In acest articol va prezentam cateva masuri de prim ajutor in caz de inec, in diferite situatii in care victima este in dificultate de a se mentine la suprafata apei si are nevoie de ajutor din partea unui salvator.
In apa victima isi tine respiratia cat poate, apoi este nevoita sa inhaleze si astfel apa intra in caile sale respiratorii si ajunge sa se sufoce. Salvarea unei victime de la inec se face intotdeauna conform unor reguli, in conditii de siguranta si pentru salvator.
Ce facem in cazul in care copilul cade in apa si poate sa se inece?
- Luam copilul in brate si il asezam intins pe sol.
- Vedem daca este constient sau nu, respectiv daca respira, daca deschide ochii, daca are senzatia de a tusi si de a da apa afara din plamani.
- Trebuie intors pe o parte (in pozitia laterala de siguranta) pentru a-l ajuta sa dea apa afara sau sa vomite, sa respire mai usor.
- Daca observam ca nu da vreun semn ca ar fi constient, nu deschide ochii, nu tuseste, ne apropiem cu urechea de gura lui pentru a putea auzi daca respira.
- Daca nu se intampla nimic, trebuie tinut putin cu mana stanga de ceafa spre a-i ridica usor capul, cu doua degete de la mana dreapta in prindem nasul pentru a-i inchide narile si suflam de doua ori pe gura sa pentru a-i baga aer in plamani, facand o scurta pauza de o secunda intre ele. Verificam daca ii revine respiratia.
- Daca in continuare copilul nu respira pozitionam mana stanga pe zona plamanilor si incepem masajul de resuscitare, prin apasari dese si profunde. Se fac 30 apasari cu mana apoi se prind iar narile si se sufla de doua ori pe gura copilului pentru a-i introduce aer in plamani.
- Se repeta iar masajul de resuscitare cu 30 de apasari si respiratie artificiala gura la gura, pana in momentul in care copilul isi revine si vine salvarea.
Cei care au copii trebuie sa fie foarte atenti cu ei, sa previna astfel de situatii foarte neplacute, sa nu ii lase niciodata nesupravegheati in apropierea apei, a raurilor, piscinelor, apei marii, etc. Pentru cei mici care au varsta mai mica de 3 ani chiar si o cadita cu 60 cm de apa poate fi foarte periculoasa.
Ce facem in cazul in care o persoana cade in apa si nu stie sa inoate?
- Cel mai simplu este sa i se arunce un colac de salvare daca exista asa ceva in apropiere.
- Daca salvatorul stie sa inoate trebuie sa mearga imediat in ajutorul ei, poate sari in apa pentru a o aduce la mal prin inot.
- Inainte de a sari in apa salvatorul isi va lasa cateva obiecte de imbracaminte care l-ar putea incomoda la inot, mai ales incaltamintea.
- Se tine victima cu bratul astfel incat barbia acesteia sa fie la suprafata apei si se inoata aducand-o la mal.
- Daca victima este lovita la cap sau la coloana este necesar sa fie tinuta astfel incat sa stea cu trunchiul drept, la fel si cu zona gat-cap si incet va fi adusa afara din apa. Indeal ar fi sa fie pusa pe o suprafata plana care sa pluteasca pe apa (pe o scandura care este dreapta si tare) si adusa spre mal.
- In situatia in care nu stie bine sa inoate nu trebuie sa riste sa intre in apa dupa victima pentru ca s-ar putea ineca si el.
- Salvatorul poate arunca capatul unei funii sau ii poate intinde un bat lung de care victima sa se prinda.
- Daca se aduce o barca langa victima ea poate sa se tina de marginea acesteia si adusa la mal, nu este indicat sa se mute victima in barca deoarece exista pericolul ca barca sa se rastoarne si ambele persoane sa ajunga in apa.
- Daca se observa in apa ca victima nu respira i se face respiratie gura la gura chiar inainte de a o aduce la mal.
- Compresii toracice se fac doar daca victima este aseazata pe o suprafata plana, daca exista posibilitatea de a o pune intr-o barca.
- La mal se intinde victima pe loc drept, se verifica daca este constienta sau nu, daca are puls si batai cardiace, daca deschide ochii si daca respira.
- Se aseaza victima in pozitia de siguranta si anume: va fi intinsa pe burta, cu bratele intinse la nivelul umerilor si indoite, piciorul indoit in unghi drept fata de bazin si capul intr-o parte. Astfel victima va putea elimina apa inghitita si va avea caile aeriene libere.
- Daca are caile respiratorii obstruate i se aplica manevra de dezobstructie si anume: se prinde victima din spate apasand cu mainile stranse pumn la nivelul stomacului pentru a o ajuta sa elimine apa din plamani sau stomac.
- Daca este inconstienta si nu respira i se pune o haina sub omoplati pentru a-i tine capul putin spre spate, i se face respiratie gura la gura si masaj de resuscitare.
Ce facem in cazul in care o persoana a cazut in apa printr-o gheata rupta a unui lac?
- Salvatorul nu trebuie niciodata sa se deplaseze pe gheata pentru ca aceasta va crapa in continuare si risca si el de a se scufunda.
- Cel mai indicat este sa se arunce capatul de la o franghie victimei, pentru a se prinde de acesta.
- Cel mult se poate incerca deplasarea pe burta pe gheata, astfel greutatea corpului va fi repartizata altfel si riscul de spargere a ghetii este mai mic.
- In cazul in care victima este incostienta se leaga funia de incheietura mainii acestuia si se incearca tragerea acesteia din apa realizand deplasarea pe burta pe gheata pana in apropierea ei.
- Adusa la mal se verifica daca victima este constienta sau nu.
- Se ia pulsul, se observa daca deschide ochii, daca respira, trebuie sa i se descheie haina la gat si cureaua de la pantaloni pentru a-i da posibilitatea sa respire mai usor.
- Daca are obiecte straine in gura (noroi, nisip) se infasoara degetul intr-o carpa si se curata gura victimei cat mai bine posibil.
- Se aseaza victima pe burta sau pe genunchi cu capul in jos si se strange din spate apasand cu mainile stranse pumn la nivelul stomacului pentru a o ajuta sa elimine apa din plamani sau stomac.
- Daca nu respira i se face respiratie artificiala gura la gura dar inainte se pune ceva sub omoplatii acesteia (ex. o haina) pentru a o ajuta sa tina putin capul pe spate. Daca nu respira i se face resuscitare cardio-pulmonara, respectiv respiratie gura la gura urmata de compresii toracice pana in momentul in care persoana incepe sa respire.
- Se inveleste victima fara haine ude in paturi pentru a se incalzi si a preveni hipotermia.
In toate cazurile prezentate se cheama salvarea. Nu se lasa victima nesupravegheata pana la sosirea salvarii.