Principii importante ale alimentației pentru un stil de viață sănătos

0
92
Principii importante ale alimentației pentru un stil de viață sănătos

Fiecare om trebuie să aibă un stil de viață sănătos dacă vrea să aibă mai multă energie, să trăiască mai mult, să se simtă mai tânăr, să își mențină greutatea corporală, să aibă oase puternice, vederea bună, să evite impotența, să se ferească de boli de inimă, accidente cerebrale, de cancer, formarea de pietre la rinichi, de hipertensiune arterială, creșterea nivelului de colesterol din sânge, boala Alzheimer, artrită, diabet și alte boli.

Un stil de viață sănătos înseamnă să ai o dietă echilibrată, lucru de altfel foarte important pentru sănătatea ta. Cerințele pentru hrană sunt diferite pentru fiecare om în parte, unii își doresc să scadă în greutate, alții să aibă performanțe atletice, dar cel mai important este să se găsească o formulă care să corespundă unei diete bogate în nutrienți. Întotdeauna o dietă echilibrată oferă energie organismului pentru întreaga zi, stă la baza unui stil de viață sănătos.

Substanțele nutritive din alimente sunt absorbite în organism și produc o stare bună de sănătate. Astfel de substanțe sunt: vitaminele, mineralele, macronutrienții, acizii grași, fitosterolii și aminoacizii. Organismul este astfel creat încât să beneficieze de aceste elemente nutritive esențiale pentru realizarea funcțiilor sale. O dietă prea săracă sau prea bogată poate fi cauza bolilor de inimă și a diabetului, reprezintă un regim alimentar dezechilibrat care poate fi alcătuit din prea multă grăsime, prea multe proteine sau prea multe dulciuri.

Alimentele de origine vegetală sunt bogate în antioxidanți, minerale, fibre vegetale și au chiar mai multe astfel de elemente nutritive decât alimentele de origine animală. Nucile și semințele au foarte multe proteine și grăsimi, iar ceea ce este cu adevărat important este că sunt chiar mai sănătoase decât cele din alimentele de origine animală.

stil de viata sanatoasa

Specialiștii în domeniul medical spun că originea oricărei boli de care suferă oamenii este genetică. Se specifică de către ei că fără gene nu ar exista obezitate, diabet, tumori, boli de inimă. Dieta are un rol esențial în activarea unei gene, fie ea bună sau rea. Specialiștii consideră că genele rele pot fi sau nu activate de consumul de proteine de origine animală. Cancerul a fost asociat cu consumul de substanțe chimice toxice din care fac parte: indulcitorii artificiali, aminele heterociclice, acrilamida, nitriții, nitrozaminele, etc.

Citește și:  Eficacitatea supelor în dietă – De ce este sănătos să mâncăm supă?

Cancerul se poate declanșa prin aportul mare de astfel de substanțe chimice moderne introduse în alimente. Se spune și faptul că abuzul de alimente de origine animală poate crește riscul de boli de inimă și cancer. Alimentele procesate și prăjite, chipsurile de cartofi au acrilamidă, o substanță cu efect carcinogen. Prin schimbarea stilului de viață și a alimentației se poate atenua cancerul de piele, diabetul, bolile cardiovasculare. Alimentația care ajută în tratamentul bolilor de inimă cu siguranță nu va agrava alte tipuri de boli sau chiar va contribui la regresul acestora.

Un stil de viață sănătos presupune și anumite activități ce țin de medicina alternativă și anume: tratamente cu plante medicinale, ședințe de acupunctură, presopunctură, masaj, yoga, terapia cu sunete, administrarea de suplimente de vitamine, etc. Activitățile fizice sunt importante pentru sănătatea fizică și emoțională. Alimentația corectă va spori energia în organism, va contribui la menținerea stării de sănătate. De asemenea, activitatea fizică are efect bun asupra corpului și asupra minții, crește starea de bună dispoziție și capacitatea de concentrare.

Prin intermediul exercițiilor fizice regulate te poți bucura de mai multă vitalitate, de o mai bună sănătate și longevitate. Mișcarea te ajută să te simți mai bine, să zâmbești mai mult, să ți se pară viața mai amuzantă, să-ți reduci tensiunea arterială, să-ți reduci nivelul de colesterol din sânge, să-ți crești rezistența oaselor, să-ți tonifici musculatura, să îți întărești inima, să scapi de depresie, stres și anxietate, să dormi mai liniștit, să fii mai viguros, să-ți îmbunătățești circulația sângelui și să-ți menții greautatea corporală în limitele normale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.