Planta tractului urinar – Hortensia de padure (Hydrangea aborescens)

0
1250
Planta tractului urinar - Hortensia de padure (Hydrangea aborescens)

Hortensia de padure numita Hydrangea aborescens este un arbust de culorea verde in timpul verii, inalt de 1-2,5 m. Aceasta planta orginara din America de Nord apartine familiei Hydrangeaceae si este cunoscuta si cu denumirea populara de hortensia-comuna.

Se prezinta ca un arbust decorativ ce are coroana de 2 m si care impresioneaza prin inflorescentele sale sferice, mari si frumoase, alcatuite din flori fine, albe sau verde-pal, dispuse sub forma de umbele minunate cu diametrul de 12 cm. Acestea infloresc din luna iunie pana in septembrie. Frunzele sunt verzi, ovale, lungi de 6-20 cm, cu aspect neted. Planta creste repede si este rezistenta la frig si la seceta.

Intotdeauna se taie primavara, iar tufisurile de hortensie se planteaza unul fata de altul la distanta de 1-1,5 m partial la umbra sau chiar in plin soare, in sol umed si drenat in mod constant. Groapa trebuie sapata de 50 cm, iar in ea se pune un amestec din turba, humus, frunze si nisip. Frunzele si humusul trebuie sa fie in cantitate dubla fata de celelalte elemente componente.

Hortensia de padure

Inca din cele mai vechi timpuri amerindienii foloseau radacina acestei plante la tratarea litiazei renale. Ca si atunci, in zilele noastre hortensia de padure este folosita in medicina, are aplicatii mai ales pentru tratamentul litiazei renale si vezicale. De la ea se utilizeaza doar radacina care contine substante glicozide, flavonoide, alcaloizi, uleiuri esentiale.

Citește și:  Ceai de gutui, scorțișoară și cuișoare - Beneficii pentru sănătate

Hortesia de padure a fost numita si ,,planta tractului urinar” deoarece este folosita ca diuretic impotriva afectiunilor urologice, in cazuri de nefrita, cistita, prostata marita, de iritare a vezicii urinare sau inflamatii ale acesteia, de marire in volum a prostatei. Un rol important il are in tratamentul pietrelor la rinichi, ajuta la eliminarea acestora si dizolvarea rezidurilor. Imbunatateste functia rinichilor si are efect tonic asupra lor.

Efectele hortensiei asupra organismului sunt foarte bune deoarece ajuta si la normalizarea metabolismului apa-sare si reduce inflamatia cronica a organelor de reproducere la femei. Extractul de radacina este un diuretic slab, are proprietati de vindecare a ranilor, de reducere a edemelor si de curatire a sistemului genital-urinar. De asemenea prin efectul sau analgezic radacina de hortensie ajuta la calmarea si ameliorarea spasmelor ce apar la nivelul organelor urinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.