Deși vacanța la mare pare ceva de vis uneori se poate întâmpla ca visul să fie spulberat de anumite accidente produse de contactul cu unele specii de animale marine. Leziunile cauzate de animalele marine – de anemone, meduze și corali – nu sunt de neglijat și apar destul de frecvent, iar partea rea este că pot da reacții alergice deci necesită aplicarea unor măsuri de prim ajutor rapide, sau un tratament pentru ameliorarea simptomelor foarte neplăcute.
Înțepăturile provocate de meduze, corali și anemone de mare sunt greu de suportat de turiști, aceștia spun că reacțiile sunt neplăcute în urma veninului care afectează pielea, venin ce apare în celulele urzicătoare a acestor animale marine.
Deși meduzele sunt frumoase trebuie evitate deoarece înțepăturile lor sunt dureroase și deci nu este indicat scăldatul în locuri unde apar astfel de viețuitoare. Contactul cu ele nu trebuie să producă teamă și panică, în general în astfel de cazuri este indicat să se stea calm și să se aplice câteva reguli de prim ajutor care să ajute în ameliorarea simptomelor.
În funcție de tipul de meduză sau animal marin care a provocat înțepătura este și gravitatea leziunii. Poate fi vorba despre o rană creată prin înțepătura unui arici de mare, a unui coral, sau de leziuni create de meduze, mușcături de broaște țestoase sau de crabi, etc. Simptomele pot fi de durere locală, roșeață, umflarea pielii, durere de cap, stări de greață și vărsături.
În general gravitatea simptomelor depinde de specia care a atacat, de cât de periculoasă a fost înțepătura sau mușcătura acesteia. În general, în regiunile cu climat temperat viețuitoarele marine care ajung aproape de țărm nu sunt periculoase, însă în mările tropicale există meduze care pot provoca leziuni ce duc o victimă și în situația de a suferi de șoc anafilactic.
Primul ajutor în caz de înțepături de meduze
În primul rând se observă starea victimei, dacă nu este în stare de șoc, dacă respiră normal și dacă are puls. Scopul primului ajutor este de a ameliora durerea și disconfortul creat de înțepătură. În general meduzele pot provoca prin înțepătura lor durere bruscă intensă, edem, roșeață și mâncărime în zona afectată. Se ajută victima să iasă din apă și să se așeze comod pe nisip.
Pentru a diminua durerea și umflătura se aplică comprese umede cu apă sau se ține zona respectivă în apă. Aplicarea de comprese cu oțet sau cu alcool ajută de asemenea în caz de înțepături de meduze. Zona lezată se spală cu apă curată, iar dacă este sângerândă se apasă pe rană cu o compresă pentru a opri curgerea sângelui. Dacă apare alergie se administrează medicamente antialergice. Pentru calmarea durerii se iau analgezice. În cazuri grave victima se transportă de urgență la spital.
Meduzele pot ajunge în număr mare în apropierea plajelor sau a zonelor de coastă deoarece sunt aduse de curenții oceanici. Contactul cu celulele lor urzicătoare produce înroșirea pielii și apariția durerii persistente. Dacă înțepătura străpunge pielea și astfel este înjectat veninul poate să apară o reacție alergică destul de neplăcută care necesită tratament medical.
Din păcate meduzele sunt mai greu de observat în apă deoarece sunt parțial transparente și astfel pericolul ca tentaculele lor să atingă pielea celor care înoată poate fi destul de mare. Uneori meduzele sunt omorâte și resturile de tentacule plustesc aproape invizibil în apa mării.
În alte situații, dacă este vorba despre un disconfort creat de un coral este suficient ca rana să fie dezinfectată cu apă curată și alcool și de asemenea victima este dusă la spital.
Pentru prevenirea acestor accidente nu este recomandat scăldatul noaptea în mare deoarece astfel de animale marine sunt nocturne. De asemenea nu este bine să se practice înotul în zone retrase, unde sunt maluri stâncoase sau recife de corali, în golfuri sau estuare, în afara zonelor păzite în mări tropicale. Viața marină este impresionantă, insă și plină de pericole, de aceea trebuie atenție la zonele alese pentru înot.