Dacă îți pasă de sănătatea oaselor, atunci este important să afli ce dietă, minerale și vitamine îmbunătățesc rezistența acestora. Se spune că vitamina K2 este un nutrient cheie pentru sănătatea inimii și a oaselor. Află în acest articol care sunt principalele suplimente alimentare de vitamine și minerale esențiale pentru sistemul osos.
Navigare rapidă în articol:
1. Suplimente pentru sănătatea oaselor
Există câteva suplimente minerale care sunt foarte bune pentru menținerea sănătății oaselor. Se spune că cele mai bune sunt acelea care vin sub formă lichidă. Iată care sunt cele mai recomandate minerale pentru susținerea sistemului osos:
Magneziu
Acest mineral este foarte important pentru oase și mușchi. Magneziul are rol în funcționarea a peste 300 de procese enzimatice în organism și este eficient în menținerea sănătății oaselor și a dinților.
Alte beneficii oferite de suplimentele de magneziu:
- Ajută la alocarea cantității potrivite de calciu în țesuturile corpului
- Facilitează absorbția de calciu în celulele oaselor
- Limitează pătrunderea calciului în țesuturile moi, cum sunt mușchii
- Ajută la buna funcționare a sistemului nervos, reglează activitatea acestuia
- Combate stresul care poate afecta negativ sistemul nervos
- Reduce oboseala
- Ajută la reglarea activității inimii.
Zinc
Acest mineral esențial pentru sănătatea oaselor este prezent în multe alimente (cum este ficatul de vițel), dar se poate administra și ca supliment alimentar. Zincul este important pentru oase, dar și pentru piele, dinți, ficat, mușchi și păr.
Zincul este implicat în activitatea a peste 20 de enzime și participă la reînnoirea celulară.
Pentru îmbunătățirea sănătății sunt recomandate și suplimentele de anumite vitamine, care sunt excelente pentru sistemul osos. Acestea sunt:
Vitamina K2
Există studii ale cercetătorilor care arată că vitamina K2 menține sănătatea vertebrelor și previne fracturile la femeile care se află în perioada de premenopauză și suferă de osteoporoză.
Vitamina K2 se ia împreună cu vitamina D, dar și împreună cu anumite minerale: calciu și magneziu.
Această vitamină K2 are numeroase beneficii și anume:
- Este un nutrient de bază pentru oase, dar și pentru sănătatea inimii
- Este o vitamină liposolubilă, deci este stocată în tractul gastrointestinal și absorbită în organism în grăsimi
- Inhibă depozitele de calciu, deci previne calcificarea în vasele sanguine (ce apare mai ales din cauza îmbătrânirii organismului)
- Îmbunătățește flexibilitatea vaselor de sânge și arterelor
- Produce proteine speciale, care depind de vitamine
- Ajută la formarea și regenerarea oaselor
- Reduce blocajele cauzate de ateroscleroză
- Scade riscul de fracturi de șold și boli de inimă
- Este necesară pentru coagularea normală a sângelui.
Există studii științifice care arată că vitamina K2 reduce riscul de boli cardiovasculare cu 50% și de deces din cauza acestor boli grave cu până la 20%.
Complexul de vitamine A, D și K
Medicii recomandă administrarea de vitamine A, D și K împreună. Aceste vitamine sunt toate solubile în grăsimi și au efect foarte bun împreună asupra oaselor.
Vitaminele A, D și K sunt foarte valoroase pentru sistemul osos, ele ajută la construirea oaselor, le fac mai puternice. Prin aportul de vitamine se menține buna funcționare a organismului. Desigur nu trebuie exagerat în acest sens, vitaminele se iau în doze recomandate, astfel se previne hipervitaminoza.
Experții recomandă oamenilor o cantitate adecvată de vitamine în dieta lor, astfel ei se vor bucura de o stare de sănătate mai bună. Suplimentarea de vitamine A, D și K ajută la menținerea sănătății sistemului nervos și nu numai.
Vitamina D este un remediu împotriva depresiei și are și alte beneficii asupra organismului. Deficitul de vitamina D poate duce la anxietate, depresie, diabet, artrită reumatoidă, boli cardiovasculare, dureri de oase, dureri musculare, umflarea încheieturilor mâinilor, paloare, acnee, stări de oboseală și leșin. Vitamina D ajută la prevenirea osteoporozei, cancerului de prostată și de sân. Există studii care arată că lipsa de vitamina D în organism este o cauză a cancerului de sân. Această vitamină ajută în tratamentul acestei forme de cancer, spun cercetătorii.
Prin urmare, nu este bine să ignori deficitul de vitamine în organism. Soarele este o sursă de vitamina D și de aceea ea este denumită și „vitamina soarelui„.
Glutationul
Pentru sănătatea oaselor, experții în sănătate recomandă și antioxidanții, cum este de pildă glutationul. Acest antioxidant este foarte bun pentru oase și are un rol important și pentru funcționarea întregului organism. El luptă împotriva stresului oxidativ care poate cauza leziuni celulare, stimulează procesele de apărare și promovează activitatea unor enzime și a altor antioxidanți.
Glutationul crește imunitatea organismului, ajută și la detoxifierea organismului, elimină toxinele din bilă și urină, mercurul din celule și creier, toxinele din ficat. Acest nutrient are rol și asupra sistemului nervos, el previne tulburările psihice și bolile neurodegenerative, schizofrenia și demența.
Vitamina C ajută la abosrbția mai rapidă a glutationului în sânge.
Se spune că deficitul de glutation din organism poate duce la următoarele probleme:
- Poate afecta capacitatea organismului de a sintetiza vitamina D
- Poate crește severitatea simptomelor unor boli grave – ca de exemplu diabet
- Crește riscul de oboseală, mialgie, insomnie, depresie, iritabilitate, astenie, inflamații.
2. Dieta pentru sănătatea oaselor
Multe probleme de sănătate pot să apară din cauza alegerii unei diete sărace în nutrienți, în minerale și vitamine. Pentru a evita pierderile de nutrienți din organism, trebuie de ales o dietă bogată în minerale, oligoelemente, vitamine, antioxidanți.
Alimentele care conțin vitamina K2 și mențin sănătatea inimii și a oaselor sunt: boabele de soia, alimentele fermentate ca de exemplu brânzeturile.
Antioxidanții sunt foarte importanți în dieta oamenilor, pentru că aceștia protejează celulele corpului de efetul nociv al radicalilor liberi. Glutationul este un antioxidant important pentru oase, care apare în alimente precum: varză, sparanghel, conopidă, varză de Bruxelles, spanac, broccoli, zmeură, piersici, banane, grapefruit, mere, portocale, cuperci, avocado.
Magneziul susține sănătatea oaselor și se gășeste în alimente de tipul: migdale, avocado, semințe de dovleac.
Vitamina D se găsește în pește gras, hering, ulei de măsline, ouă, lapte de vacă.
Află aici și alte sfaturi pentru a-ți menține sănătatea oaselor întreaga viață.