Pentru a-ți îmbunătăți condiția fizică trebuie să te antrenezi până la apariția stării de oboseală musculară?

0
270
Pentru a-ți îmbunătăți condiția fizică trebuie să te antrenezi până la apariția stării de oboseală musculară

Oboseala musculară este numită și ,,oboseală sănătoasă” și reprezintă o stare fiziologică reversibilă a organismului care apare din cauza unui efort fizic ce a ajuns la un prag înalt, limită. Când apar simptomele acestei stări trebuie obligatoriu să se înceteze efortul deoarece s-a produs scăderea capacității funcționale a organismului. Dacă oboseala scade după încetarea efortului este vorba despre o ,,oboseală sănătoasă”, însă dacă oboseala este acută semnifică faptul că s-a depus un efort ce a depășit capacitatea maximă funcțională a corpului (acest proces se produce din cauza unui antrenament prea intens).

La sportivii care exagerează sau fac greșeli în ceea ce privește mișcările în tipul antrenamentului poate să apară oboseala patologică. Ceea ce trebuie înțeles de practicanții exercițiilor cu greutăți este faptul că scăderea eficienței nu reprezintă mereu un simptom al oboselii musculare, eficiența este influențată și de factorii de mediu, repectiv de temperatură, umiditate (care pot fi prea scăzute sau prea ridicate ca valoare), etc.

Prin scăderea glicogenului din mușchi se produce starea fiziologică de oboseală musculară. Prin exerciții fizice se produc contracții musculare puternice, care se repetă un timp oarecum îndelungat și astfel se produce oboseala musculară. Alte cauze ale oboselii musculare sunt scăderea nivelului de sînge de la nivelul mușchilor, reducerea nivelului de oxigen sau de alte substanțe energetice de la celulele musculare, diminuarea impulsului nervos către fibrele musculare.

Persoanele care nu au o condiție fizică bună sau care sunt începătoare trebuie să nu exagereze cu antrenamentele deoarece organismul lor nu are un grad ridicat de adaptare la efort și astfel pot suferi destul de repede de oboseală musculară în timpul efectuării exercițiilor fizice cu greutăți. Persoanele care au experiență și care au deja la activ numeroase antrenamente au o capacitate mai mare a organismului de adaptare la efort. Pentru a-ți îmbunătăți condiția fizică trebuie să te antrenezi corect și desigur intensitatea exercițiilor și durata acestora vor duce și la oboseală musculară.

Citește și:  Este bine să dormim la amiază?

stare de oboseala musculara

O astfel de stare se produce și la efort mediu, pentru ca efortul să aibă un efect bun asupra organismului nu trebuie să se depășească valoarea de 140 bătăi/minut a frecvenței cardiace. La persoanele care au trecut de vârsta de 45 de ani limita valorii frecvenței cardiace este de 110-120 bătăi/minut. Oboseala musculară poate să apară și din cauza modificărilor fiziologice dar și a celor biochimice din organism în timpul realizării exercițiilor fizice.

Prin apariția simptomelor oboselii cronice organismul are o reacție de protecție biologică împotriva efortului deoarece epuizarea poate afecta capacitatea fucțională a sistemului nervos central. Supraantrenamentul și suprasolicitarea reprezintă cauzele producerii oboselii acute. Această stare fiziologică este produsă de efortul intens, este o stare de slăbiciune și apare frecvent la persoanele cu o condiție fizică redusă sau la sportivii slab pregătiți. În momentul scăderii glicogenulu din mușchi crește oboseala musculară și organismul are o capacitate redusă de a mai desfășura activități suplimentare.

Oboseala este produsă frecvent la persoanele care suferă de anumite boli, care au organismul suprasolicitat din punct de vedere fizic, care nu s-au odihnit suficient, care au anumite infecții în organism, etc. Dacă sunt prezente astfel de cauze este posibil ca un astfel de sportiv să aibă nevoie de ajutorul unui cadru medical pentru a primi un tratament corespunzător. Orice factor de sănătate poate impiedica desfășurarea normală a antrenamentului și poate impiedica obținerea performanței.

Persoanele care sunt vulnerabile din punct de vedere emoțional, care au stări de nervozitate și depresie pot de asemenea suferi de stări de epuizare în timpul antrenamentului deoarece au sistemul nervos oarecum instabil din aceste cauze. Alte cauze ale oboselii și epuizării sunt disfuncțiile sexuale durerile de inimă, afecțiunile digestive și alte probleme de sănătate care necesită un consult medical și aplicarea unui tratament pentru vindecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.