Strugurii sunt un remediu de vindecare oferit de natură deoarece efectele lor asupra organismului sunt deja apreciate de cercetătorii în domeniul medical. Strugurii conțin aproape toate substanțele de care are nevoie organismul pentru a fi sănătos, lipsesc doar grăsimile și proteinele. Strugurii sunt o sursă de vitamine și săruri minerale, pectină, enzime, fibre, caroten, uleiuri esențiale, catechine, rășini, cumarină, acid folic.
Proprietățile strugurilor sunt numeroase și benefice pentru organism, aceste fructe sunt diuretice, hemostatice, digestive, laxative, calmante, bactericide, diaforetice, antitoxice, vitaminizante, remineralizante.
Specialiștii în domeniul medical spun despre struguri că normalizează sistemul cardiovascular al organismului, sistemul digestiv și respirator, elimină stresul, oboseala cronică, stările de nervi, ajută în recuperarea organismului în perioada de convalescență sau de chimioterapie, combat bolile renale, afecțiunile tractului intestinal, anemia, bolile reumatice, stagnarea bilei, afecțiunile pielii.
Cura cu struguri se realizează numai cu aceste fructe și se ține timp de 7-10 zile. Se consumă struguri albi și negri alternativ, câte 1-2 kg zilnic, cel mult 3 kg pe zi. Dacă la micul dejun se bea suc de struguri albi, la prânz se mănâncă struguri negri și tot așa. Se aleg întotdeauna strugurii bine copți, deoarece aceștia ajunși al maturitate au toți nutrienții necesari organismului, au o concentrație mare de vitamine și minerale care ajută în regenerarea celulară și menținerea sănătății organismului.
Foarte important este să se consume struguri care au fost cultivați în condiții ecologice și nu care au fost stropiți cu substanțe chimice împotriva dăunătorilor. Unii cultivatori tratează via cu sulfat de cupru sau alte substanțe toxice pentru organism.
Cura cu struguri ajută la consolidarea sistemului imunitar al organismului, la combaterea anemiei și detoxifierea corpului. Strugurii au efect tonifiant pentru sistemul muscular și deci și a mușchiului inimii, ajută la îmbunătățirea aspectului pielii deoarece au efect de întinerire cutanată, detoxifică ficatul și splina, stimulează funcția hepatică, restabilesc nivelul de minerale și vitamine în organism, combat anemia, reumatismul și tulburările intestinale, reduc edemele, previn cancerul și sunt ușor de digerat.
Strugurii au vitamina C deci îmbunătățesc rezistența și elasticitatea vaselor de sânge, normalizează activitatea glandelor endocrine, scad nivelul de colesterol din sânge, previn infecțiile virale și bacteriene, contribuie la tratamentul multor afecțiuni și boli. Prin această cură cu struguri se oferă energie organismului deoarece aceste fructe conțin acizi organici, antioxidanți, glucoză și fructoză. Prin conținutul de vitamina K, strugurii normalizează procesul de coagulare a sângelui, susțin funcția musculară și a proceselor digetive, iar prin aportul de caroten fructele oferă organismului rezistență la infecții și îmbunătățesc starea de sănătate a pielii, părului și unghiilor.
Strugurii conțin vitamina E care previne îmbătrânirea prematură a organismului și acid folic ce susține procesul de regenerare celulară. Cura de struguri previne stresul și oboseala cronică deoarece oferă o cantitate de potasiu și magneziu, iar prin conținutul de fier și mangan poate combate anemia și poate îmbunătăți funcția sistemului nervos și endocrin. Pectina din struguri ajută la curățarea organismului, cumarina scade riscul de formare a cheagurilor de sânge și de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, iar mineralele și vitaminele acoperă carențele de acești nutrienți în organism.