Scolioza, o curbura laterala anormala a coloanei vertebrale

0
689
Scolioza, o curbura laterala anormala a coloanei vertebrale

Scolioza este o boala a coloanei vertebrale. In majoritatea cazurile, nu se stiu motivele pentru care oamenii au aceasta afectiune. Totusi, ceea ce este cert este ca scolioza se manifesta in special dupa varsta de 14-15 ani, faza incipienta fiind juxtapusa cu perioada adolescentei. Deseori, afectiunile coloanei vertebrale sau alte asemenea probleme pot fi mostenite de la parinti.

Exista doua mari tipuri de scolioza: cea nestructurata si cea structurata. Prima dintre ele este asociata cu mici curbari ale coloanei vertebrale. Totusi, ea poate fi indreptata intrucat cauzele care o genereaza sunt durerile sau spasmele musculare, problemele inflamatorii sau diferenta de marime si lungime a picioarelor.

Cel de-al doilea tip de scolioza, cea structurata, nu mai poate fi remediata, ci doar usor imbunatatita. Pe langa acei factori necunoscuti care conduc la aparitia bolii, mai exista cateva anomalii precum cele de la nastere, afectiuni de ordin nervos sau muscular, diferite traumatisme si infectii ori tumori.

In cazul persoanelor adulte, scolioza se instaleaza ca urmare a procesului de imbatranire, fiind cauzata in principal de problemele cu sistemul osos. La tineri si copii, prezenta scoliozei devine evidenta atunci cand umerii sunt inegali, soldurile sunt usor inegale, omoplatii sunt putin diferiti unul fata de celalalt sau talia este mai plata in unele zone si mai putin plata in altele.

La inceput scolioza nu este responsabila pentru durerile pe care copii sau adolescentii le resimt. Aceste dureri au ca responsabili diverse afectiuni ale oaselor sau ale maduvei. Nici la adulti nu exista dureri mari la coloana atunci cand au scolioza. De fapt, de cele mai multe ori, ei reclama dureri in alte zone ale corpului, pentru ca mai tarziu sa fie diagnosticati cu scolioza. In unele cazuri, scolioza cauzeaza mari dificultati de respiratie si dureri mari in piept

Dupa cum spuneam la inceput, scolioza nestructurata este remediabila. Totusi, ceea ce difera fata de celalalt tip de scolioza este faptul ca ea apare si la copiii de pana-n 10 ani. In acest caz, mai putin de o zecime din cei diagnosticati cu acest tip au nevoie de tratament de specialitate.

scolioza

Totusi, in functie de nivelul de dereglare al coloanei vertebrale, de forma si locul in care ea este stramba si de varsta copilului afectat, pot aparea unele tipuri mai grave de scolioza, care pot degenera in timp. De asemenea, este important de stiut faptul ca femeile si fetele sunt mai predispuse la forme mai severe de scolioza decat barbatii. Exista unele cazuri, ce-i drept foarte rare, in care nou-nascutii sa se nasca cu scolioza, fapt care cu siguranta va duce la unele dereglari in dezvoltarea corpului acestora.

Citește și:  Plante medicinale - Vascul

Care sunt oamenii mai predispusi la scolioza si ce trebuie sa facem odata ce am descoperit ca suferim de aceasta boala?

Pe langa persoanele de sex feminin, care sunt mai predispuse la scolioza (in special cele care au intre 12 si 18 ani) si oamenii care au in familia lor alti membri care au suferit de aceeasi boala, in special mamele, pot mosteni afectiunea.

Este foarte important ca de indata ce am fost diagnosticati cu scolioza sa facem o vizita unui medic specialist. Cu cat facem acest lucru mai repede, cu atat mai bine. Printre cei care va pot spune cu siguranta daca aveti sau nu aceasta afectiune se numara doctorul de familie, pediatrul sau chiar unii asistenti medicali. Cu toate acestea, ortopezii sunt cei care va pot spune cu certitudine daca se impune o operatie sau purtarea unui corset pentru o perioada. De asemenea, ei va pot recomanda si daca trebuie sau nu sa incepeti un program de kinetoterapie sau de fizioterapie.

Tratamentul scoliozei are ca principal obiectiv prevenirea accentuarii gradului de deformare a coloanei vertebrale. In functie de varsta dumneavoastra, exista mai multe metode si mai multe tehnici de recuperare. In cazul copiilor, corsetele trebuie purtate daca nivelul curburii coloanei se afla intre 25 si 45 de grade. De la 50 de grade in sus, operatia este singura solutie.

La adulti, se pot folosi diferite medicamente care sa reduca durerea, insa, si la ei daca curbura este mai mare de 50 de grade se impune interventia chirurgicala. De retinut este faptul ca pana in prezent nu a fost dovedit stiitific faptul ca exercitiile recomandate de catre kinetoterapeuti sau de catre fizioterapeuti au un efect benefic asupra persoanelor care au fost diagnosticate cu scolioza.

In afara de acest aspect, trebuie sa va ganditi extrem de bine inainte de a accepta o operatie. In multe dintre cazuri, desi rezultatele au fost bune in cazul scoliozei, mai tarziu au aparut alte complicatii, precum osteoartrita. Astfel, cel mai indicat este sa purtati corsetul, intrucat nu prezinta niciun risc major, iar modul in care va poate ajuta este suficient de important. Totusi, nu sunt foarte multe cazuri in care oamenii sa il poarte pentru o perioada prea indelungata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.