Mai multe studii ale cercetătorilor au arătat că problemele de somn cresc odată cu înaintarea în vârstă. Privarea cronică de somn poate avea multe consecințe asupra sănătății organismului, poate cauza încetinire cognitivă, scăderea densității osoase, boli cardiovasculare, scăderea memoriei și a atenției, risc crescut de diabet, sindrom metabolic și altele.
Navigare rapidă în articol:
1. Cum afectează orele scurte de somn densitatea osoasă
Principalii factori care afectează calitatea somnului sunt: depresia, stresul, anxietatea, anumite boli și afecțiuni, igiena precară a somnului, administrarea de anumite medicamente, cofeina, nicotina și altele. Calitatea somnului la femei este afectată și de alți factori: sarcina, ciclul menstrual, menopauza. La bărbați apare un deficit de somn din cauza faptului că ei sunt deranjați de persoana alături de care dorm prin mișcare, pentru că aceasta nu suportă zgomotul făcut de sforâit și îi trezește din somn.
Cercetătorii au spus că 67% dintre adulții care au vârsta peste 65 de ani suferă de probleme de somn. De asemenea, în anumite studii, ei au asociat osteoporoza cu îmbătrânirea organismului, pentru că melatonina, care este hormonul somnului, scade odată cu înaintarea în vârstă. Melatonina are și efect antioxidant, ea poate reduce o serie de probleme cauzate de atacul nociv al radicalilor liberi asupra oaselor. Prin urmare, este important ca alimentația femeilor să conțină produse care au melatonină, cum sunt: semințele de floarea-soarelui, migdalele, cireșele și altele.
Experții spun că femeile au un risc mai mare să sufere de osteoporoză decât bărbații, pentru că sunt mai predispuse la această boală, din cauza menopauzei.
Alte consecințe ale lipsei somnului
Lipsa de somn are multe consecințe:
- Afectează capacitatea de atenție și de concentrare
- Duce la dezvoltarea depresiei și anxietății
- Poate slăbi memoria, poate afecta psihicul, energia, vigilența, productivitatea, capacitatea de gândire, longevitatea și sănătatea organismului
- Crește riscul de inflamații și accelerează îmbătrânirea organismului.
Potrivit statisticilor realizate, deficitul de somn are și alte efecte negative și anume:
- În 34% dintre cupluri, lipsa de somn poate afecta căsătoria
- 51% dintre femei au recunoscut că suferă de anumite probleme din cauza deficitului de somn, iar 28% dintre ele au precizat că le afectează modul de comunicare cu copiii
- 27% dintre persoanele intervievate au spus că lipsa de som le afectează performanța muncii, iar 46% au recunoscut că le afectează capacitatea de a-și face treburile casnice.
Beneficiile somnului pentru sănătate
Somnul este foarte important pentru sănătate, are mari beneficii:
- Ajută sistemul nervos să parcurgă o etapă de odihnă, menține sănătatea cognitivă și psihologică
- Promovează creșterea sinaptică, îmbunătățește memoria și capacitatea de luare a deciziilor
- Sunt reduși mare parte din hormonii de stres, ceea ce are un impact pozitiv asupra imunității
- Sunt reglați hormonii și ajută la reînnoirea celulară
- În timpul somnului sunt eliminate toxinele dăunătoare din creier, iar creierul se vindecă singur, ceea ce este important pentru creativitate.
Scăderea densității osoase
Conform unui studiu recent, lipsa de somn poate duce la scăderea densității osoase. Oamenii de știință au descoperit că somnul este foarte important pentru sănătatea oaselor.
Efectele privării cronice de somn asupra masei osoase și asupra metabolismului osos au fost analizate la animale de laborator, cum se poate vedea pe NCBI. Rezultatele studiului au arătat că:
- Lipsa de somn scade densitatea osoasă, grosimea oaselor și volumul osos, afectează mineralizarea oaselor noi formate
- Lipsa de somn afectează flexibilitatea oaselor și poate face ca oasele să fie mai fragile.
De asemenea și un studiu din China a arătat că la femeile de vârstă mijlocie, sau care sunt în vârstă, apare o legătură între deficitul de somn și densitatea osoasă scăzută.
Alte studii privind consecințele privării de somn
Deficitul de somn poate duce la creșterea în greutate, spun cercetătorii. Există mai multe studii care fac referire la acest lucru, dintre care unul a arătat că:
- Oamenii care dorm 6 ore pe noapte au cu 27% mai multe șanse să sufere de obezitate decât cei care dorm mai mult
- Oamenii care dorm 5 ore pe noapte au un risc cu 73% mai mare să devină obezi, decât cei care dorm 8 ore
- Oamenii care dorm 2-4 ore pe noapte au 76% șanse să ajungă la obezitate.
Un studiu recent, realizat de oamenii de știință, sugerează că pierderea somnului poate crește riscul de diabet zaharat. Ei au ajuns la concluzia că oamenii care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte pot dezvolta o afecțiune care predispune la diabet zaharat de tip 2.
Alte studii științifice arată că lipsa somnului crește riscul de hipertensiune arterială. Cu cât se doarme un număr mai mic de ore (recomandat ar fi 8 ore de somn pe noapte), cu atât crește riscul de tensiune arterială. Acest lucru este periculos pentru că poate duce la alte probleme și mai grave, la accident vascular cerebral, insuficiență renală și la atac de cord.
2. Cum putem îmbunătăți calitatea somnului
Pentru a trăi o viață sănătoasă, trebuie să ne îmbunătățim calitatea somnului, să facem mai multă mișcare sau exerciții fizice, să avem o alimentație echilibrată. A avea un somn bun nu este un lux, ci o necesitate mai ales în aceste timpuri, când vremurile sunt tumultuoase. Avem nevoie de somn să ne refacem organismul, să ne îmbunătățim imunitatea, să scăpăm de tensiunile acumulate.
Calitatea somnului poate fi îmbunătățită prin relaxare mentală, prin evitarea consumului de cofeină și alcool seara, prin stabilirea unui program de somn corect.
Oamenii trebuie să facă eforturi pentru a avea un somn de calitate
Studiile cercetătorilor arată că lipsa de somn poate duce la scăderea productivității cu 25%. Ei recomandă un somn de 8 ore pe noapte. Oamenii care dorm mai puțin de 8 ore, au un deficit de somn, care se acumulează în timp. Cei care dorm foarte putin, au un risc de infecții virale de 50%.
Deficitul de somn duce la schimbări de dispoziție, depresie, anxietate, stări de somnolență în timpul zilei, scăderea memoriei și a performanței cognitive.
Unii oameni fac și eforturi financiare pentru a-și îmbunătăți calitatea somnului. Ei investesc bani în cele mai bune saltele pentru pat, pentru a dormi mai bine și a avea un somn mai sănătos și odihnitor. Ei consideră că o saltea de calitate le poate reduce durerile de spate. De asemenea, confortul în timpul somnului este important și poate fi dat de o saltea adecvată.
Somnul de calitate are un impact direct și asupra capacității oamenilor de a face față stresului. Drept urmare, este important ca oamenii să doarmă 8 ore pe noapte, pentru că 6 ore cât dorm mare pare dintre ei, este prea puțin.