Raw Vegan – Alimentație, dietă, avantaje și dezavantaje

0
2202
Raw Vegan – Alimentație, dietă, avantaje și dezavantaje

Studiind populația, cercetătorii, medicii și nutriționiștii au descoperit faptul că dieta care conține un procent ridicat de alimente vegetale, crude, duce la o stare de bine, la o stare optimă de sănătate. Fiecare om trebuie să mănânce ceea ce vrea, poate avea diverse opțiuni pentru regim, dar este bine să știe cât de importantă este pentru sănătate alimentația vegetariană și totodată cea raw vegană.

Ce înseamnă mai exact să fii raw vegan?

Mâncare raw se referă la alimentele în stare cruda, nepreparate termic. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să mănânci doar salată, alimentația raw vegană reprezintă mult mai mult decât atât. Fructele și legumele crude sunt foarte bune pentru sănătatea organismului, pentru că oferă elemente nutritive de calitate, în stare naturală. Dacă se gătește la o temperatură mai mare de 40 grade Celsius, se pierde o parte semnificativă din nutrienții alimentelor: vitamine, minerale și enzime.

Hrana alcătuită din alimentele raw vegan este considerată vie, o nutriție sensibilă. Dacă ai discuta cu un om care are un stil de viață raw vegan, ai observa că la el este vorba de mai mult decât despre necesitatea de a mânca, el iubește viața raw vegană și are o altă viziune asupra lumii. Despre vegetarianism se spune că este o dietă, în ceea ce privește veganismul lucrurile stau altfel, pentru că acesta reprezintă o filozofie de viață (ceea ce înseamnă dietă plus grija față de animale, deci renunțarea la carne și militarea pentru drepturile animalelor).

Dieta vegană este urmată de foarte mulți oameni. Aceștia mănâncă exclusiv vegetale și exclud carnea de pui și carnea de orice animal, carnea de pește, lactatele, ouăle, mierea, gelatina.

Un trend sau un pas înainte spre sănătate?

Hrana cruda, Legume

Hrana crudă este bogată în nutrienți vii, sunt considerate alimente-minune pentru sănătatea organismului. Tot mai mulți oameni sunt interesați să consume astfel de alimente pentru că sunt conștienți de beneficiile lor pentru sănătate, de aceea s-ar putea spune despre această dietă că ar fi un trend. Mulți oameni ajung să fie îngrijorați de sănătatea lor și de aceea sunt mai atenți la produsele alimentare din comerț, pentru că își dau seama că acestea conțin numeroase ingrediente nesănătoase (cum sunt de exemplu aditivii, coloranții și conservanții chimici).

Beneficiile pentru sănătate ale alimentației raw vegane:

Dieta cu hrană crudă este o soluție pentru menținerea unui sistem imunitar puternic, pentru creșterea rezistenței organismului. Dacă alimentele nu sunt procesate termic își păstrează nutrienții în starea lor naturală (vitamine, minerale, aminoacizi, proteine, zaharuri, acizi grași esențiali, enzime) și astfel prin consum aceștia ajung în organism.

Prin cantitatea de antioxidanți din fructe, verdețuri și legume se combate atacul nociv al radicalilor liberi, se previne îmbolnăvirea și procesul de îmbătrânire prematură a organismului.

Alimentația raw vegană îmbunătățește metabolismul, digestia și ajută la detoxifierea organismului. Prin ingredientele bio, naturale, se oferă organismului mai multă energie, vitalitate, o stare echilibrată, mentală și emoțională.

Greutatea corporală este menținută în limite normale pentru că alimentele raw vegane sunt, în cele mai multe cazuri, sărace în calorii. În plus, astfel de alimente sunt foarte sățioase, de aceea nu apare tendința de a mânca în exces.

Cu cât se consumă mai multe verdețuri și legume verzi se oferă corpului mai multă clorofilă, ceea ce este important pentru revitalizarea și detoxifierea organismului. Clorofila neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi, contribuie la regenerarea celulelor, la reducerea infecțiilor bacteriene, a inflamațiilor, la prevenirea cancerului și a altor boli grave. De asemenea, cu ajutorul clorofilei se îmbunătățește oxigenarea celulară și implicit, se reduce riscul de cancer.

Studiile cercetătorilor arată că cea mai importantă cauză a apariției cancerului este privarea celulelor de oxigen. Cauzele pot fi poluarea, defrișările, alimentația nesănătoasă bogată în grăsimi, fumatul, obiceiul de a nu respira corect. O respirație bună te poate face să te simți mai bine, să devii mai sănătos, să-ți îmbunătățești digestia, activitatea inimii, calitatea somnului, capacitatea de concentrare, activitatea fizică și mentală.

