
Ceaiurile din plante medicinale oferă numeroase beneficii pentru sănătate, pentru că au proprietăți liniștitoare, antiinflamatoare, alcalinizante, detoxifiante, eficiente pentru somn, etc. Pe lângă faptul că sunt hidratante, ceaiurile din plante au și antioxidanți, care cresc rezistența organismului. De ce este bine să bei zilnic ceai din plante medicinale? Care sunt beneficiile holistice pentru sănătatea ta?
Navigare rapidă în articol:
1. Ceaiuri din plante – 7 beneficii pentru sănătate
Hidratarea
Oamenii care sunt în căutarea bunăstării probabil consumă în mod frecvent ceaiuri din plante medicinale, pentru că acestea hidratează organismul și au efecte terapeutice grozave, deja dovedite pe parcursul anilor. Cele mai bune ceaiuri sunt cele din plante ecologice, care sunt reputate că ar fi de cea mai bună calitate.
Prevenirea bolilor
Consumul de ceaiuri ajută în prevenirea bolilor pentru că plantele medicinale îmbunătățesc circulația sângelui, detoxifiază organismul, echilibrează temperatura corpului, calmează durerile, promovează igiena orală, reduc inflamațiile, tratează afecțiunile stomacului și ameliorează afecțiunile pielii.
Ceaiul din plante este și o sursă de nutrienți (minerale, vitamine, antioxidanți) care sunt importanți pentru bunăstarea fizică și mintală.
Ajută digestia
Mulți oameni se confruntă cu probleme digestive, cum ar fi: arsuri la stomac, senzație de sațietate, dureri abdominale, constipație, flatulență și altele. Pentru a face față acestor afecțiuni, oamenii au o modalitate naturală la îndemână – plantele medicinale. Cu ajutorul ceaiurilor din plante medicinale oamenii pot avea o digestie mai bună și un intestin mai sănătos.
Cea mai cunoscută plantă pentru îmbunătățirea digestiei este menta. Ceaiul din mentă are efect benefic asupra sistemului digestiv, reglează secreția de bilă și de acid gastric. De asemenea și ceaiul de fenicul este bun pentru digestie, calmează senzația de sațietate (ori simptomele neplăcute produse de mâncarea excesivă) și flatulența abdominală. Planta de fenicul are o aromă plăcută și este esențială și în tratamentul tusei.
Și ceaiul de mușețel este bun în cazuri de balonare și alte probleme digestive, el reduce crampele și durerile abdominale.
Calmează
Ceaiurile din plante medicinale calmează durerile și ajută în ameliorarea simptomelor produse de anumite afecțiuni. Sunt recomandate ceaiurile din mușețel, lavandă, mentă, cardamom, Matcha, măceșe, tei și altele.
Ceaiul de sunătoare este calmant dar și un remediu excelent pentru depresie. În ziua de azi, depresia afectează mulți oameni; aceasta este o afecțiune medicală care poate schimba chiar și comportamentul oamenilor. Severitatea depresiei și simptomele ei diferă de la o persoană la alta. Cu ajutorul acestui ceai se poate trata depresia și deci se poate renunța la medicamente, antidepresive și psihoterapii.
Sunătoarea are proprietăți antidepresive, stimulează producerea de serotonină în organism.
Ameliorează inflamația
Proprietățile plantelor medicinale sunt cunoscute de multă vreme, ele ameliorează inflamația și oferă o stare de bine și de relaxare. Cu ajutorul ceaiurilor se poate pierde în greutate, se poate îmbunătăți chiar și imunitatea organismului. Plantele cu acțiune antiinflamatorie ajută în refacerea organsimului, în tratarea unor afecțiuni.
Există și plante medicinale cu proprietăți antibacteriene care sunt considerate antibiotice naturale. Acestea cresc imunitatea organismului și au și efect antioxidant. Cele mai cunoscute sunt echinaceea, oregano și lemn-dulce.
Ceaiul de ghimbir are proprietăți antiinflamatorii și antivirale și este un remediu excelent pentru răceală și gripă. În lunile de iarnă, se recomandă câte o cană de ceai de ghimbir seara, pentru prevenirea acestor afecțiuni și pentru stimularea sistemului imunitar al organismului. Ceaiul de ghimbir are efect bun și asupra vaselor sanguine, are efect vasodilatator și îmbunătățește circulația sângelui. Capacitatea acestei plante de a încălzi corpul și de a detoxifia organismul este cunoscută de mii de ani și de aceea este recomandată în alimentație.
Calorii mai puține
Ceaiurile din plante medicinale au puține calorii și ajută la scăderea în greutate. Persoanele care vor să slăbească, ar putea folosi anumite ceaiuri pentru a-și accelera procesul de slăbire. Există multe ceaiuri din plante recomandate pentru pierderea în greutate, ca de exemplu:
- Ceai de mentă care îmbunătățește digestia și reduce disconfortul abdominal; acest ceai reduce pofta de mâncare și este foarte bun pentru dietele de slăbire
- Ceai Rooibos care suprimă apetitul alimentar și reduce hormonii de stres (care pot cauza acea senzație de foame); consumul de ceai Roiibos bogat în antioxidanți menține sănătatea și accelerează pierderea în greutate
- Ceai verde care accelerează metabolismul și ajută la eliminarea kg în plus
- Ceai Oolong care este considerat foarte bun pentru slăbit, el ajută la arderea grăsimilor și deci facilitează eliminarea kg în plus; ceaiul Oolong este bogat în catechine, ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
Un somn mai bun
Pentru a avea un somn mai bun noaptea, este recomandată o cană de ceai cald seara. Dacă vrei să-ți calmezi nervii, poți folosi plante medicinale precum sunt: tei, mușețel, lavandă, flori de soc, iasomie, etc. Seara, nu sunt recomandate ceaiurile energizante, care conțin cofeină, precum: ceai verde, ceai alb, ceai negru.
2. De ce este bine să bei zilnic ceai din plante
Ceaiurile din plante medicinale sunt foarte bune pentru sănătatea organismului, pentru combaterea unor afecțiuni și boli. Un exemplu excelent este ceaiul verde – care este eficient și în multe cazuri de cancer, după cum arată studiile cercetătorilor. Ceaiul verde se bea zilnic și are numeroase beneficii pentru sănătate.
Mulți oameni au învățat să aprecieze ceaiurile din plante medicinale, pentru proprietățile lor vindecătoare și beneficile lor uimitoare pentru sănătate. Ceaiul este apreciat și ca băutură care potolește setea, nu doar pentru efectele sale curative. În ziua de azi, ceaiul este una dintre plăcerile vieții, pentru că îmbunătățește starea de spirit și are efect relaxant, lucru important acum cand stresul vieții este intens.
Oameni consumă ceaiuri din plante medicinale pentru un plus de confort și sănătate, pentru acel moment de plăcere oferit de practica în sine. Plantele medicinale au elemente active care sporesc rezistența organismului la boli și ajută în realizarea digestiei. Prepararea și utilizarea ceaiurilor poate avea un impact pozitiv asupra oamenilor și în sensul că le reduce dependența de medicamente farmaceutice.
Această practică de a bea ceaiuri din plante medicinale susține cu siguranță starea de bine a oamenilor și le oferă momente de liniște și relaxare. Oamenii găsesc un sprijin terapeutic în această practică și astfel reușesc să facă față mai ușor la momentele de frică și disconfort de care au parte în viața de zi cu zi.