Chiar din primele saptamani ale sarcinii, viitorii parinti au o mare intrebare: “Oare dupa nastere vom mai reveni la normal?”. Raspunsul insa nu il vor obtine de la nimeni, ci il vor afla ei insisi mai tarziu.
Revenirea la normalitate dupa o nastere difera de la o femeie la alta, de la un cuplu la altul, si depinde de modul fiecaruia de a intelege termenul de “normalitate”. Depinde deci de modul fiecarui sot de a privi lucrurile si de modul in care ei accepta schimbarile din viata lor.
Nasterea primul copil este o etapa foarte importanta in viata de familie. Precum celelalte etape ale ciclului vietii de familie, etapa familiei cu copii mici aduce cu ea mari schimbari in viata celor doi soti. Putem spune ca sotia trece prin mai multe schimbari decat sotul deoarece ea este cea care da nastere copilului, si astfel ea va trece si prin schimbari fizice, nu doar emotionale si comportamentale.
Insa revenirea la normalitate dupa o nastere trebuie sa aiba loc la maxim jumatate de an de la nasterea copilului. Bineinteles ca nu va mai exista “normalitatea” de dinainte, deoarece acum sunt trei persoane si nu doua. Deci conceptul de “normalitate” va prinde un nou contur, iar proaspatii parinti trebuie sa accepte acest lucru. Daca insa apar probleme, este bine ca cei doi soti sa consulte un consilier marital sau un psihoterapeut de familie.
Femeia si revenirea la normalitate dupa o nastere
Femeia trece prin foarte multe schimbari atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere. In timpul sarcinii femeia sufera schimbari corporale: se ingrasa, ii creste burta, sanii i se maresc, picioarele i se umfla etc., schimbari care ii afecteaza imaginea de sine.
Normal este ca o femeia sa ia maxim 20 de kilograme in timpul sarcinii (depinde si de greutatea care o avea inainte sa ramana insarcinata), insa sunt multe femei care iau mai mult de atat, iar dupa nastere vor avea dificultati cu “datul jos al kilogramelor in plus”.
Deci, o femeie care nu se va ingrasa mai mult de 20 de kilograme in timpul sarcinii va reveni mai repede la normalitatea ei fizica, pe cand o femeie care va depasi aceasta limita va depune mult mai mult efort pentru a reveni la normalitatea ei corporala, si chiar e posibil sa nu o mai atinga niciodata.
De exemplu, o femeie care avea 50 de kilograme inainte sa ramana gravida si care in timpul sarcinii ia 15 kilograme, dupa cateva luni (cel putin 3 luni) va putea ajunge la greutatea initiala facand exercitii fizice si o dieta usoara (care sa-i permita sa alapteze).
Insa aceeasi femeie daca ia 30 de kilograme in timpul sarcinii, le va da jos dupa cel putin 6 luni, insa doar daca urmeaza o dieta stricta si face exercitii fizice intens, si chiar si asa, corpul ei a trecut prin niste modificari majore care vor avea consecinte (ex: celulita, grasimea de pe burta, coapse, varici).
Prin urmare, din punct de vedere corporal, revenirea la normalitate dupa o nastere depinde de greutatea pe care femeia o ia in timpul sarcinii. De aceea, femeile trebuie sa stie ca in timpul sarcinii nu trebuie “sa manance cat pentru doi” si sa exagereze cu mancatul, deoarece fatul isi va lua necesarul, iar restul se va depune pe corpul gravidei.
Se stie faptul ca femeile insarcinate trec de la o stare emotionala la alta (ex: acum rad, acum sunt nervoase), sunt indispuse, irascibile si deseori nervoase. De asemenea, sunt mult mai sensibile si vulnerabile, plang mai usor, se enerveaza din aproape orice. Din punct de vedere emotional, revenirea la normalitate dupa o nastere va avea loc cam dupa o luna sau doua de la nastere.
Atunci femeia se obisnuieste cu noul rol si cu noile responsabilitati si incepe sa faca fata oboselii (ex: daca copilul este foarte plangacios sau are colici), sa vada partea frumoasa a lucrurilor si sa isi controleze emotiile. Insa, exista si femei care nu fac fata responsabilitatilor, stresului sau oboselii si pot dezvolta o depresie postnatala. In general, aceasta apare dupa 10 saptamani de la nastere si poate fi tratata cu ajutorul unui specialist (ex: psihoterapeut).
Dupa nastere, femeia isi va schimba comportamentul fata de partener. Daca pana acum erau doar doi, iar el era centrul atentiei ei, acum ei sunt trei, iar centrul atentiei lor (mai ales a sotiei) este copilul lor.
Deseori barbatii se intreaba daca viata lor de cuplu va mai fi vreodata cum a fost, daca ei vor mai fi vreodata in centrul atentiei sotiilor lor. Daca vor avea rabdare, vor afla si raspunsul. Din punct de vedere al comportamentului sotiei, revenirea la normalitate dupa o nastere va avea loc la cateva luni, depinde insa si de sot.
Cu cat barbatul se va implica mai mult in viata copilului, fiind alaturi de sotia sa si ajutand-o la cresterea celui mic, cu atat femeia va dezvolta un comportament mai pozitiv fata de sotul ei, isi va dori sa fie mai intima cu el, cum erau inainte. Si din contra, cu cat barbatul se va implica mai putin in viata nou-nascutului, cu atat comportamentul sotiei va fi negativ (ex: pot aparea conflicte intre soti).
Barbatul si revenirea la normalitate dupa o nastere
Nu doar femeii ii va fi greu dupa nastere, ci si barbatului. Barbatul trebuie sa inteleaga ca, dupa nasterea primului sau copil, nu va mai fi el centrul atentiei sotiei sale, cel putin pentru ceva timp.
El trebuie sa accepte acest aspect si sa-si asume rolul de tata si responsabilitatea de a fi parinte. De asemenea, el trebuie sa inteleaga ca nevoile copilului sunt pe primul loc, iar nevoile sale sunt secundare. Nu rareori sunt cazurile in care barbatii se simt singuri si abandonati, devin frustrati si chiar gelosi pe copil, deoarece sotiile lor “nu mai au ochi si pentru ei”.
In acest caz, cel mai bine este ca barbatul sa discute cu sotia sa si sa-i spuna ceea ce simte si sa incerce sa ajunga la un comun acord, astfel incat amandoi sa fie multumiti. Daca insa nu reusesc, pot apela la un consilier marital care ii va ajuta sa-si rezolve problemele.