Diferența dintre raw vegani și vegani (vegetarieni)

Legume BIO vegan

Aceste diete se deosebesc prin ceea ce exclud din hrană.

Raw veganii consumă alimente vegetale, crude, în procent de 75%. Procentul de 25% revine alimentelor gătite în stil vegan, care exclud carnea, ouăle și lactatele. Despre o parte dintre raw foodiști se poate spune și faptul că nu poartă articole ce sunt realizate din piele de animale, blană, lână sau mătase, nu cumpără produse sintetice, cosmetice, care sunt testate pe animale și luptă pentru drepturile animalelor.

Veganii sunt pur și simplu oameni vegetarieni, care nu mănâncă niciun aliment care provine de la animale, nu folosesc în dietă ingrediente de origine animală. Veganii nu consumă: pește, carne, ouă, și nici produse lactate. Din categoria lor fac parte mai ales femeile și sportivii.

O parte dintre oamenii care se consideră vegetarieni mai mănâncă alimente care provin de la animale, cum sunt lactatele și ouăle, și sunt numiți: lacto-vegetarieni, ovo-vegetarieni și așa mai departe. În concluzie, specialiștii spun despre vegetarianism că se poate împărți în câteva subcategorii:

Lacto-vegetarienii sunt vegani care consumă și lapte, dar nu mănâncă ouă.

Ovo-vegetarienii sunt vegani care consumă și ouă, dar exclud lactatele din dietă.

Ovo-lacto-vegetarienii sunt vegani care consumă ouă și lapte. Ovo vine de la ouă, iar lacto de la lactate.

Printre vegani pot fi găsiți și oameni care preferă alimentația numită junk food vegană sau junk food vegetariană, care obișnuiesc să consume și:

  • produse de tip fast-food vegetariene
  • preparate vegetariene prăjite în ulei încins (ex. șnițele, hamburgeri, chiftele)
  • cartofi prăjiți
  • produse realizate din soia
  • dulciuri, cum sunt gogoșile
  • deserturi pe bază de soia și alte produse de patiserie vegetariene.

Totuși, multe din produsele junk food trebuie evitate, cum sunt de exemplu chipsurile, pâinea albă sau cola dietetică.

Flexitarienii sunt persoane care consumă majoritatea alimentelor de natură vegetală dar uneori mai mănâncă și pește, carne roșie și carne de pasăre.

Există și o categorie de vegani care consumă fructe de mare, pește și care au denumirea de pesco-vegetarieni.

O altă subcategorie este reprezentată de semi-vegetarieni care nu consumă deloc anumite tipuri de carne (de exemplu ei exclud carnea roșie). Aceste persoane însă au obiceiul de a consuma ocazional carne de pasăre, fructe de mare și pește.

Cât costă sa fii raw vegan?

Raw food

Mulți oameni sunt nehotărâți să devină raw vegani pentru că se gândesc că este destul de scump să ai o astfel de dietă. Frica de a urma o dietă teribil de costisitoare îi face să nu renunțe la stilul lor de viață de până acum, deși nu este unul sănătos. În legătură cu acest lucru, cei care sunt deja raw foodiști spun că această dietă nu trebuie să fie neapărat costisitoare și astfel pot reuși să risipească prejudecățile vizavi de acest subiect. Ei consideră că pot mânca bine, sănătos, natural, raw vegan și economisind bani.

Toată lumea își poate permite să devină raw vegan, să aibă o dietă sănătoasă!

Dacă vrei să ai o alimentație raw vegană poți consuma fructe și legume proaspete, de sezon, mai ales că acest lucru este și mai ieftin și foarte sănătos (astfel de alimente sunt bogate în nutrienți de calitate).

Iată câteva sfaturi pentru a cheltui mai puțini bani:

  • Verifică ce fructe și legume ai în frigider sau în cămară și fă o listă de cumpărături care să cuprindă exact alimentele de care ai nevoie, astfel eviți să faci cumpărături inutile, să cheltui prea mulți bani.
  • Alege cu atenție alimentele, să fie de calitate, exact ce îți trebuie.
  • Cumpără alimente de la producători, care sunt mai ieftine, pentru că produsele ambalate de la supermarket sunt mai scumpe.
  • Gătește singur acasă pentru că este mai ieftin și renunță la obiceiul de a lua frecvent masa în oraș.
  • Alege alimente vegetale de bază care se folosesc în mai multe rețete raw vegane.
  • Cumpără fructe și legume de sezon de la localnici, care sunt bio. Fă o listă cu alimentele de sezon și ajustează-ți dieta după astfel de ingrediente.
  • Alege alimente de calitate, care sunt bogate în nutrienți: minerale, vitamine, enzime.
  • Cumpără cantități mai mari de alimente care rezistă în timp, care nu se degradează ușor, pentru a avea eventual și o reducere la preț. De exemplu poți cumpăra fasole sau linte la bax când prețul este redus sau promoțional.
Citește și:  Dieta vegana optimala - alimentatie vegetariana

Care este cea mai bună dietă raw vegană?

