Cum se intrețin corect perlele negre, cele mai valoroase nestemate ale mărilor

0
478
Cum se intrețin corect perlele negre, cele mai valoroase nestemate ale mărilor

MANIHIKI, un atol aflat parca la capatul pamantului, e una dintre cele 15 insule numite Insulele Cook, care se gasesc la 2 600 km nord-est de Noua Zeelanda. Potrivit unor surse, pe la inceputul anilor ’70, aici au inceput cercetarile pentru producerea perlelor de cultura. In prezent, in lagunele din Manihiki exista numeroase ferme de perle negre foarte apreciate.

Cultivarea perlelor negre inseamna multa munca, dar si iscusinta. Primul pas este sortarea atenta a scoicilor negre. Dupa ce sunt deschise usor, se face cu grija o incizie in corpul lor cu ajutorul unui bisturiu. Se introduce, de pilda, o bobita de sidef, precum si o portiune din tesutul mantalei de la o alta scoica vie. Dupa aceea, lucratorii duc scoicile inapoi in laguna; ei au grija sa le mentina in viata indepartand algele sau lipitorile din jurul lor.

Incetul cu incetul, tesutul de manta implantat invaluie corpul strain si il imbraca cu nenumarate straturi de sidef — o substanta lucioasa. Daca scoica nu respinge implantul, intr-un an si jumatate sau doi se va naste o perla. Intregul proces este o simbioza extraordinara intre om si natura.

Cat valoreaza perlele negre?

Perlele negre din Pacificul de Sud sunt unele dintre cele mai rare margaritare si, prin urmare, unele dintre cele mai pretioase. Ele sunt „invesmantate“ intr-o paleta larga de culori stralucitoare, de la alb-argintiu la negru ca taciunele.

Exista margaritare: trandafirii, aurii, aramii, albastre, violete, negricioase, de un verde strident sau de felurite nuante de gri stralucitor, dar si in combinatii de trandafiriu si purpuriu, de verde si auriu, de verde si negru, de albastru si negru, de violet si negru.

Valoarea unei perle nu e stabilita neaparat in functie de culoarea ei. Ceea ce o face cu adevarat pretioasa este uniformitatea culorii. Exista insa si alte criterii dupa care se poate evalua o perla: marimea, forma, suprafata si luciul.

Cand bijutierul vorbeste despre marimea perlei, el se refera la diametrul ei. Perlele au de obicei un diametru de 8-12 mm, rareori de 18 mm sau mai mult. Desi marimea nu este cel mai important criteriu de evaluare, pretul perlei e, in general, pe masura greutatii sau a marimii ei.

Citește și:  Cum se folosesc corect produsele cosmetice pentru un ten sănătos

perle negre

Formele, asemenea culorilor, sunt foarte variate. Sunt apreciate indeosebi perlele rotunde, sau sferice. Dar si margaritarele de forma lacrimii pot fi transformate in superbe pandantive si cercei. Perlele-inel, care au inele sau striatii in jurul lor, perlele-buton, cu o parte aplatizata si una bombata, perlele baroce, care au o forma neregulata, incanta si ele privirile.

Perlele negre cu suprafata perfect neteda sunt rare si scumpe. De obicei, perlele negre se nasc cu adancituri, umflaturi, incretituri, zgarieturi sau pete. Daca au defecte putine sau doar intr-un singur loc, acestea pot fi mascate de mainile iscusite ale bijutierului.

Privirile sunt de obicei atrase de luciul perlei. De fapt, cu cat stratul de sidef este mai gros, cu atat perperle negrela este mai stralucitoare. Un alt criteriu de evaluare sunt irizatiile perlei, sau ceea ce apare in urma reflectarii luminii la suprafata ei. Ele ii confera perlei farmecul atragator. Unii considera ca luciul perlei — mai mult decat culoarea, marimea, forma sau suprafata — face deliciul privitorilor.

Ingrijire

Spre deosebire de alte pietre pretioase, precum diamantele sau rubinele, perlele negre au o delicatete aparte. In contact cu alte bijuterii sau cu obiecte dure, ele se pot zgaria. Aveti grija de ele cand le purtati sau cand le puneti la pastrat.

Acizii, chiar si cei din transpiratia omului, le pot dauna. Atentie si la detergenti, parfum si alte produse cosmetice! Faceti o solutie de apa si sapun fin intr-un bol mic. Amestecati cu o perie de dinti cu par moale si frecati usor bijuteria. Clatiti cu apa rece si stergeti-o cu o carpa moale.

Perlele in curgerea timpului

Perlele se numara printre primele obiecte de podoaba, fiind cantate in operele lor de scriitorii din vechime. Oamenii din Orientul Mijlociu si Asia le pretuiau enorm, considerandu-le simbolul puritatii si al virtutii.

In Roma antica, perlele erau atat de pretuite, incat numai aristocratii aveau voie sa le poarte. Pliniu cel Batran, naturalist si filozof din secolul I, a preamarit perlele descriindu-le drept „primul intre toate lucrurile de pret“. Asadar, cand vezi avea posibilitatea sa achizitionati aceste nestemate nu ezitati sa o faceti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.