Oamenii se îmbolnăvesc în ziua de azi mai ales din cauza stresului și a traiului într-un mediu periculos. Factorii de stres moderni sunt diferiți și nu îi motivează pe oameni să lupte și să se elibereze de hormonii de stres. Conflictele de familie, problemele financiare, știrile negative exagerate, blocajele în trafic sunt doar câțiva factori ce produc stres cronic în mod frecvent.
Stările sufletești negative și alimentația nesănătoasă sunt de asemenea factori importanți care duc la boală. Ura, mânia, supărarea produc îmbolnăvirea organismului. Există o serie de plante medicinale care au puteri vindecătoare și care ar trebui utilizate de oameni. Unele dintre ele sunt cunoscute și folosite din moși-strămoși, ele ajută chiar și în prevenirea cancerului.
Navigare rapidă în articol:
1. Hrean cu obligeană
Rădăcina de hrean conține de câteva ori mai multe vitamine decât citricile. Hreanul are efect benefic asupra sistemului imunitar al organismului, crește rezistența corpului, stimulează sistemul digestiv și mărește tonusul muscular.
Alte beneficii ale hreanului:
- Combate infecțiile respiratorii, gripa, răceala, tusea
- Are proprietăți antibiotice și efect antitumoral
- Stimulează digestia
- Combate sinuzita, inflamarea sinusurilor
- Consolidează imunitatea organismului.
Rădăcina de obligeană se folosește în tratamente pentru anumite probleme de sănătate, cum ar fi: balonare, tulburări intestinale, metabolism lent, anemie, diabet, dureri de stomac, ulcer duodenal, boli de rinichi, senzație de frig, anorexie, inapetență și altele.
Hreanul în combinație cu obligeana ajută în cazuri de boli de plămâni. Ambele rădăcini au proprietăți benefice pentru organism și anume:
- Obligeana ajută în tratamentul cancerului pulmobar și a cancerului intestinal
- Hreanul elimină secrețiile patologice din plămâni, are efect antiinfecțios și anticancerigen
- Hreanul ajută în cazuri de astm bronșic, bronșite acute și cronice, sinuzite, gripă, probleme digestive.
Vezi aici un video despre obligeană:
2. Plante anticancerigene
Spânzul combate cancerul
Spânzul apare în lunile de primăvară, chiar în perioada când crește și leorda prin păduri.
Despre această plantă medicinală se spune că are multe beneficii și se folosește în anumite preparate medicinale și anume:
- Ceaiul de spânz are acțiune anticancerigenă, ajută în cazuri de cancer de sân, cancer ganglionar, cancer de ovare, tumori pe creier; există un tratament cu ceai de spânz pentru cancer, dar care trebuie utilizat la indicațiile medicului
- Tinctura de spânz are efect antiinflamator și antireumatic și se utilizează în cazuri de dureri și inflamații de articulații, dureri musculare, reumatism, nevralgie sciatică, artrită
- Unguentul din spânz este bun pentru ameliorarea simptomelor de dureri articulare, reumatism, nevralgie sciatică
- Crema de spânz este recomandată pentru boli inflamatorii de articulații, sciatică, nevralgie, eczeme, dermatite, degerături.
Spânzul are și o legendă foarte frumoasă. Este cunoscut și cu denumirea populară de trandafir de iarnă sau trandafirul postului. Legenda spune că această floare s-a format din lacrimile unei fetițe care era foarte săracă. Ea plângea pentru că nu avea ce să-i ofere pruncului Isus cadou de Crăciun și din lacrimile ei, căzute în zăpadă, a răsărit spânzul.
Trei plante cu acțiune antitumorală: năpraznic, trifori roșu, pufuliță
Năpraznic
Această plantă medicinală are mai multe denumiri populare și anume: bănat, buruiene de roșeață, ciocul berzei, iarba bârciului, ursan, închegătoare, iarba Sfântului Robert.
În medicina populară se folosesc părțile superioare ale plantei care:
- Conțin polifenoli, fitohormoni, tanin, geranină, acid elagic, minerale, flavonoide, vitamina A, B, C, uleiuri volatile
- Au proprietăți hipotensive, diuretice, antiseptice, depurative, astringente, tonifiante, emoliente
- Ajută în tratamentul cancerului.
Conform unui studiu din 2016, realizat de cercetători, năpraznicul are activitate citostatică, compuși antitumorali. Această plantă este folosită în medicina tradițională pentru tratarea bolilor inflamatorii și a cancerului. Năprazncul are acizi fenolici și geranium, care este un compus polifenolic de tip favonoid.
Experții spun despre flavonoide că au proprietăți antioxidante, antifungice, antibacteriene, antialergice, antiinflamatorii, antitrombotice, hepatoprotectoare, anticancerigene și ajută la neutralizarea raidicalilor liberi.
Află în acest video mai multe lucruri interesante despre năpraznic:
Trifoi roșu
Despre această plantă medicinală s-a spus că ajută în tratamentul bolilor sistemului cardiovascular și respirator, are proprietăți antiseptice, antialergice, analgezice, hemostatice, expectorante, diuretice. De la trifoiul roșu se folosesc în medicina tradițională florile, frunzele și tulpinile.
Trifoiul roșu conține:
- Izoflavone care au efect anticancerigen
- Vitamine care îmbunătățesc imunitatea organismului, acuitatea vizuală, aspectul pielii și al părului
- Taninuri ce mențin echilibrul florei intestinale benefice
- Minerale care cresc rezistența oaselor, cum sunt calciu și fosfor
- Uleiuri esențiale cu efect bun asupra metabolismului, sistenului nervos și respirator.
Conform unui studiu de pe NCBI, realizat de cercetători, extractele de trifoi roșu și soia au în compoziție izoflavone care ajută în tratamentul tulburărilor de menopauză și în reducerea riscului de cancer de sân.
Alte beneficii ale trifoiului roșu sunt:
- Curăță sistemul limfatic al organismului
- Ajută la eliminarea toxinelor din intestine
- Crește forța de protecție a organismului
- Combate bronșita, bolile pulmonare, răceala, anemia și altele.
Pufulița cu flori mici
Această plantă este utilizată în afecțiunile prostatei. Un studiu de pe NCBI, realizat de cercetători, sugerează că extractul de pufuliță – Epilobium hirsutum – este un inhibitor puternic al proliferării celulelor canceroase de prostată.
Pufulița crește în zone cu umiditate mare, în zone cu mlaștini, lacuri, izvoare, tufărișuri, coline, crânguri, poieni, zăvoaie.
Vezi aici un video despre pufulița cu flori mici: