Plopul-negru creste in Europa, Africa de Nord si Asia. Are denumirea stiintifica de Populus nigra si face parte din familia Salicaceae. Este un arbore inalt de 30 m, cu frunzele verzi pe toata perioada verii. Prefera locurile insorite si solul in amestec cu pietris si nisip. Are scoarta gri-maronie si coroana neregulata. Frunzele sunt romboidale, lung-petiolate, iar florile ca niste matisori, lungi de 12 cm. Acest copac traieste 100-150 de ani.
Din mugurii de plop-negru se face un unguent care este un bun remediu impotriva hemoroizilor si ajuta in reducerea inflamatiilor. De asemenea unguentul are efect analgezic, cicatrizant pentru arsuri usoare, calmant pentru dureri reumatice. Din lemnul arborelui se obtine carbunele medicinal si se realizeaza diferite sculpturi artizanale. Scoarta plopului-negru este si ea folosita in scop terapeutic, are proprietati antipiretice.
Tinctura din muguri de plop este folosita in diferite tratamente a unor afectiuni in medicina traditionala. Aceasta este apreciata pentru proprietatile antiinflamatorii, antipiretice, analgezice, diuretice, expectorante. Poate fi utilizata atat pentru uz intern cat si extern, contine substante flavonoide, acizi grasi, derivati fenolici, etc.
Pentru uz intern ajuta in cazuri de gripa, cefalee, guta, infectii urinare, boli ale articulatiilor, reumatism, amigdalita, bronsita si alte infectii respiratorii. Datorita efectelor cicatrizante si vindecatoare tinctura din muguri este folosita pentru tratamentul ranilor, acneei, infectiilor, eczemelor si arsurilor usoare.
Plopul-canadian este realizat prin hibridizarea a doua specii: plopul-american de Virginia (Populus deltoides) si plopul-negru (Populus nigra), ceea ce a facut sa fie numit si plop-negru-hibrid. Face parte din familia Salicaceae si are denumirea stiintifica de Populus canadensis.
Acest copac este foarte inalt de pana la 20-30 m, creste in Muntii Alpi la altitudini de pana la 1500 m si traieste 98 de ani. Prefera solurile bogate si umede, dar rezista si in cele calcaroase. Rezista in mediul urban, la poluare, la boli si daunatori. Are trunchiul drept, cu scoarta gri-inchis si fascicule albe, coroana lunga, ovala si larga, crengile subtiri si lastarii maronii-vernil.
Frunzele sunt simple, verzi pe partea superioara si usor gri-verzui pe cea inferioara, au lungimea de cel mult 8 cm si sunt in forma de inima. Marginile lor sunt usor zimtate, iar petiolul este destul de lung. In lunile de toamna frunzele devin galben-ruginii si cad. Inflorescentele sunt de forma unor matisori, au coloritul gri-rosiatic, iar lungimea de pana la 10 cm. Perioada de inflorire este din luna februarie pana in luna aprilie.
Lemnul de la plopul-canadian este folosit la fabricarea cartonului si hartiei. Din punct de vedere medicinal de la plopul canadian se recolteaza mugurii deoarece au proprietati ce ajuta in vindecarea hemoroizilor si la cicatrizarea ranilor. De asemenea mugurii au un bun efect diuretic.
Plopul-de-Ontario sau Populus jackii este o specie ce se aseamana cu plopul-canadian, face parte din aceeasi familie Salicaceae si a fost obtinut in urma incrucisarii dintre plopul-american de Virginia (Populus deltoides) si Plopulus balsamifera.
Arborele este inalt de 25 m, are frunzele in forma de inima, verzi cu marginile dintate.
Mugurii de la plopul-de-Ontario sunt folositi in scop terapeutic datorita efectelor benefice asupra organismului, ajuta in vindecarea tusei, arsurilor solare, inflamatiilor cutanate si afectiunilor tractului respirator.