Smoothie vegan, fructe si legume

Un lucru este sigur, când vine vorba despre dietă, diversificarea raw și vegană este foarte importantă pentru sănătatea organismului. În plus rețetele raw vegan au diferite ingrediente care îți aduc sănătate, dar și bucurie, prin amestecul de culori și arome.

Meniu raw vegan:

Un aspect important în realizarea unui meniu raw vegan este diversificarea ingredientelor.

De exemplu la micul dejun se poate alege un smoothie verde care poate fi realizat din legume verzi, din kale, spanac, vlăstari, salată verde, andive, frunze de țelină, de conopidă, broccoli, frunze de mentă, etc.

Pentru prânz se poate mânca un hamburger raw vegan care este vegetarian. În loc de maioneză se folosește maioneza din avocado sau din semințe. La final se servește o felie de tort de ananas, de cocos sau de căpșuni.

La cină este recomandată una din numeroasele variante de supe raw vegane: supa de roșii cu mazăre, supa de roșii cu chefir și leuștean, supa de legume cu varză de Bruxelles, supa de legume cu spanac, etc. În loc de smântână se poate folosi smântâna din caju, din nuci, semințe de floarea-soarelui sau migdale.

Cea mai bună dietă raw vegan este aceea care oferă organismului avantajele unei alimentații echilibrate și diversificate. Sunt foarte multe surse vegetale de elemente nutritive care se pot folosi, astfel se poate renunța la obiceiul de a lua suplimente nutritive prea des. Astfel de nutrienți din vegetale sunt complexe și de înaltă calitate. Iată câteva alimente care conțin nutrienți esențiali pentru sănătate și care se absorb ușor în organism:

  • Fierul apare în sucurile verzi, pătrunjel, suc de grâu, varză, semințe de chia, semințe de susan și bostan, pere, broccoli, frunze verzi, germeni de grâu, etc.
  • Magneziul se găsește în numeroase fructe și legume, orez brun, frunze verzi, alge marine, mazăre verde, țelină, morcovi, sfeclă roșie, semințe, nuci, avocado și altele.
  • Calciul este important pentru oase și dantură. Se poate lua din legume cu frunze, mazăre verde crudă, sfeclă, țelină, urzici, pere, piersici, smochine, castraveți, quinoa încolțită și altele.
  • Potasiul este prezent în mazăre, morcovi, linte, broccoli, varză, țelină, fasole boabe, semințe, rădăcină și frunze de țelină, castraveți, avocado, ciuperci, curmale, smochine, etc.
  • Zincul este în majoritatea fructelor și legumelor. Surse de zinc sunt: rodia, năutul, usturoiul, semințele de dovleac, susanul, floarea-soarelui, cerealele încolțite, cimbrul, ciupercile, broccoli, algele marine, frunzele verzi și altele.
  • Acidul folic este prezent în conopidă, broccoli, vlăstari, frunze verzi, varză de Bruxelles, țelină, avocado, citrice, nuci, semințe, linte, fasole, mazăre.

Restaurante și cofetării cu specific raw vegan din România

Junk food vegan

În capitală restaurantele cu specific vegetarian, vegan sau raw vegan nu mai sunt o raritate. Din păcate nu putem spune acest lucru și despre alte orașe din țară.

Chiar și simpla vizitare a unui restaurant raw vegan în țara noastră (de exemplu în București) poate fi un lucru foarte interesant și frumos pentru că ești servit cu atenție, într-o manieră prietenoasă, cu preparate foarte delicioase, care sunt pline de culoare și care se găsesc de regulă în majoritatea restaurantelor vegetariene. Iată care sunt cele mai bune restaurante de acest fel din capitală:

Restaurantul Rawdia oferă preparate deosebit de gustoase care sunt realizate cu ingrediente raw vegane. De asemenea aici se găsește și un magazin care comercializează produse de calitate raw vegane.

