Spondiloza cervicală, afecțiune degenerativă a vertebrelor cervicale

0
222
Spondiloza cervicală, Foto: lekari.bg

Simptomele spondilozei cervicale sunt comune la persoanele în vârstă deoarece la acestea articulațiile din zona cefei dau semne de uzură. Tulburările degenerative ale coloanei la vertebrele cervicale apar îndeosebi la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, iar afecțiunea cea mai des întâlnită la astfel de pacienți este spondiloza cervicală.

Spondiloza cervicală se manifestă în special prin simptome neurologice, ortopedice în zona gâtului, umărului, brațului. Durerea apare mai ales în zona cefei, a zonei de deasupra omoplaților, de la umăr în jos spre degetele mâinii. Apar și simptome de dureri de cap, amețeală, zgomote în urechi, furnicături și amorțeală în umăr și braț, vedere neclară, dureri de gât ce radiază spre braț. În cazuri grave durerile sunt foarte severe, astfel persoana este chiar în imposibilitatea de a mișca capul. În plus, durerile sunt mai intense dacă stă mult timp în picioare, dacă râde, strănută sau a dormit într-o poziție incomodă pe timpul nopții.

Cauzele acestei afecțiuni sunt: obezitatea, înaintarea în vârstă (uzura oaselor și a țesuturilor moi de la ceafă), osteoporoza, intervențiile chirurgicale la coloană, viața sedentară, leziunile cefei, ale discurilor intervertebrale, lipsa exercițiilor fizice, stresul, efortul, munca manuală. Persoanele care suferă de spondiloză cervicală trebuie să miște cu grijă capul, să fie atente ca acesta să nu se rigidizeze, să găsească o poziție confortabilă pentru a dormi pentru a nu se trezi cu o durere și mai mare de ceafă și astfel să-și provoace un stres suplimentar asupra țesuturilor moi și vertebrelor cervicale ale coloanei.

Citește și:  Ce poți trata cu sticla cu apă caldă? Ce tip de disconfort poate vindeca?

În cazul acestei afecțiuni apare un disconfort și dureri pe termen lung la nivelul vertebrelor cervicale. Prin examinare, medicul va constata că pacientul este în imposibilitatea de a face anumite mișcări normale ale capului din cauza durerii locale. Presiunea se pune mai ales pe articulațiile intervertebrale, la acestea apare durerea, în zona din spate cervicală, la ceafă.

Dureri specifice acestei afecțiuni apar la cei care lucrează mult timp la calculator și au o poziție a corpului incorectă. Aceștia trebuie la fiecare 10-15 minute să facă mișcări ușoare de rotație a capului, să ridice și să coboare umerii, iar la fiecare oră să țină brațele suspendate pe lângă corp, pentru relaxarea fizică și mentală. Astfel de exerciții simple sunt de mare ajutor, ajută la reducerea durerii și creșterea mobilității vertebrelor. Pentru spondiloza cervicală, medicii recomandă terapia cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cum sunt de exemplu: ketonal, diclofenac, ibuprofen și altele.

De asemenea masajul intensiv ajută în calmarea durerilor la nivelul coloanei vertebrale. Gimnastica și exercițiile fizice caracteristice fizioterapiei îmbunătățesc mobilitatea coloanei vertebrale. Pentru ameliorarea simptomelor se folosesc și alte terapii complementare: acupunctura, chiropractica, osteopatia. În scopul ameliorării durerilor locale se administrează medicamente analgezice. Pentru prevenirea spondilozei cervicale se recomandă masajul terapeutic și respectarea posturii corecte a corpului.

Video – Exerciții pentru calmarea durerilor de spondiloza cervicală:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.