Crușinul este un arbust ce crește în luminișuri de pădure, pe malul apelor, în locuri umbrite, în zonele montane, de deal și câmpie. Scoarța de crușin este netedă și de culoare gri-închis, se utilizează în medicina populară pentru efectele sale laxative, vermifuge, diuretice, cicatrizante, purgative, antihemoroidale, depurative, astringente, antiinflamatoare, bactericide și de vindecare a rănilor. Scoarța de crușin are numeroase beneficii pentru sănătate, dintre care se remarcă efectele sale excelente în cazul constipației cronice și acute.
Navigare rapidă în articol:
1. Cum se recoltează scoarța de crușin
Scoarța de crușin este de culoare gri-cenusie la exterior, galbenă-portocalie și maro-roșiatică la interior. Ea se recoltează primăvara, chiar înainte de apariția frunzelor. Gustul ei este amar; prin mestecarea ei saliva devine galbenă.
Fâșiile de scoarță se taie de pe trunchiul arbustului cu un cuțit, la distanță de 15 cm. Apoi, acestea se spală și se pun la uscat într-un loc bine aerisit și uscat.
2. Principalele 8 beneficii ale scoarței de crușin pentru sănătate
Scoarța de crușin are numeroase elemente active, ea conține:
- Săruri minerale, de calciu, mangan, cupru, fier, bor, magneziu
- Vitamina C, rășini, acid malic, taninuri, antrachinone
- Alcaloizi, steroli, diverse zaharuri simple, uleiuri esențiale, substanțe saponine.
Scoarța de crușin se folosește în medicina populară, în diferite preparate: infuzie, ceai, decoct, extract, tinctură, loțiune pentru uz extern.
Principalele 8 beneficii pentru sănătate sunt:
Ajută la pierderea în greutate
Ceaiul din scoarță de crușin este recomandat pentru slăbit și combaterea obezității, el oferă numeroase avantaje:
- Reduce edemele, curăță intestinele, accelerează metabolismul
- Reduce acumulările de grăsime, combate constipația
- Accelerează tranzitul intestinal, secreția biliară și tratează obezitatea.
Scade glicemia
Scoarța de crușin scade glicemia, stimulează activitatea sistemului endocrin, reglează procesele metabolice din organism, ajută în cazuri de diabet.
Are efect laxativ
Extractul de scoață de crușin are proprietăți laxative, poate crește peristaltismul. În medicina populară se prepară o infuzie din scoarță de crușin pentru tratament în caz de constipație și se bea încet, cu înghițituri mici. Se adaugă o linguriță de scoarță de crușin măcinată la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10-15 minute, se filtrează și se bea.
Conform unui studiu realizat de cercetători, scoarța de crușin este utilizată pe scară largă ca laxativ. Ea conține derivați de glicozide antrachinonice, franguline și glucofranguline.
Poți înlătura constipația și cu suc din fructe și migdale. La acesta se adaugă nucșoară, iaurt grecesc și miere de albine.
Elimină acidul uric
În medicina populară se folosește decoctul din scoarță de crușin pentru tratamentul gutei. Această boală se manifestă prin inflamația articulațiilor și depuneri de urați. boala apare după instalarea menopauzei, din cauza creșterii concentrației de acid uric.
Despre decoctul de crușin se spune că poate calma simptomele produse de gută, poate reduce durerea și inflamația și în plus ajută la eliminarea acidului uric.
Nu trebuie exagerat cu aportul de acest decoct, deoarece consumul prelungit ar putea duce la probleme renale.
Ameliorează simptomele menopauzei
Preparatele naturiste din scoarță de crușin calmează durerile de cap, bufeurile și insomnia, care apar la femei în perioada de menopauză. Despre scoarța de crușin se spune că stimulează și producția de estrogeni – hormoni sexuali feminini.
Există și alte plante medicinale cu substanțe bioactive care acționează în zona echilibrării hormonale și care au fitoestrogeni. Dintre acestea fac parte: mărarul, anasonul, rădăcina de fenicul.
Curăță ficatul
Tinctura din scoarță de crușin are efect bun asupra ficatului, ajută la curățarea acestuia de toxine și stimularea funcției lui. Tinctura este recomandată și în caz de intoxicații alcoolice, hepatită, intoxicații alimentare, insuficiență hepatică, dischinezie biliară, angiocolite, steanoză hepatică, icter, cancer hepatic.
Reduce edemul
Scoarța de crușin poate fi utilizată sub formă de decoct pentru eliminarea excesului de lichid din organism și reducerea edemului. Acest preparat naturist ameliorează aceste simptome produse de diferite afecțiuni renale.
Tratamentul bolilor de piele
Loțiunea din scoarță de crușin este folosită în medicina populară în tratamentul unor boli de piele precum: pecingine, zona zoster, psoriazis, seboree, infecții fungice, dermatoze, negi, scabie, conjunctivită, plăgi atone. Efectele ei sunt excelente, ameliorează roșeața, pruritul, edemul și mâncărimea pielii.
Tinctura din scoarță de crușin se folosește în aplicații locale pentru reducerea simptomelor în caz de furuncule, piodermie, boli ale țesutului adipos, boli ale pielii.
Preparate din scoarță de crușin
Tinctura din scoarță de crușin se realizează astfel:
- Se adaugă 40 g de scoarță de crușin mărunțită într-un borcan
- Se pune peste ea 200 ml alcool de 70 de grade
- Se lasă la macerat timp de 14 zile într-un loc întunecat
- Se strecoară și se păstrează într-o sticluță de culoare închisă.
Această tinctură se administrează în cantitate mică – aproximativ 30 de picături amestecate în apă, înainte de masă.
Ceaiul din scoarță de crușin se prepară astfel:
- Se adaugă o linguriță de scoarță de crușin la 250 ml apă
- Se lasă la fiert timp de jumătate de oră, la foc mic
- Se strecoară și se bea cald.
Acesta are efect puternic laxativ, hepatic și antihemoroidal și se recomandă în tratamentul constipației cronice și acute. Ceaiul de crușin este bun pentru scăderea în greutate, pentru combaterea obezității. Se poate cumpăra din magazinele naturiste, de tip plafar.
Crușinul nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează, dar nici persoanelor care au suferit intervenții chirurgicale, care suferă de boala Crohn, apendicită, colită ulceroasă, boli inflamatorii intestinale.
Vezi aici un video despre crușin: