În diferite tipuri de reumatisme degenerative nu este vorba despre inflamație, ci despre procese de uzură a articulațiilor și vertebrelor, care apar mai ales din cauza îmbătrânirii organismului. De exemplu artroza este un proces articular de uzură, reprezintă un reumatism cronic degenerativ, se mai numește reumatism artrozic. Lezunile în cazul acestei boli sunt:
- Distrugerea treptată a cartilajului articular
- Hipertrofia osului
- Formarea de osteofite sau de excrescențe osoase.
Artroza – Cauze
Artroza apare la femeile care au trecut de 40 de ani și la bărbații cu vârsta de peste 55 de ani, deci odată cu înaintarea în vârstă. Debutul bolii este lent, iar evoluția este progresivă.
De asemenea, boala poate fi cauzată de:
- Anumite traumatisme, cum sunt de exemplu accidentele, fracturile, contuziile, activitatea profesională ce presupune mișcări repetitive solicitante (la strungari, încărcători, sportivi).
- Obezitate – Aceasta este un factor care duce la dezvoltarea artrozei deoarece sistemul osos este supus la efort și presiune accentuată din cauza greutății corporale și astfel articulațiile și părțile osoase sunt suprasolicitate. Astfel se ajunge la artroza gleznelor, artroza genunchilor, artroza șoldului, artroza coloanei lombare și alte forme de reumatisme degenerative.
- Malformații congenitale (piciorul plat, luxații congenitale), malformații traumatice care duc la reumatisme degenerative, la artroză.
- Frig și umiditate – Care pot crește riscul de afecțiuni vasomotorii, de leziuni articulare, de reumatisme degenerative. Cei mai afectați sunt oamenii care trăiesc în țările cu climat rece.
- Infecții care pot contribui și ele la apariția treptată a artritelor și apoi a artrozelor.
- Afecțiuni endocrine care sunt asociate cu apariția reumatismului artrozic. Dintre acestea fac parte: insuficiența tiroidiană sau insuficiența ovariană.
- Circulația deficitară în țesuturi, picioare – Oamenii care suferă de tulburări circulatorii pot dezvolta mai ușor artroze și alte reumatisme degenerative.
Articulații dureroase – Cauze
În timpul mișcărilor apare durerea articulară care este mai frecventă dimineața, se simte în timpul primelor mișcări după perioada de repaus a corpului din timpul somnului. La început durerile sunt mai intense deoarece articulațiile sunt înțepenite, iar apoi, după mai multe mișcări, ele dispar și nu se mai simt în timpul zilei.
Durerile sunt caracteristice acestei boli, se datorează frecării și presării suprafețelor osoase între ele. Treptat are loc disrugerea cartilajului, apariția iritației, a inflamației și a durerii.
Unele persoane ajung să facă mai puține mișcări, datorită durerilor, faptului că are loc deformarea articulațiilor osoase prin procese de osteofitoză și hipertrofie. Mărirea în volum a articulațiilor duce la deformarea acestora, prin cele două procese de care tocmai am spus.
Reumatisme degenerative – Forme de artroză
În forma severă de artroză, sunt afectate mai multe articulații și boala se numește poliartroză. Există și artroze localizate în care cele mai afectate sunt articulațiile care susțin cel mai mult greutatea corpului:
- Coloana vertebrală
- Genunchii
- Șoldurile.
Mulți oameni suferă de artroza gleznei sau artroza piciorului. Sunt afectate articulațiile acestor zone, bolta piciorului care este formată din oase foarte mici. Aceasta este supusă unor presiuni și procese solicitante în fiecare zi, încât este aproape imposibil să nu se sufere la o anumită vârstă de degenerescență artrozică.
La persoanele care au anumite profesii (ce implică situații de solicitare intensă a unor articulații) pot să apară:
- Artroze
- Osteofite
- Osteoporoze
- Depuneri de calcar în osteoscleroze.
Alte forme de reumatisme degenerative sunt:
- De exemplu la zugravi sau pictori apare artroza umărului. Aceștia pot avea dureri și cracmente articulare, ceea ce face ca mișcările lor să fie limitate și chiar să sufere de blocaj articular.
- Tulburările metabolice, menopauza, anumite solicitări ale mâinilor (la confecționere, violoniști, pianiști) pot duce la artroza mâinilor.
- Când apar noduli la degete este vorba despre artroza falangelor.
- Strungarii sau persoanele care au suferit anumite accidente (fracturi, luxații) la braț, cot sau antebraț, pot suferi de artroza cotului.
Reumatisme degenerative: Coxartroza sau artroza șoldului
Una din formele de artroză care produce probleme de mobilitate și stabilitate ale bolnavului este coxoza sau coxartroza. Este numită și artroza coxo-femurală. O astfel de boală poate să apară din cauza:
- Ortostatismului prelungit
- Obezității, diabetului
- Involuției articulației
- Traumatismelor majore sau minore, cum este de exemplu fractura de șold sau luxația.
