La unele persoane, primăvara provoacă tulburări hormonale ce au un efect negativ – numit astenia de primăvară. În acest anotimp, sistemul endocrin este activat și apar creșteri hormonale care pot cauza probleme tenului. De exemplu, multe persoane suferă de acnee cu debut primăvara, mai ales acneea hormonală. Creșterile hormonale pot cauza și alte probleme cu tenul: reacții alergice, psoriazis, pete de vârstă, pistrui, pete pigmentare.
1. Afecțiuni și boli de piele care se pot agrava primăvara
Astenia de primăvară se manifestă prin simptome specifice, precum: oboseală, apatie, somnolență, tristețe, depresie, schimbări de dispoziție.
Reacții alergice
Începând cu luna aprilie, unii oameni care suferă de alergii trec printr-o perioadă dificilă. Cantitatea de polen crește primăvara și asta favorizează riscul de reacții alergice. Simptomele alergiei apar uneori chiar înainte de înflorirea completă a copacilor și arbuștilor, deoarece chiar și o cantitate mică de polen din aer poate fi un factor de risc de reacții alergice la oamenii sensibili.
Alergia sezonieră de primăvară produce manifestări precum:
- strănut, tuse, mâncărimea ochilor
- erupție cutanată de tip urticarie
- secreții nazale și mâncărime a nasului
- conjunctivită la ochi, lăcrimarea ochilor
- durere de gât, oboseală, durere de cap
- iritabilitate, tulburări de somn.
Acnee
Primăvara acneea se poate agrava din cauza tulburărilor hormonale.
Dacă ai coșuri de acnee pe față, nu este bine să le storci, pentru că asta poate provoca o inflamație și mai severă. Trebuie evitate produsele cosmetice agresive și folosite doar produse care pot vindeca pielea, cum sunt cremele cu un conținut ridicat de retinol. Și demachiantele cu un conținut de alcool trebuie evitate, pentru că și acestea pot agrava acneea.
Psoriazis
Această boală cronică de piele se poate agrava primăvara din cauza stresului, a sistemului imunitar slăbit și altor factori. Medicii dermatologi spun că numărul de vizite ale pacienților cu psoriazis la cabinetul lor crește primăvara cu 30%. Boala se manifestă prin formarea de pete roșii, uscate pe suprafața pielii. Petele apar în zone de inflamație cronică și de obicei nu dispar ușor. Când erupțiile cutanate psoriazice par să se agraveze trebuie de urmat un tratament în spital.
Pistrui
Pistruii faciali apar mai mult primăvara și vara, ei fiind cauzați de razele intense ale soarelui. Când micile pete maronii de pe piele ating o dimensiune neplăcută, trebuie să fie atenuate prin metode naturale.
Pistruii apar sporadic și la o vârstă înaintată, nu doar în timpul tinereții, din motive genetice. Ei pot fi atenuați cu zeamă de lămâie, care se aplică ușor pe piele. Și vitamina C ajută în combaterea petelor și a pistruilor de pe față.
Pete pigmentare și pete de vârstă
Tulburările de pigmentare au legătură cu funcționarea anormală a melaninei, care poate cauza hiperpigmentare, respectiv pete întunecate, sau depigmentarea pielii. Petele pigmentare și petele de vârstă apar când producția de melanină crește anormal sau când distribuția ei nu se face uniform pe suprafața pielii. Când melanina se acumulează în anumite zone ale tenului, apar pete inestetice.
2. Cum prevenim bolile de piele primăvara?
Pentru a elimina acneea primăvara trebuie eliminate anumite alimente din dietă, cum ar fi:
- alimentele grase, laptele și produsele lactate
- pizza, floricelele, fast-food-urile, chips-urile
- pâinea albă, prăjiturile, produsele de patiserie
- alimentele bogate în zahăr, cafeaua, arahidele.
Primăvara, dieta se poate îmbogăți cu salate de verdețuri și crudități, legume și fructe, care ajută în prevenirea problemelor de piele.
Vitaminele din grupa B au efect bun asupra pielii
Acestea se găsesc în alimente precum: tărâțe, hrișcă, ouă, carne de pasăre, pește, nuci, legume verzi și altele.
Primăvara, organismul are nevoie de mai multe vitamine și minerale. În această perioadă de tranziție apar și schimbări hormonale, care sunt cauzate și de un deficit de nutrienți. Sosirea primăverii are și consecințe negative, în sensul că produce oboseală și astenie de primăvară. Acum imunitatea organismului poate fi slăbită și de aceea oamenii răcesc mai repede.
Pentru a avea mai multă energie și un ten mai frumos, sunt recomandate suplimentele de minerale și vitamine. Acestea cresc imunitatea organismului – lucru esențial în lunile de primăvară.
Cele mai indicate sunt vitaminele B, care au acțiune benefică în funcțiile metabolice și îmbunătățesc sănătatea psihică și fizică. De exemplu:
- vitamina B1 ajută la buna funcționare a sistemului nervos
- vitamina B2 este esențială pentru imunitate, asigură producerea de globule roșii
- vitamina B3 oferă o dispoziție bună
- vitamina B5 are rol în metabolismul lipidelor, proteinelor și carbohidraților
- vitamina B6 crește imunitatea organismului.
Alte sfaturi
Primăvara se recomandă și o detoxifiere a organismului, pentru a elimina toxinele, iar asta are efect bun asupra sănătății generale a organismului, dar și asupra aspectului tenului.
În lunile de primăvară se pot folosi și creme sau loțiuni de protecție solară, care pot preveni apariția unor probleme ale tenului: pete pigmentare, pistrui, pete de vârstă.