsta peste 50 de ani. De asemenea și bărbații în vârstă pot suferi de osteoporoză, dar procentul este mai mic ca la femei.

Datorită faptului că nu apar simptome clare, boala nu este diagnosticată la timp. Osteoporoza se manifestă îndeosebi la toate oasele, dar fracturile apar mai frecvent la coloană, coaste, încheieturi, șolduri.

Cauzele osteoporozei sunt reprezentate în principal de procesul normal de îmbătrânire al organismului. Dezvoltarea oaselor încetează la vârsta de 25 de ani, până atunci are loc procesul lor de formare. De la vârsta de 35 de ani densitatea osoasă începe să se reducă cu un procent de 0,4% în fiecare an. Acest fenomen se datorează procesului de îmbătrânire de care nu scapă nici un om.

Riscul de osteoporoză poate fi crescut din cauza consumului excesiv de alcool. De asemenea, fumatul este nociv, poate împiedica absorbția calciului și astfel sănătatea oaselor este afectată negativ. Tulburările de alimentație sunt un factor care contribuie la apariția osteoporozei. Anorexia, bulimia și alte boli care duc la scăderea excesivă în greutate pot fi asociate cu osteoporoza.

Citește și:  Deficitul de vitamina D creste riscul de cancer de san

Diabetul este una din bolile grave care afectează și structura oaselor, aceasta devine mai fragilă și astfel riscul de osteoporoză crește. Lipsa de activitate fizică poate fi un factor care duce la osteoporoză. Osteoblastele sau celulele care construiesc oasele se formează atunci când oasele și mușchii sunt sub tensiune, prin exerciții fizice. În acest fel activitatea lor este intensificată și oasele devin mai rezistente și mai tari.

Una dintre simptomele care apar în cazul osteoporozei sunt durerile de spate. Astfel, dacă aveți dureri de oase este recomandat să mergeți la un medic pentru a face un test de densitate minerală a oaselor. Procedura este numită osteodensiometrie sau test BMD. Este o procedură noninvazivă prin care puteți afla dacă aveți oasele fragile. În cazul în care oasele vi s-au fragilizat, medicul poate recomanda un tratament cu medicamente pentru osteoporoză: agenți antiresorbtivi, calcitonină, modulatori receptori selectivi de estrogeni, etc.

Pentru prevenirea osteoporozei se recomandă dieta bogată în alimente ce conțin calciu, vitamina D, deci nu trebuie să lipsească produsele lactate. Exercițiile fizice ajută la întărirea oaselor, vitamin D promovează absorbția de calciu în corp, se poate sintetiza în piele și prin expunerea la razele soarelui. În acest fel se previne pierderea intensă a densității osoase și se menține starea bună de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.