În astfel de forme ale bolii simptomele sunt aceleași ca și în cazurile de mai sus și anume: durerea intensă și limitarea uner mișcări. Unele persoane ajung să nu se poată încheia la pantof sau să nu poată ține picioarele încrucișate.
Prin examen radiologic se poate observa procesul de deteriorare a articulațiilor. Boala are caracter progresiv, poate duce la:
- Scurtarea membrului inferior
- Deformarea bazinului
- Probleme de mers
- Imobilitate.
O altă formă este artroza genunchilor care poate fi cauzată de anomalii locale (ex. picior plat) sau de obezitate și traumatisme. În artroza genunchilor apar:
- Leziuni caracteristice între rotulă și femur, între platoul tibial și femur
- Îngustarea spațiului articular care duce la osteofitoza.
- Dureri articulare dimineața, când bolnavul începe să se miște, iar în repaus acestea sunt ameliorate.
- Mișcări limitate, se dezvoltă cracmente articulare care se pot auzi în timpul mersului.
Spondiloza – Cât de gravă este boala?
Spondiloza este un alt reumatism degenerativ care se mai numește artroza vertebrelor. În cazul acestei boli apar leziuni la coloana vertebrală, la cele două elemente care formează această parte a corpului și anume la vertebră și discul intervertebral.
După vârsta de 30 de ani discul vertebral suferă un proces de involuție, iar dacă apar și anumite traumatisme, este clar că modificările degenerative sunt și mai mari. Discul vertebral este alcătuit din inel fibros și nucleul pulpos, iar acesta din urmă este bogat în apă și cu înaintarea în vârstă se retractă și devine friabil. În ceea ce privește inelul fibros al discului intervertebral și el se modifică din cauza procesului de îmbătrânire, respectiv devine mai uscat, se necrozează.
Modificările artrozice la discurile intervertebrale poartă denumirea de discartroză. Cu alte cuvinte spondiloza este tot un proces de uzură ca și artroza, care se manifestă la discul intervertebral și corpul vertebral. Se poate suferi de:
- Osteofitoză
- Hernie de disc
- Protruzie discală.
Spondiloza – Cauze
Principalele cauze care produc boala sunt:
- Înaintarea în vârstă
- Obezitatea
- Traumtismele vertebrale
- Hiperlordoza
- Insuficiența musculo-ligamentară
- Solicitările sportive exagerate.
Spondiloza cervicală se manifestă prin cracmente în mișcări, dureri cervicale, nevralgii, torticolis, astenie nervoasă, periatrită scapulo-humerală.
Spondiloza lombară este cea mai frecventă formă de artroză vertebrală și produce simptome de durere mai ales dimineața la primele mișcări. Durerile apar și seara din cauza oboselii acumulate în timpul zilei, dar sunt mai puțin intense decât cele de dimineață. Durerile iradiază în zona feselor, în membrul inferior. În cazuri mai grave se produc alunecări vertebrale din cauza deteriorărilor discale.
Spindiloza toracală este o formă rară de artroză vertebrală dar produce nevralgii intercostale. La copii mai mici de 10 ani poate să apară boala Scheuermann sau spondiloza juvenilă, acesta fiind o formă de spondiloză dorsală. Sindromul Forestier-Rotes reprezintă o altă formă de spondiloză toracală și se manifestă prin apariția unor punți osoase, prin osteofitoză gigantică.
Tratament pentru reumatisme degenerative – artroză, spondiloză
Tratamentul este în funcție de gravitatea bolii. Pentru stabilirea lui, medicul va consulta pacientul, va evalua functionaliatea, mobilitatea, forța musculară, va verifica articulația lezată.
Artroza șoldului poate duce în multe cazuri la invaliditate, deci este una din cele mai problematice din acest punct de vedere al mobilității. Tratamentul recomandat de medic:
- Va avea scopul de reducere a simptomelor, durerilor, retracțiilor și redorilor, care apar în procesele de artroze și spondiloze.
- Va avea rolul de a restabili pe cât posibil mobilitatea parțială dacă nu chiar completă a articulației și chiar posibilitatea ca pacientul să-și reia munca în mod normal.
- Va stopa sau va stabiliza procesul de artroză.
Se vor administra medicamente care au efect analgezic, decontracturant, vasodilatator, etc. Dintre aceste medicamente fac parte: Aspirina, Novocaina, Clorzoxazonul, Fenilbutazona și altele.
La unii bolnavi (care nu suferă de boli cardiace, boli pulmonare) se recomandă balneofizioterapia deoarece ajută foarte mult în ameliorarea simptomelor. Dintre aceste metode cu efect calmant, care mențin sănătatea oaselor, fac parte:
- Ionizările, electroterapia, hidroterapia
- Băile oligometalice, băile sulfuroase, băile cu nămol
- Băile mineralizate, băile sărate, băile iodate
- Împachetările cu parafină sau cu nămol cald.
Mulți pacienți apelează la kineziterapie pentru a-și ameliora simptomele de atroză prin mișcări pasive, active, cu rezistență, realizate în pat sau în apă, cu diferite aparate.
Masajul ajută foarte mult în tratamentul artrozelor.