Remedii cu plante în hipotiroidism – Cum se tratează deficitul de iod?

0
20

În multe boli ale organismului, dieta dezechilibrată poate fi o cauză principală a acestora. Una dintre aceste boli este și hipotirodismul, care apare în general la femei și mai puțin la bărbați. Femeile au 5-10% mai multe șanse să dezvolte hipotiroidism, decât bărbații.

Hipotirodismul este o boală autoimună care se datorează deficienței de iod din organism, care afectează foarte mulți oameni. Datele statistice arată că:

  • Aproximativ 4,6% din populația din SUA suferă de hipotiroidism
  • 5 din 100 de americani ce au vârsta peste 12 ani suferă de hipotiroidism
  • Aproximativ 20 de milioane de americani suferă de un tip de boală a glandei tiroide
  • Cele mai multe cazuri de hipotiroidism apar la femeile și persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Cauzele acestei boli sunt: deficitul de iod din organism, predispoziția genetică, tulburările glandei tiroide, efectul secundar al radioterapiei, răspunsul autoimun. Uneori boala este ereditară, este transmisă descendenților.

Funcțiile glandei tiroide

Despre glanda tiroidă se spune că are rol esențial în funcționarea sistemului endocrin, reglarea metabolismului, de a produce și a elibera hormoni tiroidieni în sânge: triiodotironina T3 și tiroxina T4.

Printre funcțiile glandei tiroide se numără și aceea de curățare a sângelui. Iodul trece în sânge și are proprietăți antibiotice. Pe măsură ce sângele circulă prin glanda tiroidă, aceasta eliberează iod continuu în sânge în cantități mici. Acest iod ar trebui să fie suficient să ucidă bacteriile. Dacă apare un deficit de iod, atunci glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni pentru curățarea sângelui.

În cazuri de hipotiroidism apar o serie de simptome clare, precum:

  • Vulnerabilitatea emoțională, dureri de cap, slăbiciune generală
  • Subțierea și fragilitatea părului și a unghiilor
  • Probleme ale pielii – uscare și descuamare
  • Apare o stare de oboseală și de somnolență accentuată
  • Scad funcțiile cognitive cum este de pildă memoria
  • Este redusă productivitatea activității mentale și capacitatea de atenție și de concentrare
  • Apar dureri de mușchi și de articulații
  • Există și o sensibilitate crescută la frig și la căldură
  • Poate să apară creșterea în greutate.

Alte simptome care pot să apară când boala se agravează sunt: edem corporal, umflarea feței, îngroșarea vocii la femei, îngălbenirea pielii, acnee pe ten, hipotensiune arterială, tulburări de gust și miros, îngroșarea degetelor.

Care sunt principalele remedii cu plante în hipotiroidism?

Iodul apare în anumite alimente, ce includ fructe de mare, sare de mare, sare iodată, pește de mare, lapte și brânză. Algele sunt o sursă de iod, fosfor, seleniu și ajută la buna funcționare a glandei tiroide. Alte surse de iod sunt: legumele roșii și portocalii, castraveți, spanac, morcovi, roșii, verdețuri, salate, cireșe, fructe de pădure, agrișe, caise uscate. Nu trebuie uitate nucile – care sunt bogate în iod – iar în plus, ajută enorm tinctura de iod din coji de nuci.

Citește și:  Hrisca (Fagopyrum esculentum) - Stiati ca…

Tinctura de nuci este cea mai bună sursă de iod.

În hipotiroidism toate tipurile de metabolism sunt perturbate, dar cel mai mult metabolismul grăsimilor. Femeile care au această boală ar trebui să consulte un medic endocrinolog.

Boala poate fi tratată și prin metode tradiționale, ce țin de medicina populară. Există ceaiuri și decocturi din plante medicinale care ajută în caz de hipotiroidism, cum ar fi acelea din: măceșe, sunătoare, rădăcină de cicoare, frunze și muguri de measteacăn negru, fructe de frasin de munte, mușchi islandez, mușețel, podbal.

Ceaiul de măceșe reduce durerea, inflamația, crește imunitatea, este eficient în hipotiroidism, hiperlipidemie, hepatotoxicitate, diabet, artrită, obezitate, tulburări renale, cancer. Ceaiul de măceșe stimulează producția de globule albe din sânge, facilitează combaterea infecțiilor din corp.

În tratamentul hipotiroidismului se recomandă o dietă echilibrată, ceea ce presupune și administrarea unui complex de vitamine și suplimente nutritive.

Ce alimente trebuie evitate în hipotiroidism?

Există anumite alimente care pot crește riscul de hipotiroidism și pot agrava boala:

  • Trebuie evitate uleiurile vegetale polinesaturate din cauza faptului că acestea dăunează sistemului endocrin și pot afecta negativ glanda tiroidă
  • Nu sunt indicate alimentele gătite cu ulei care a fost deja folosit, sau care este rânced
  • Uleiurile rafinate nu trebuie folosite în exces pentru că ele nu sunt bune pentru sistemul endocrin
  • Clorul din apă poate fi o cauză a hipotiroidismului
  • Mercurul ce ajunge în sânge este un element toxic care dacă ajunge la glanda tiroidă o afectează, iar în plus el distruge și țesutul nervos.

Alte alimente care trebuie evitate sunt: fasole, legume crucifere, sorg, mei, produse din soia, cartofi dulci, semințe de in. Astfel de alimente pot afecta o tiroidă mărită, deci sunt contraindicate de către medici, în hipotiroidism.

Anumite legume – precum varza albă, varza chinezească, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, hreanul, ridichea, ruccola, cresonul – nu ar trebui consumate în exces, ci doar 100 g pe zi. Nici varza murată nu este indicată pentru că duce la gusă. În cantități mici, de 100 g, se pare că nu apar probleme.

La hipotiroidism se dezvoltă acest aspect de gușă, sau de glandă tiroidă mărită, din cauza goitrogenilor (substanțe din anumite alimente, mai ales din legume crucifere). Se pare că glanda tiroidă tinde să se extindă și asta poartă numele de gușă. Prin urmare, astfel de alimente de mai sus trebuie pe cât posibil evitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.