Restaurantul BioFresh se remarcă prin preparate proaspete, de calitate, care folosesc ingrediente 100% organice. Cei de la BioFresh au în vedere diversificarea raw vegană și consideră că alimentația trebuie să fie obligatoriu sănătoasă.

Restaurantul Satya se află într-o locație elegantă și frumoasă și oferă preparate ce respectă principiile alimentației sănătoase și ale alimentației Ayurveda (ce are beneficii uimitoare pentru organism).

Cofetăria Rawcoco care promite cele mai bune deserturi raw vegane de calitate. Aceasta este considerată prima cofetărie-ceainărie de tip raw vegan din capitală și din întreaga țară.

Cofetăria Ostraw Vegan este locul ideal pentru a servi deserturi din ingrediente care sunt bogate în substanțe nutritive, din fructe și legume, care ajută și la detoxifierea organismului. Sunt tot felul de produse delicioase: tarte, torturi, bomboane, înghețată, prăjituri, toate în stil vegan.

Rawyal Brunch & Cakes este un restaurant curat și elegant, unde mâncarea are un gust deosebit pentru că este întotdeauna proaspătă, ușor digerabilă, nu este preparată termic.

Restaurantul Sara Green este într-o locație interesantă – de forma unei rulote – unde se poate comanda mâncare vegană și raw food.

Restaurantul Barca este deosebit prin ambianța relaxantă (creată de muzica deosebită) ce contrastează cu forfota și aglomerația din oraș, dar și prin mâncarea vegetariană proaspătă, de calitate, cu un gust special, pe care clienții nu îl vor uita cu siguranță.

Dulciurile raw vegan și avantajele acestora

Dulciuri vegane, naturale

Dulciurile raw vegan au ingrediente naturale, minerale și vitamine, care sunt importante pentru sănătatea organismului. Rețetele sunt delicioase și aromate pentru că au esențe naturale (ex. mentă, lămâie), iar aspectul lor este apetisant. „Raw food” sau mâncarea raw vegană nu este preparată termic, de aceea nutrienții din ingredientele ei nu sunt distruși, ajută la detoxifierea organismului și la îmbunătățirea stării de sănătate.

Prăjiturile raw vegan nu au colesterol, oferă un plus de energie, ajută la reducerea stărilor de somnolență, oboseală, letargie. Sunt folosite fructe și legume proaspete, în general alimente bio, care sunt surse naturale de nutrienți: minerale, vitamine, antioxidanți și chiar proteine de calitate (cum este de exemplu fructul avocado).

Dar și dezavantaje lor…

La vegani și raw vegani apare problema aportului de vitamina B12. Aceasta se găsește mai ales în carne, iar persoanele care nu consumă carne pot avea o carență de acest nutrient în organism. Deși există și surse naturale de vitamina B12, oamenii care au o dietă vegană sau raw vegană au nevoie în organism de doze în plus, deci ei ar trebui să consume foarte multă hrană vegetală (specială, care oferă această vitamină) ceea ce este uneori destul de greu.

Deficitul de vitamina B12  poate afecta sistemul nervos și crește riscul de anemie. Pentru a preveni astfel de probleme de sănătate veganii și raw veganii trebuie să-și completeze lipsa de vitamina B12 cu suplimente nutritive de calitate. Organismul are nevoie de această vitamină B12 în fiecare zi.

Cercetătorii spun și despre sursele vegetale de vitamina B12, dar care se pot găsi mai greu. Vitamina B12 apare în cantitate redusă în:

  • vlăstari de floarea-soarelui
  • drojdie de bere inactivă
  • alge marine
  • frunze de tătăneasă
  • polen și produse ce provin de la albine.

Deocamdată sunt foarte puține restaurante și magazine vegane în țara noastră, dar foarte mulți oameni care și-ar dori să ia micul dejun la un asemenea local, sau să servească la prânz sau la cină anumite feluri de mâncare care să fie delicioase, să conțină ingredientele preferate din dieta pe care o urmează.

Acest lucru face ca oamenii care preferă o astfel de alimentație să aibă dificultăți în alegerea unui preparat culinar atunci când mănâncă în oraș, la un restaurant obișnuit, când merg la diferite evenimente (nunți, aniversări) sau când pleacă în călătorii.

Ei sunt foarte hotărâți să respecte dieta de crudități, dau dovadă de ambiție, devotament și disciplină, și astfel pot fi în situația de a nu avea ce să aleagă dintr-un meniu la un local, atunci când decid să mănânce în oraș, când sunt invitați de cineva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.