Nu de puține ori se întâmplă să ne simțim lipsiți de energie în timpul zilei, mai ales după ce mâncăm. Primul factor care ne vine în minte ar putea fi lipsa de somn, dar curios este faptul că nivelul scăzut de energie apare tocmai după ce mâncăm anumite alimente preferate. După cum susțin specialiștii există o serie de alimente care sunt vinovate de starea noastră de somnolență, ele ne induc dorința de a dormi.
Medicii nutriționiști spun că bananele combat insomnia și creează senzația de somnolență pentru că au triptofan. Această substanță stabilizează starea interioară, combate depresia, te ajută să dormi liniștit. Triptofanul este un precursor al melatoninei și serotoninei, are efect antidepresiv, ce ajută în combaterea stresului și a tulburărilor de somn. De asemenea bananele au vitamina B și magneziu care calmează sistemul nervos și pot da o stare de somnolență. În general alimentele care au o cantitate semnificativă de magneziu pot predispune la somn.
Lactatele și mai alea brânzeturile induc o stare de oboseală și somnolență. Pentru a fi mai plin de energie în timpul zilei trebuie să eviți să consumi lactate. Laptele cald cu miere are efect sedativ și poate ajuta în combaterea insomniei. Dacă se bea ziua poate da o stare de somnolență, ceea ce nu este de dorit.
Ceaiul de mentă, tei și mușețel nu se bea ziua deoarece te calmează și îți creează senzația că ești lipsit de energie, că ai vrea să mergi la somn.
Migdalele sunt delicioase, bogate în vitamine (biotină, riboflavină, tiamină, acid folic, acid pantotenic), îmbunătățesc aspectul pielii datorită vitaminei E, au proprietăți antioxidante, normalizează metabolismul, dar creează și senzația de somnolență pentru că au triptofan. După cum am spus deja mai sus, triptofanul este un precursor al melatoninei ce produce starea de somn.
Cireșele sau sucul de cireșe au efect analgezic și sedativ, conțin melatonină și de aceea sunt ca un somnifer pentru organism. Dacă bei un pahar de suc de cireșe în timpul zilei vei avea o stare de somnolență care te va determina să dormi puțin. Pe de altă parte sucul de cireșe proaspăt are proprietăți antioxidante, diuretice, antiinflamatoare, antispastice, antimicrobiene, conține magneziu, zaharuri, acid folic, potasiu, fosfor, calciu și multe vitamine.
Tonul și somonul pot intensifica producerea de melatonină în organism, deci a aminoacidului ce facilitează somnul. Dacă ai probleme cu somnul poți consuma pește gras la cină pentru că prin creșterea nivelului de melatonină dormi mai bine, nu te mai trezești des în timpul nopții, ai un somn mai liniștit și odihnitor. În timpul zilei este indicat să eviți astfel de produse pentru a fi mai plin de energie.
Carnea roșie grasă este gustoasă dar se digeră greu, creează o stare intensă de somnolență.
Nucile sunt de asemenea responsabile de producerea melatoninei în organism, acest hormon natural care induce o stare de somnolență și crește eficiența somnului.