Dacă ai simptome ale asteniei de primăvară (te doare capul, ești mereu obosit, te dor mușchii și articulațiile, ai amețeli) trebuie să aplici câteva remedii împotriva acestor stări neplăcute, pentru a combate declinul energetic din această perioadă. Cum poți depăși astenia de primăvară și sindromul de oboseală cronică?
Navigare rapidă în articol:
1. Astenia de primăvară
Primăvara vine cu anumite anomalii, cum este alergia la polen ce poate declanșa simptome similare asteniei de primăvară. Rinita poate da oboseală accentuată la mulți oameni. De asemenea, graba constantă și stresul reprezintă factori care pot afecta sănătatea psihică a oamenilor. Când se trăiește în tensiune mult timp, este clar că psihicul este afectat și corpul epuizat. Apar schimbări de dispoziție, crize de depresie, anxietate, tulburări ale sistemului digestiv și ale sistemului circulator.
Remedii pentru astenia de primăvară
Cel mai bun sfat pentru tratamentul asteniei de primăvară este să-ți întărești corpul, deci să-ți crești imunitatea. Dacă ai o dietă săracă în vitamine și microelemente, atunci să nu te miri că ai o condiție fizică precară și o stare psihică neplăcută. Dieta slabă îți poate cauza stări de apatie, oboseală, anemie, tulburări de memorie, probleme de concentrare, etc.
Suplimentele de vitamine și minerale ajută în creșterea imunității, ele includ: vitamina A, B12, C, E, zinc, magneziu, acid folic, seleniu și alți nutrienți. Aportul de vitamine crescut poate ajuta sistemul imunitar să devină mai eficient și corpul mai rezistent la îmbolnăvire.
Oamenii, mai ales vârstnicii, pot avea un deficit de vitamine și minerale în corp primăvara și de aceea sunt recomandate suplimentele de nutrienți. Studiile cercetătorilor arată că la persoanele în vârstă apar probleme cu absorbția vitaminelor din alimente din cauza unor boli metabolice sau ale tractului gastrointestinal. S-a constatat că:
- 40% dintre persoanele în vârstă au un deficit de vitamina A
- 60% dintre oameni au o lipsă de vitamina C
- 80% dintre pacienții vârstnici au deficit de vitamine E.
Medicii recomandă toate tipurile de vitamine A, B, C, E, dar și minerale și oligoelemente, precum potasiu, calciu, magneziu, seleniu, fosfor, cupru, fier. De asemenea, alături de acestea se recomandă L-carnitina și L-tirozina pentru că ajută la combaterea reacțiilor metabolice din organism și creșterea energiei.
Acizii grași Omega-3 reduc inflamația și stările de oboseală. De asemenea, aceste suplimente cresc imunitatea, mențin buna funcționare a sistemului nervos și sănătatea cardiovasculară.
Ceaiurile energizante (Ginseng, ceai verde, Matcha, ceai negru, turmeric) sunt un bun remediu în combaterea oboselii, a simptomelor asteniei de primăvară.
Ceaiurile din plante (păducel, mentă) și fructe combat oboseala acumulată și îmbunătățesc oxigenarea mușchiului inimii. De exemplu, ceaiul de măceșe are potasiu, calciu, magneziu, zinc și glicozide, cu efect calmant, benefic inimii.
Dieta echilibrată oferă mai multă energie, cum este cea pe bază de cereale integrale, pește, ouă, carne, legume și leguminoase, ce includ linte, quinoa, spanac, cartofi, paste, nuci, ulei de măsline, semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac, etc.
2. Sindromul de oboseală cronică
Mulți oameni se plâng în ziua de azi de o stare de oboseală accentuată care îi face adesea să fie în imposibilitatea de a face față activităților zilnice. Ei suferă de fapt de sindromul de oboseală cronică care nu înseamnă doar a simți o stare de oboseală recurentă, ci și o stare de rău. Apare o lipsă de energie, iar dacă se face efort sau activitate fizică, este posibil ca starea de rău să fie accentuată și mai mult.
Simptomele includ:
- Insomnie, tulburări de somn sau trezire din somn în timpul nopții
- Dificultăți de gândire și de concentrare, senzație de amețeală, bătăi rapide ale inimii
- Dureri de cap, dureri musculare, dureri de articulații, dureri de gât.
Unii oameni cu sindrom de oboseală cronică pot avea și fibromialgie, dureri pelvine cronice, cefalee tensională cronică.
Cauzele sindromului de oboseală cronică
Medicii spun despre un cumul de factori, care includ:
- Anumite boli și anomalii
- Sistemul imunitar deficitar
- Probleme cu tensiunea arterială
- Anumiți agenți infecțioși pot declanșa boala
- Dezechilibre hormonale
- Stresul, alergiile, factorii de mediu.
Remedii pentru sindromul de oboseală cronică
Pentru dureri musculare și articulare, medicii recomandă medicamente analgezice, de tip aspirină și ibuprofen. De asemenea, starea de depresie se poate ameliora cu medicamente antidepresive, dar care din nefericire pot avea și reacții adverse. Există și alte remedii pentru a depăși stresul și depresia, sfaturi de wellness și ceaiuri din plante medicinale, cum este sunătoarea.
Deși medicamentele antidepresive aduc o ușurare temporară, utilizarea lor prelungită poate crea dependență, iar asta deranjează inima pentru că poate afecta tensiunea arterială.
Oamenii se pot simți mai bine, dacă dorm mai mult, deci dacă au obiceiuri mai bune de somn. Ei ar putea dormi câte o oră și în timpul zilei, cum ar fi după-amiaza, pentru a scăpa de oboseală. Unii oameni iau medicamente antihistaminice pentru a avea un somn profund noaptea, sau medicamente prescrise pentru somn, sau care au efect relaxant muscular sau antidepresiv. Astfel de medicamente pot produce reacții adverse (ex. amețeali, scăderea memoriei), deci trebuie citit cu atenție prospectul.
Recomandat ar fi să se folosească mai degrabă remedii naturale, cum sunt acelea pe bază de ceaiuri din plante medicinale (flori de tei, valeriană, mușețel) care au efect calmant și care induc senzație de somn.
Alte remedii pentru sindromul de oboseală cronică sunt:
- Suplimentele de magneziu, zinc, acizi grași Omega-3
- Exercițiile de respirație, masajul, terapia de hidromasaj
- Dieta bogată în fructe și legume, dieta mediteraneeană
- Exercițiile fizice, exercițiile de întindere, mersul pe jos
- Evitarea consumului de zahăr, alcool, tutun, cofeină
- Odihna, evitarea stresului.
Este recomandată și relaxarea, întâlnirea cu prietenii, lectura și multe altele. Plimbarea în natură când este soare este cea mai simplă modalitate de a-ți îmbunătăți starea de spirit, sănătatea și starea de bine.