Plante medicinale – Murul

0
457
Plante medicinale - Murul

Murul (Rubus fruticosus) sau rugul de padure este un arbust ce are lastari lungi de 1-3 m, acoperiti de ghimpi, raspandit in zonele deluroase, tufarisuri si margini de padure.

Acest arbust are tulpinile muchiate, ghimpii sunt puternici, ascutiti si cresc la distante egale. Frunzele sunt compuse din cinci foliole, cele de la baza sunt mai mici, iar cea din varf este mult mai mare, de forma ascutita, cu marginea neregulat dintata, cu nervuri paroase, proeminente pe dosul frunzei. Dosul foliolelor este de un verde mai deschis, iar petiolii au ghimpi. Arbustul infloreste in perioada iulie-august. Florile sunt de culoare alba si au cinci petale mari. Fructele sunt de culoare neagra, sunt polidrupe mari, se recolteaza in scop alimentar, pentru gem, dulceata etc.

De la mur se recolteaza si frunzele lipsite de petiol, in perioada iunie-august. Recoltarea incepe inaintea infloririi si dureaza pe tot timpul ei. Se culeg direct foliolele, rupandu-le direct de pe petiolul principal.

Uscarea se face la umbra, in poduri sau alte locuri uscate. Se intind in strat subtire, pentru a se usca repede, iar din timp in timp se intorc cu atentie fara a le rupe. Din 4 kg produs proaspat recoltat se obtine 1 kg produs uscat – foliole uscate cu margini dintate, de culoare verde, mai inchis pe partea superioara, cu miros placut si gust astrigent. Se pastreaza in pungi de hartie sau de panza.

Murul (Rubus caesius) care creste in zonele de campie nu este planta medicinala, acesta este mai mic si are frunzele cu numai trei foliole.

Preparate din mure

Cura cu mure – inainte de fiecare masa se consuma 200 g de mure , timp de 10-12 zile. Nu este indicat sa se asocieze cu zahar, pentru ca anuleaza efectul tratamentului in cazul unui ulcer sau diabet.

Siropul de mure – murele se spala bine, se zdrobesc si se storc printr-un tifon, obtinand astfel un suc limpede. Se adauga miere de albine (3 pahare de miere la un pahar de suc), se amesteca si se lasa sa se omogenizeze timp de o saptamana. Se foloseste ca bautura racoritoare, sau diluat cu apa, pentru tratarea unor afectiuni.

Ceaiul de mur – se folosesc varfurile tufelor de mur, frunzulite si fructe uscate. Acestea se maruntesc, se pun 2 lingurite de planta la o cana cu apa fierbinte, se fierbe timp de 1 minut, apoi se lasa un timp de 10-15 minute sa se raceasca si apoi se filtreaza. Se consuma in general 3-4 cani pe zi.

murul

Utilizari ale murului in diferite afectiuni

Gastrita hiperacida, ulcerul gastric, sensibilitatea gastrica – se beau 2-3 cani de ceai de mure zilnic, frunzele de mur au efect cicatrizant, astrigent si antiacid puternic. In caz de sensibilitate gastrica, se face o cura de 10-12 zile cu mure proaspete, fructele se consuma simplu, fara miere de albine sau zahar.

Citește și:  Glaucomul - hotul care fura vederea

Hemoragii abundente – ceaiul de frunze si fructe uscate este un bun remediu. Ceaiul se bea cald si indulcit cu miere de albine. De asemenea, se recomnada 4 lingurite de pulbere zilnic, ajuta in toate hemoragiile.

Colita de putrefactie, constipatie cronica – sunt indicate cure indelungate cu fructe proaspete. Fructele murului stimuleaza pancreasul, diureza, scade colesterolul. Tratamentul are efecte si mai bune daca se renunta la consumul de carne si se mananca mai multe cruditati. In caz de constipatie, se mananca cu 15-20 minute inainte de fiecare masa cate 3 maini de mure, apoi se ia o lingurita de miere de albine.

Raguseala si durerile de gatse face o combinatie: ½ pahar cu fructe proaspte si ½ miere de albine lichida, se amesteca si se lasa la macerat timp de o luna. Se consuma cate 4-6 lingurite/ zi. In cazul inflamatiei gatului se face gargara cu ceai din frunze de mur.

Infectii urinare – se face un preparat: o lingura frunze mur, o lingura frunze afin se pun in ½ l apa seara pentru a se inmuia. Dimineata lichidul se strecoara, plantele ramase se pun in ½ l apa fierbinte, apoi se racesc. Se amesteca cele doua lichide, obtinand aproximativ 1 l preparat lichid. Se bea din ora in ora cate ½ pahar de lichid, cu inghitituri mici.

Hemoroizi si fisuri anale – se prepara astfel: in 2 l apa fierbinte se pun 5 linguri de frunze, se raceste si se filtreaza. Se face o baie de sezut timp de 10-15 minute. Frunzele se aplica ca o cataplasma pe anus, se tin timp de o ora.

Diaree – se ia la doua ore cate un varf de lingurita de pulbere de frunze uscate sau mure uscate.

Leucoree – in ½ cana de apa fierbinte se pune o lingurita de frunze uscate de mur, se infuzeaza timp de 15 minute, apoi se lasa sa se raceasca. Se fac spalaturi o data pe saptamana. Pentru a micsora inflamatia se poate asocia murul cu jumatate de lingurita flori uscate de musetel.

Fructele de mur sunt foarte bune dezinfectante, cicatrizante, antihemoragice.

Murul este intrebuintat si drept ceai alimentar, mai ales in amestec cu frunze de zmeur, astfel gustul si aroma devin mai fine si este foarte bun pentru diabetici.

Toate preparatele din frunze de mur trebuie filtrate printr-o panza fina, pentru eliminarea sigura a tuturor spinilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.